Ten mod robiłem dla silnika DTL.
Tak wygląda ta osłona w sabbie ten sam silnik.
Tu kupiona od dołu wytłumiona co dobrze wycisza klawiature.
Przy tej osłonie nic nie docinałem tylko z tyłu na wyjście z pompy wakum do serwa.
Tu wyjście od termostatu do chłodnicy.
Tu od strony pompy wakum widać ori wycięcie na węże ic.
Tu musiałem wygiąć rurke miarki poziomu oleju a robiłem to rurką większej średnicy i
delikatnie dogiąłem.
Tu widać jak wyjęta jest zaślepka (jest na zatrzaski) z napisem Saab który zeszlifowałem pomalowałem i nakleiłem opel.
Tu kilka zdjęć całości.
Efekt końcowy osłona jest przykręcona tylko na dwie śruby trzecia nie potrzebna.
Pozdrawiam i myśle że komuś się przyda.
[TUT/A] Mod osłony silnika.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 19:58 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.
- bocian1901
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Auto: Opel Zafira A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Ja u siebie w dieslu miałem, ale została w zaspie śniegu w zeszłym roku, zostawiłem tylko kawałek osłaniający sprężarkę i pasek a resztę w śmietnikbocian1901 pisze:witam a czy w naszych autkach są osłony silnika od spodu ,bo wydaje mi się ze coś powinno być bo w swoim autku mam jakąś osłonkę plastikową leżąc pod autem to po prawej stronie
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ja ten MOD podejrzałem Dziadek na Forum Vectraklub i też go mam u siebie.
Coś to daje - tak jak piszesz, zawory ciszej w kabinie słychać, nie ma już takiego stuku/klekotu.
U mnie było sporo docinania ale się udało. Ja mam Y20DTH czyli intercooler i inne ułożenie rur. Bagnet jeszcze pod osłoną się chowa - nie przegiąłem go do tej pory.
Jedna rzecz mnie tylko zastanawia: Czy lepiej jak ta pokrywa jest dociśnięta śrubami do samego silnika, czy lepiej dać grube podkładki pod śruby osłony, tak aby osłona była lekko uniesiona nad silnikiem... ? Nie mam teraz czasu na eskperymenty
Coś to daje - tak jak piszesz, zawory ciszej w kabinie słychać, nie ma już takiego stuku/klekotu.
U mnie było sporo docinania ale się udało. Ja mam Y20DTH czyli intercooler i inne ułożenie rur. Bagnet jeszcze pod osłoną się chowa - nie przegiąłem go do tej pory.
Jedna rzecz mnie tylko zastanawia: Czy lepiej jak ta pokrywa jest dociśnięta śrubami do samego silnika, czy lepiej dać grube podkładki pod śruby osłony, tak aby osłona była lekko uniesiona nad silnikiem... ? Nie mam teraz czasu na eskperymenty
Janusz