Dzięki za pokrzepiające opinie.Macie racje,klima to tylko dodatek do auta,najważniejsze jest to co i jak poprzednik zrombał w aucie.trzeba się będzie bacznie przyglądać .Bodek pisze:trwałość - każda może się zepsuć
Climatronic vs. klimatyzacja manualna || Zafira A
Moderator: Tunio999
- artjoasia
- Debiutant
- Imię: Joanna
- Auto: Volvo
- Model: 940TD
- Oznaczenie silnika: D24T
Proszę zwolenników i przeciwników obu opcji o wymienianie wszelkich możliwych za i przeciw. Nie chodzi mi o techniczne różnice budowy, ani o wygodę ustawiania czy estetykę. Chodzi o walory czysto użytkowe i koszty eksploatacji - na przykład czy jedno i drugie jest tak samo wydajne i daje ten sam efekt, jakie są koszty serwisowania i ewentualnych napraw (w climatroniku na logikę więcej może się zepsuć...?) I co tam komu jeszcze przyjdzie do głowy
Pytanie bierze się stąd, że na razie szukałam samochodu z climatronikiem, jednak niedawno ktoś z tego forum uświadomił mi, że może climatronic wcale nie jest mi niezbędny do życia. No, niezbędny to pewnie nie, do tej pory nie miałam wcale i żyję
Pytanie bierze się stąd, że na razie szukałam samochodu z climatronikiem, jednak niedawno ktoś z tego forum uświadomił mi, że może climatronic wcale nie jest mi niezbędny do życia. No, niezbędny to pewnie nie, do tej pory nie miałam wcale i żyję
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Na climatroniku ustawiasz temperature i on sam robi swoje aby ta temp uzyskać i utrzymać ale jak climatroniku to i więcej czujnikow, silniczkow itp. Czyli wygoda ale w razie W tez i więcej może się zepsuć (choć rzadko się psuje). A klima manualna to tak jak zwykły nawiew tylko jak chcesz mieć zimne powietrze w lato to masz zimne i w sumie to tyle jeśli chodzi o samo sterowanie/ustawienie temp. Siłę nawiewu i dokładna temp sterujesz sama. Reszta układu działa na tej samej zasadzie i w sumie chyba jest bardzo podobna
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- artjoasia
- Debiutant
- Imię: Joanna
- Auto: Volvo
- Model: 940TD
- Oznaczenie silnika: D24T
Widzę że zdania są podzielone Ale w sumie chyba nie ma sensu przy niczym się upierać - ważne żeby klima była sprawna, a nie taka czy śmaka.
-
- Świeżak
- Imię: Pawel
- Auto: Zefira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: BRAK
tak na marginesie opel nie ma cimatronic-A! Jeżeli juz to automatyczną klimatyzacje nazwa climatronic jest zastrzeżona dla VW tak na marginesie
taka dygresja to jest climatronic w VANie - moim obecnym w dodatku 2 strefowy i to auto służy wiernie do celów zawodowych
taka dygresja to jest climatronic w VANie - moim obecnym w dodatku 2 strefowy i to auto służy wiernie do celów zawodowych
Ostatnio zmieniony 14 cze 2018, 20:19 przez Kamis, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
tak się przyjeło w mowie potocznej .... podobnie jak buty sportowe, na które u nas się potocznie mówi Adidasy.
Ciekawe ile firm Twoim zdaniem produkowało Walkmany ?
Soryy za