pytanie odnosnie skrzyni przed zakupem zafiry

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
cykloop

pytanie odnosnie skrzyni przed zakupem zafiry

#1 Post autor: cykloop »

Witam wszystkich,jest to moj pierwszy post na forum,chociaz przegladam je juz od paru tygodni,z racji tego,ze podjalem decyzje o wymianie mojego vw polo na zafire B i czerpie informacje na jej temat.W maju powieksza mi sie rodzina do 2+2,a jako ze mieszkam na emigracji to model auta 5+2 jest wrecz idealny z racji na odwiedziny rodzicow/tesciow itd.
Na 100% auto bedzie z silnikiem benzynowym 1.6 lub 1.8 ze wzgledu na koszty utrzymania i tutaj wlasnie moje pytanie do Was o predkosci obrotowe silnika na 5 biegu przy okolo 110 km/h,pytanie to wiaze sie z tym,ze w UK gdzie mieszkam limit predkosci na autostradzie to 70 m/h czyli okolo 112 km/h,a z racji tego ze jezdze przepisowo to staram sie go nie przekraczac,o halas w kabinie i czy sa roznice w przelozeniach miedzy 1.6 a 1.8.
Mam nadzieje,ze nie pominalem podobnego postu narazajac sie juz na starcie ;) ,jesli tak to przepraszam,pozdrawiam goraco i prosze o rozwianie moich watpliwosci

swfr

#2 Post autor: swfr »

W 1.8 (140 KM) przy 110 km/h obroty silnika są na poziomie 3400-3600. Hałas akceptowalny.

cykloop

#3 Post autor: cykloop »

dzieki wielkie,wiesz moze czy w 1.6 jest skrzynia o tych samych przelozeniach?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: Bodek »

cykloop pisze:dzieki wielkie,wiesz moze czy w 1.6 jest skrzynia o tych samych przelozeniach?
Dział o Silnikach

1.8 jest skrzynia F17 3,94

1.6 jest skrzynia F17 4,19
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

cykloop

#5 Post autor: cykloop »

dzieki,juz sie biore za lekture ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”