Po sprowadzeniu z Zachodu, Opel Zafira A, co wymienić
Moderator: Tunio999
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Po sprowadzeniu z Zachodu, Opel Zafira A, co wymienić
Hej! Złożyłem zamówienie u znajomego na Opla Zafire A (1.8 benzyna, bez gazu). Gaz założę na własną rękę (z zamontowanym gazem miałby już większy przebieg). No i teraz mam pytanie, co w Oplu wymienić po kupnie. Ja planuje (bez względu na przebieg który będzie) :
- olej silnikowy, filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa, filtr kabinowy
- pasek rozrządu + pompa
- świece zapłonowe
- żarówki z przodu (trudna jest wymiana? bo to samemu zrobię)
- wyczyścić i odgrzybić klimatyzację
- nowy płyn hamulcowy
- przed zimą zakonserwować podwozie i profile wewnętrzne od środka
Nie bardzo znam się na technice Zafiry dlatego się pytam, co jeszcze tam trzeba wymienić...
Czy świece NGK będą odpowiednie? Filtry z Sędziszowa mogą być? Czy lepiej MANN?
- olej silnikowy, filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa, filtr kabinowy
- pasek rozrządu + pompa
- świece zapłonowe
- żarówki z przodu (trudna jest wymiana? bo to samemu zrobię)
- wyczyścić i odgrzybić klimatyzację
- nowy płyn hamulcowy
- przed zimą zakonserwować podwozie i profile wewnętrzne od środka
Nie bardzo znam się na technice Zafiry dlatego się pytam, co jeszcze tam trzeba wymienić...
Czy świece NGK będą odpowiednie? Filtry z Sędziszowa mogą być? Czy lepiej MANN?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
MARCEL!, co do zabiegów które planujesz przeprowadzic to filtry i oleje wiadomo trzeba( ja zakładam Filtrona, tylko do klimy Manna), świece NGK moga być, rozrząd- w zależności od historii auta(u mnie kpl. SKF) i nie zapomnij że dojdzie jeszcze wymiana płynu chłodniczego, żarówki powinieneś dać rade wymienić-najlepiej przy wymianie filtrów-bedziesz miał lepszy dostęp do prawej(ja wyjmuję całą obudowę filtra).
Co do innych rzeczy z poza listy okaże sie jak już bedziesz miał autko: zawsze moze "coś" dojść do listy: klocki, tarcze, amorki, akumulator - wszystko przed tobą
Co do innych rzeczy z poza listy okaże sie jak już bedziesz miał autko: zawsze moze "coś" dojść do listy: klocki, tarcze, amorki, akumulator - wszystko przed tobą
-
- Przeglądacz
- Imię: Jarek
- Auto: opel zafira A 2,0 Dti
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Widze ,ze kolega ma mocny ciag na zafire i pewnie doczekac sie nie moze tych wymian ( oby jak najmniej , bo to przaciez nic darmo ) To co powinno sie wymienic to juz chyba wyszczegolniles , a reszta jak zauwazyl Kolega firek , to wyjdzie w "praniu ", czyli te sprawy jak klocki , tarcze , amorki , akumulator , opony , tlumiki, koncowki drazkow,moze pranie tapicerki itp.
-
- Zafiromaniak
Dzięki za odpowiedzi:)
Wiadomo, że trzeba kupić takie auto w którym jak najmniej trzeba wymienić, ale jednak dla pewności warto coś wymienić.
Żarówki to nie jest duży wydatek, tylko kiedyś kupiłem samochód i miał strasznie słabe światła... Pomogła wymiana żarówek:) Po prostu normalne, firmowe żarówki i tyle
Rozrząd to chyba ze względów bezpieczeństwa... bo tak na prawdę nigdy nie wiadomo ile auto ma przebiegu. Reszta wyjdzie w praniu
Wiadomo, że trzeba kupić takie auto w którym jak najmniej trzeba wymienić, ale jednak dla pewności warto coś wymienić.
Żarówki to nie jest duży wydatek, tylko kiedyś kupiłem samochód i miał strasznie słabe światła... Pomogła wymiana żarówek:) Po prostu normalne, firmowe żarówki i tyle
Rozrząd to chyba ze względów bezpieczeństwa... bo tak na prawdę nigdy nie wiadomo ile auto ma przebiegu. Reszta wyjdzie w praniu
-
- Zafiromaniak
Dzięki za odpowiedzi...
Mam nadzieje, że za 17 tyś będzie jakaś przyzwoita Zafira (benzynowa)...
Tzn 17 tyś w Niemczech, suma sumarrum wyjdzie więcej, bo z 1 tyś zł za import zapłacę gościowi który sprowadza + paliwo, ubezpieczenie z 1 tyś zł to tzw. pakiet startowy...
Widziałem Zafiry z 2003 po Liftingu za 14 tyś w Polsce, ale... to chyba mają przebieg kombinowany... Sam już nie wiem...
Mam nadzieje, że za 17 tyś będzie jakaś przyzwoita Zafira (benzynowa)...
Tzn 17 tyś w Niemczech, suma sumarrum wyjdzie więcej, bo z 1 tyś zł za import zapłacę gościowi który sprowadza + paliwo, ubezpieczenie z 1 tyś zł to tzw. pakiet startowy...
Widziałem Zafiry z 2003 po Liftingu za 14 tyś w Polsce, ale... to chyba mają przebieg kombinowany... Sam już nie wiem...