Zafira B - silnik diesel czy benzyna.
Moderator: Tunio999
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
grzes, wg mojej praktycznej ( nie internetowej) wiedzy to co pokazałem to płytka (na pierwszy rzut oka wygląda jak regulator hydrauliczny no ale jakby nie patrzeć w środku nic nie ma). Są one dostępne w różnych grubościach i za ich pośrednictwem regulujemy luzy zaworowe. Zdjęcie które zamieściłem to część któa pełni tą samą funkcję co tutaj na aukcji:
http://allegro.pl/plytki-zaworowe-suzuk ... ml#thumb/1
Tylko inaczej wygląda bo może jest to spowodowane konstrukcją głowicy. To i to, to płytka o danej grubości.
http://allegro.pl/plytki-zaworowe-suzuk ... ml#thumb/1
Tylko inaczej wygląda bo może jest to spowodowane konstrukcją głowicy. To i to, to płytka o danej grubości.
dla mnie dziwne są założenia zakupu auta. Ma być do wożenia dzieci przez żonę i ma być 200 km i więcej ? Wiem że nie musi tej mocy wykorzystywać ale samo założenie sugeruje że będzie inaczej. Nie wiem czy to dobry pomysł,ale każdy wie chyba co robi
Ostatnio zmieniony 27 gru 2016, 06:41 przez czeslaw555, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
I zmniejsza automatycznie bezpieczenstwo na drodzeSumik pisze:Ale duża moc też kusi
Ostatnio zmieniony 27 gru 2016, 17:43 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
Niestety, nie dane mi było praktykować, co mnie smuci niezmiernie. Brało się robotę jaka była, a mechanikowanie pozostało w strefie hobby.ryba1 pisze:a gdzie praktyka??
Jest to dla mnie całkowicie zrozumiałe. Cieszę się, że odpowiedziałeś ale hodziło mi o coś innego. Za 10k km sprawdzanie luzów to sobie pooglądamSumik pisze:Są one dostępne w różnych grubościach i za ich pośrednictwem regulujemy luzy zaworowe.
Cześć,
przede wszystkim witam wszystkich serdecznie.
Mam parę pytań co do zakupu Zafiry. Jestem osobą wysoką i mam problemy z biodrami i kręgosłupem. Moim obecnym autem jest Audi 80 B4 i jest niestety dla mnie zbyt mały i coraz większy problem sprawia mi wsiadanie i wysiadanie z tego auta. Szukam więc czegoś wysokiego. Waham się pomiędzy Opelkiem a innymi Minivanami - dodam, że mam 20 lat, więc nie zależy mi tak bardzo na rodzinnym rozwiązaniu, a jedynie na tym aby auto było mało awaryjne i jednocześnie wysokie (żeby łatwo było wsiadać i komfortowo jechać nawet na dłuższej trasie). Średnio w ciągu tygodnia robię 400 KM. Co będzie lepszym wyborem 1.8 benzyna + gaz czy Diesel 2.0 DTI 101 KM?
Przepraszam, że piszę to w ten sposób, ale jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o ten samochód i niestety nikt kogo znam nie jest w stanie odpowiedzieć mi na takie pytania. Czy Zafira dla mnie będzie dobrym wyborem?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi,
J.
przede wszystkim witam wszystkich serdecznie.
Mam parę pytań co do zakupu Zafiry. Jestem osobą wysoką i mam problemy z biodrami i kręgosłupem. Moim obecnym autem jest Audi 80 B4 i jest niestety dla mnie zbyt mały i coraz większy problem sprawia mi wsiadanie i wysiadanie z tego auta. Szukam więc czegoś wysokiego. Waham się pomiędzy Opelkiem a innymi Minivanami - dodam, że mam 20 lat, więc nie zależy mi tak bardzo na rodzinnym rozwiązaniu, a jedynie na tym aby auto było mało awaryjne i jednocześnie wysokie (żeby łatwo było wsiadać i komfortowo jechać nawet na dłuższej trasie). Średnio w ciągu tygodnia robię 400 KM. Co będzie lepszym wyborem 1.8 benzyna + gaz czy Diesel 2.0 DTI 101 KM?
Przepraszam, że piszę to w ten sposób, ale jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o ten samochód i niestety nikt kogo znam nie jest w stanie odpowiedzieć mi na takie pytania. Czy Zafira dla mnie będzie dobrym wyborem?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi,
J.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tutaj masz sporo napisane, poczytaj lub zadaj pytanie w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... czy+diesel
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 10:54 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
andrew_pl, na górze strony jest taka opcja "Szukaj", to jest taka szukają. Wpisujesz tam hasło i wyskakuje Ci wynik przeszukiwania :>
Ps http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ary+zafira jak nie znajdziesz odpowiedź zadaj swoje pytanie w tym temacie
Ps http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ary+zafira jak nie znajdziesz odpowiedź zadaj swoje pytanie w tym temacie
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 11:29 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak pisał tomzam musisz się przypasować. Był temat o kupnie ZA przystosowanej do osób niepełnosprawnych. Ze strony tomzana było osoba, która miała problemy z wsiadaniem do ZA bo była za wysoka, u mnie znów odwrotnie, ZA była idealna jeśli chodzi o wysokość, a też mam problemy z poruszaniem. To kwestia mocno indywidualna i musisz sam dopasować do siebie konkretne auto.
Co do benzyny czy diesel. Szukałem uparcie benzyny, a kupiłem diesla i jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim kup zadbany egzemplarz to pojeździsz zarówno dieslem jak i benzyną.
Benzyny 1,8 niby pancerne ale też mają swoje bolączki.
2.0 dti niby pompy padają (ja mam 2.0 dti) -15 i pali bez problemu. Wszystko można naprawić jak się zepsuje, a nawet tą pompę, która niby była nieregenerowalna.
Co do benzyny czy diesel. Szukałem uparcie benzyny, a kupiłem diesla i jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim kup zadbany egzemplarz to pojeździsz zarówno dieslem jak i benzyną.
Benzyny 1,8 niby pancerne ale też mają swoje bolączki.
2.0 dti niby pompy padają (ja mam 2.0 dti) -15 i pali bez problemu. Wszystko można naprawić jak się zepsuje, a nawet tą pompę, która niby była nieregenerowalna.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 12:23 przez Skasowany użytkownik 21152, łącznie zmieniany 1 raz.
- conway
- Bywalec
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam planuje zakup Zafirki B , sprzedaje swoje Bmw e39 2.8. I teraz pytanko, który silnik polecacie? Nie chce żeby był straszny muł , mysle o 1.9 moze 1.8 ale z tego co wycztałem to lipa z Lpg. Moze ktos cos doradzic?