Zafira 2006 1.8 - 140 KM
Moderator: Tunio999
Zafira 2006 1.8 - 140 KM
Witam całą szanowaną społeczność.
Trafiła mi się dość ciekawa opcja do zakupu.
Zafira 2006 z bardzo uczciwie prowadzonym serwisem od chwili zakupu.
Sumiennie oliwa wymieniana 10k + kpl filtrów itd.
Auto zadbane, są małe mankamenty ale do zrobienia.
moje pytania :
- czy wychodziły jakieś inne modele silników nieobarczone problemem kół od faz ?
- jaki motor najlepiej wybrać ? który jest najmniej awaryjny?
- jakie są najczęstsze problemy który nie uniknę bo po prostu Zafirki tak mają ?
Może ktoś mi odkodować VIN ?
Trafiła mi się dość ciekawa opcja do zakupu.
Zafira 2006 z bardzo uczciwie prowadzonym serwisem od chwili zakupu.
Sumiennie oliwa wymieniana 10k + kpl filtrów itd.
Auto zadbane, są małe mankamenty ale do zrobienia.
moje pytania :
- czy wychodziły jakieś inne modele silników nieobarczone problemem kół od faz ?
- jaki motor najlepiej wybrać ? który jest najmniej awaryjny?
- jakie są najczęstsze problemy który nie uniknę bo po prostu Zafirki tak mają ?
Może ktoś mi odkodować VIN ?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
opelvindekoder.pl
Jeśli chodzi o benzyne to Z18XER jest chyba najbardziej polecanym silnikiem.
opelvindekoder.pl
Jeśli chodzi o benzyne to Z18XER jest chyba najbardziej polecanym silnikiem.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Nie powinno być kłopotu z kzfrSumiennie oliwa wymieniana 10k + kpl filtrów itd.
Ad1 ZB 1,8- nie. były 1,6 105KM a po 2008r dołożono KZFR i miały 115km.
Ad2 1,8 całkiem niezły. 1,6 za słaby. Dzisiaj nie wchał bym się przed 2,0
Ad3 jak olej wymieniany co 10t to w zasadzie koła powinny śmigać jak należy, Pytanie ile to ma najechane. Najlepiej użyj opcji szukaj, jest tu mnóstwo informacji. Ja miałem co czytać przez kilka miesięcy
Vin- poproś tu
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=224989#224989
Myślę, że kolega bodek nie odmówi.
-
- Zafiromaniak
Nie zrozumiałem, dzisiaj brałbyś 2,0 T ?grzes pisze:Dzisiaj nie wchał bym się przed 2,0
Dobry gazownik to 1 a instalka to 2Pepit pisze:Jeżeli zamierzasz założyć gaz do 1,8 to nie oszczędzaj na instalacji, na kiepskiej szybko wykończysz głowicę.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
W sumie miałeś prawo. Chodzi o to, że się bałem mocy 200km i innych możliwych i typowych awarii tego silnika. Dzisiaj wiem, że nie taka ta moc straszna w tym aucie na jaką wygląda.Nie zrozumiałem
lub 1,8. który by się pierwszy trafił, ze wskazaniem 2,0T.Crazy pisze:dzisiaj brałbyś 2,0 T
1,8 ma KZFR a brakuje mu hydraulicznych kasatorów luzu zaworowego, co znów ma znaczenie przy montażu LPG.
2,0T ma turbinę i pękające kolektory- a to nie jest znów takie drogie w naprawie, oraz koło dwumasowe które, jak się okazuje, wytrzymuje znacznie dłużej niż w ropniakch.
Teraz to już wiem, a kilka miesięcy czytania okazało się za mało. A namawiał mnie kolega, namawiał i mówił - nie bój się, nie bój A się bałem. Kiedy byłem po swoją to miałem wybór, wybrałem 1,8 i jest
Ostatnio zmieniony 21 cze 2016, 20:56 przez grzes, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pepit
- Debiutant
- Imię: Piotrek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Oczywiście, że miałem na myśli instalację jako całość: osprzęt, montaż i profesjonalne dostrojenie.Crazy pisze:Nie zrozumiałem, dzisiaj brałbyś 2,0 T ?grzes pisze:Dzisiaj nie wchał bym się przed 2,0Dobry gazownik to 1 a instalka to 2Pepit pisze:Jeżeli zamierzasz założyć gaz do 1,8 to nie oszczędzaj na instalacji, na kiepskiej szybko wykończysz głowicę.
Auto zadbane jak kobieta.
-
- Zafiromaniak
znajomy dobry mechanik mi mówił, że 2,0T jest spoko tylko trzeba o niego dbać, bo później lubi łyknąć trochę oleju.
No właśnie, mi mechanik też mówił trzeba było brać 2,0. Ale trafiłem do niego dopiero jak kupiłem 1,8.
Dasu, życzę bezawaryjnej jazdy
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
ja zalałem Valvoline maxlife 5W40 jednak i tak wczoraj koła zastukały przy rozruchu. Sam niewiem, może mam co zwalone i dlatego.
Dasu, życzę bezawaryjnej jazdy
Tu znajdziesz odpowiedzi.dasu pisze:Koledzy 1.8 benzynka jaki najlepiej toleruje olej ? ile litrów ? oraz jak możecie podpowiedzieć jaki filtr oleju (oznaczenie) ?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
ja zalałem Valvoline maxlife 5W40 jednak i tak wczoraj koła zastukały przy rozruchu. Sam niewiem, może mam co zwalone i dlatego.