Co do wymiany przy przebiegu 250 tyś. Zafira B 1,9 ?
Moderator: Tunio999
Co do wymiany przy przebiegu 250 tyś. Zafira B 1,9 ?
Miałbym możliwość zakupu po sąsiedzku Zafiry B rocznik 2011, 1,9 (120KM) z pewnym przebiegiem ok. 250 tyś km. Póki co z grubszych napraw nic nie było robione.
Co mnie hipotetycznie czeka do wymiany przy takim przebiegu oraz jakie są tego koszta?
Jakie grubsze i drobne, ale upierdliwe dolegliwości ?
Co mnie hipotetycznie czeka do wymiany przy takim przebiegu oraz jakie są tego koszta?
Jakie grubsze i drobne, ale upierdliwe dolegliwości ?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
ja miałem 1.9 100 KM (DTL) z 2005, długo (kupiłem auto w 2009) jezdzila w miare bezawaryjnie (tylko alternator 2 x , przewod podcisnienia turbiny, czujnik polozenia wału oraz przepustnica byly naprawiane). Przy 230 tys pojawiła sie koniecznosc regeneracji wtrysków oraz wymiany sprzegła i koła dwumasowego. Zwłaszcza tej drugiej naprawy bym się spodziewał . Z turbiną nie miałem problemów
Zweryfikowałbym jeszcze na twoim miejscu stan zawieszenia (u mnie sporo już bylo do robienia)
Zweryfikowałbym jeszcze na twoim miejscu stan zawieszenia (u mnie sporo już bylo do robienia)
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że nie było nic robionewalpi pisze:Miałbym możliwość zakupu po sąsiedzku Zafiry B rocznik 2011, 1,9 (120KM) z pewnym przebiegiem ok. 250 tyś km. Póki co z grubszych napraw nic nie było robione.
..............
Dobrze by było wiedzieć co już robił, każda naprawa niesie za sobą jakieś koszty - mniejsze lub większe.
Jeżeli nie robił za wiele, to naprawy skumulują się u Ciebie i będziesz miał sporo wydatków.
Pytam o: rozrusznik, alternator, tuleje przód, tuleje tył, amortyzatory, tarcze i klocki, chłodnica wody lub klimy, dpf i przewody, eger, przepustnica, opony .....
Jak je zliczysz do "kupy" wychodzi niezła :> KASA :>
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Dokładnie jak Kolega napisał - po 250tys może spotkać Ciebie niezła kumulacja. Miałem Astrę H z 2011 ale 1.7 (Isuzu).Bodek pisze:(...)
Jak je zliczysz do "kupy" wychodzi niezła :> KASA :>
Z poważniejszych rzeczy to tylko sworzeń zwrotnicy (może moja wina - jeździłem dosłownie po polu...) oraz sterownik świec żarowych i świece 2 szt. chyba. Astra zrobiła w 44 miesiące 200tys km. Ale jak słuchałem pracy jej silnika po 200tys, to już bym nie chciał jej odkupić...
Przy 250tys km mógłbym spodziewać się najprędzej sprzęgła, dwumasy oraz turbiny (jeśli auto nie pilnowany olej i chłodzenie turbiny po zakończeniu jazdy). No i jeszcze pytanie jak się będzie DPF sprawował. U mnie był, ale dużo jeździłem więc 0 problemów z DPF-em.
Janusz
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Jest mądra zasada. Jak chcesz mieć sąsiada nie kupuj od niego i nie sprzedawaj mu auta. Może coś się zepsuć, niespodziewanie, a wypominane będzie latami.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne