ZAFIRA C - w jakim silniku najlepiej kupic Zosie C

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
ray

ZAFIRA C - w jakim silniku najlepiej kupic Zosie C

#1 Post autor: ray »

Witam wszystkich zapalencow i prosze o porady i pomoc w wybraniu modelu silnika gdzie zosia bedzie najmniej awaryjna i ekonomiczna w spalaniu (na mocy nie dokonca mi zalezy ) preferuje benzynke ale informacje o dieslu jak najbardziej sie przydadza z racji tej ze poki co przebywam za granica naszego kraju gdzie w 95% jezdza same diesle.
Czy w Zafirach C wystepuje tez problem ze skrzyniami 6-cio biegowymi w Pb jak W zafciach B?
Jakie bolaczki trapią Zofie C? i tym podobne porady.
Z gory dzieki za pomoc i czekam na podpowiedzi
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2017, 23:58 przez ray, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#2 Post autor: basti_seba »

1.8 benzyna - najprostszy, sprawdzony, skrzynia 5 biegów, mało na rynku.

1.4 turbo benzyna - jeden z ostatnich na rynku tanich i prostych silników turbo benzynowych. Moment obrotowy 200Nm, dobry do LPG. Skrzynia 6 biegów, już nowsza, coś tam poprawiona.

1.6 turbo - nie wiem prawie nic, jeden starszy wtrysk pośredni, drugi SIDI wtrysk bezpośredni, nowoczesne silniki, mało na rynku.

Ja jeżeli kupię to 1.4 turbo. Prosty, tani, można podnieść moc, lpg. Skrzynią bym się nie przejmował, moja teraz jest w remoncie, jeżeli zareaguję się szybciej wystarczy wymienić łożyska.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”