Czym się różni Zafira " A " OPC od normalnej
Moderator: Tunio999
Czym się różni Zafira " A " OPC od normalnej
Tak jak w temacie Czy ktoś z Was może mi dokładnie napisać czym różni się Zafira
" A " OPC od normalnej wersji? Oczywiście pomijam wygląd zewnętrzny.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2012, 14:11 przez raventes, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
OPCraventes pisze:Tak jak w temacie Czy ktoś z Was może mi dokładnie napisać czym różni się Zafira OPC od normalnej wersji? Oczywiście pomijam wygląd zewnętrzny.
OPC1
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
raventes pisze:Dzięki za linki, ale niewiele się z nich dowiedziałem.
cieniassss mógłbyś rozwinąć swojego posta?
Napisaleś, że róznią się wnętrzem, zawieszeniem, hamulcami i silnikiem. A na czym te różnice konkretnie polegają? Chodzi mi głównie o hamulce, zawieszenie i silnik.
Popatrz na fotki - wystarczy.cieniassss pisze:wnętrzem, zawieszeniem, hamulcami i silnikiemraventes pisze:Czy ktoś z Was może mi dokładnie napisać czym różni się Zafira
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Czy możecie mi jeszcze powiedzieć jak ma się sprawa utrzymania wersji OPC w porównaniu do wersji cywilnej? Dużo droższe są części ( zawieszenie, hamulce, rozrząd ) w porównaniu do wersji standardowej? Jako punkt odniesienie załóżmy silnik 1.8, 125 KM.
Bodek fotki przedstawiają wygląd zewnętrzny / wewnętrzny, a mi chodzi o zgłębienie tematu
Bodek fotki przedstawiają wygląd zewnętrzny / wewnętrzny, a mi chodzi o zgłębienie tematu
raventes, jest trochę drożej, ceny detaliczne wg cennika intercarsu
do 1,8 125KM
klocki hamulcowe przód TRW - 192zł
tarcza hamulcowa przód TRW - 213zł/szt
zestaw rozrządu SKF - 425zł
do 2.0 200KM
klocki hamulcowe przód TRW - 241zł
tarcza hamulcowa przód TRW - 256zł/szt
zestaw rozrządu SKF - 573zł
w zawieszenie to nie mogę doszukać się konkretnych cen amortyzatorów do OPC, łączniki stabilizatorów są takie same wg katalogów, piasty też wydają się być takie same
problem jest z tłumikami, katalog nie podaje do opc, może bosal robi ale nie mam jak sprawdzić, jak nie robi to tylko ASO lub kombinacje
do 1,8 125KM
klocki hamulcowe przód TRW - 192zł
tarcza hamulcowa przód TRW - 213zł/szt
zestaw rozrządu SKF - 425zł
do 2.0 200KM
klocki hamulcowe przód TRW - 241zł
tarcza hamulcowa przód TRW - 256zł/szt
zestaw rozrządu SKF - 573zł
w zawieszenie to nie mogę doszukać się konkretnych cen amortyzatorów do OPC, łączniki stabilizatorów są takie same wg katalogów, piasty też wydają się być takie same
problem jest z tłumikami, katalog nie podaje do opc, może bosal robi ale nie mam jak sprawdzić, jak nie robi to tylko ASO lub kombinacje
Nie patrz na ASO. Mają ceny z kosmosu.Cena końcowego tłumika 159Euro. U nas można trafić za 650zł.Dorobienie końcowego tłumika(cichego jak fabryczny)z Kwasówki 400zł. Rozrząd z pompą wody ok.430zł Amory tył w ASO ok 240zł. Niezniszczalne Bilsteiny B6 ok.800zł itd...
Główna różnica to spalanie. Ok. 12litrów
Radość z jazdy... BEZCENNA!!!
Główna różnica to spalanie. Ok. 12litrów
Radość z jazdy... BEZCENNA!!!