Mój sposób jest taki – najpierw pytam znajomych kierowców i przeglądam Internet, a potem dzwonię do tych TU, których mi polecili i sprawdzam składkę dla mnie. Te kalkulatory mogą wprowadzać ludzi w błąd. Jak już z nich korzystać, to na stronach konkretnych TU.BajBus pisze:no moją promocje akurat zaktualizowali;) wiem że nie ma to co sprawdzenie samemu... ale jednak dla leniwych lub chcących poglądowo sprawdzić cene, może taka maszynka sie przydać
UBEZPIECZENIE do Zafiry - jakie, gdzie?
Moderator: Tunio999
Ja mam agenta ktory wspolpracuje z kilkoma ubezpieczycielami. Ponieważ zniżki u mnie są mikre
więc przedstawia mi korzystne pakiety, mam oferty 2 lub 3, cena i co w zamian oferują a ja wybieram.
Nie polegam na ubezpieczalniach typu direct (Link, Liberty itp), zbyt wiele osób mi je odradzało.
Problemy się zaczynają kiedy zaczynamy dochodzi podstaw naliczenia odszkodowania, jeśli siedziba nie jest w twoim mieście
to korespondencja z nimi może trwać długo a sposby swoich naliczeń będą skrzętnie ukrywać.
Jednak preferuje bezpośredni kontakt z rzeczoznawcą ja gadam on słucha i patrzy na szkode i staramy się wypośrodkować
to co on widzi a co ja do niego gadam i staram sie "naciągnąć" że coś tam jeszcze jest.
Ubezpieczalnie miałem
Cigna (teraz InterRisk), PTU, InterRisk.
Aktualnie mam PTU, ponieważ moja żona zaliczyła małego dzwona i w poprzednim ubezp. tj InterRisk naliczyli mnie ponad 1000 wiecej niż aktualnie mam w PTU (ktory ma jakas zasade ze wg nich jestem bezszkodowy)
jeśli chodzi o ów szkode
InterRisk ma zasade taka:
policzyli wg swoje kalkulatora, daja kase i sie baw w naprawe, co zostanie to twoje
a jak nie to naprawiaj pokaz faktury a my zwrocimy tle co na fakturach wydales.
Ja wybralem to pierwsze, udalo sie naprawic i zostalo na mandat
no ale szkoda u mnie obejmowala zderzak i lampy.
Co ciekawe lampy ostały się całe, tyle że zaczepy pękły od uderzenia, rzeczoznawca nie marudził że można dokonać
próby naprawy sklejenia czy coś. Policzył że trza kupić nowe i już.
Zawsze ubezpieczam full (AC OC NW) z assistance na UE
więc przedstawia mi korzystne pakiety, mam oferty 2 lub 3, cena i co w zamian oferują a ja wybieram.
Nie polegam na ubezpieczalniach typu direct (Link, Liberty itp), zbyt wiele osób mi je odradzało.
Problemy się zaczynają kiedy zaczynamy dochodzi podstaw naliczenia odszkodowania, jeśli siedziba nie jest w twoim mieście
to korespondencja z nimi może trwać długo a sposby swoich naliczeń będą skrzętnie ukrywać.
Jednak preferuje bezpośredni kontakt z rzeczoznawcą ja gadam on słucha i patrzy na szkode i staramy się wypośrodkować
to co on widzi a co ja do niego gadam i staram sie "naciągnąć" że coś tam jeszcze jest.
Ubezpieczalnie miałem
Cigna (teraz InterRisk), PTU, InterRisk.
Aktualnie mam PTU, ponieważ moja żona zaliczyła małego dzwona i w poprzednim ubezp. tj InterRisk naliczyli mnie ponad 1000 wiecej niż aktualnie mam w PTU (ktory ma jakas zasade ze wg nich jestem bezszkodowy)
jeśli chodzi o ów szkode
InterRisk ma zasade taka:
policzyli wg swoje kalkulatora, daja kase i sie baw w naprawe, co zostanie to twoje
a jak nie to naprawiaj pokaz faktury a my zwrocimy tle co na fakturach wydales.
Ja wybralem to pierwsze, udalo sie naprawic i zostalo na mandat
no ale szkoda u mnie obejmowala zderzak i lampy.
Co ciekawe lampy ostały się całe, tyle że zaczepy pękły od uderzenia, rzeczoznawca nie marudził że można dokonać
próby naprawy sklejenia czy coś. Policzył że trza kupić nowe i już.
Zawsze ubezpieczam full (AC OC NW) z assistance na UE
suma ubezpieczenia 47 tys
zniżki 50% AC i 30% OC
składka 2380 w PZMot
To coś nowego jeśli chodzi o ubezpieczenia - mają gwarancję od Vienna Insurance Group (dawna Cigna).
Od lat ubezpieczam tam gdzie taniej i korzystam z pomocy pośrednika - firmy ab-port (tanieoc.pl). Przypominają listownie o końcu okresu ubezpieczenia i jak do nich się zadzwoni to porównują ofertę chyba 12 towarzsytw ubezbieczeniowych i ty decydujesz czy i na które się decydujesz
zniżki 50% AC i 30% OC
składka 2380 w PZMot
To coś nowego jeśli chodzi o ubezpieczenia - mają gwarancję od Vienna Insurance Group (dawna Cigna).
Od lat ubezpieczam tam gdzie taniej i korzystam z pomocy pośrednika - firmy ab-port (tanieoc.pl). Przypominają listownie o końcu okresu ubezpieczenia i jak do nich się zadzwoni to porównują ofertę chyba 12 towarzsytw ubezbieczeniowych i ty decydujesz czy i na które się decydujesz
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny
Zgadzam sie ze kwoty sa atrakcyjne, ale za ta atrakcja cos sie kryje. A kryje się oszczędność na utrzymaniu lokali i związanych z tym etatów. Więc cała procedura odszkodowawcza odbywa się w centrali, która jeśli nie jest w twoim mieście to możesz się z nią kontaktować inną drogą niż osobista wizyta (chyba że pojedziesz). Wówczas jeśli nie zgadzasz się ze sposobem naliczenia odszkodowania lub nie wiesz co zostało założone dla powstałej szkody, to jedyna forma kontaktu jest korespondencyjna. Co powoduje iz odbior odszkodowania sie wydluza. Oczywiscie kazdy bierze co mu bardziej pasi. Ja wole tak. Pozdrawiam
Ja tam wole gdzie najtaniej, bo nigdy nie mialem zadnego wypadku. Suma gwarancyjna jest ustalana przez ustawę. I obojetnie czy mieszka się w dużym czy małym mieście, bo ani w link4 ani w innym directcie nie załatwia się niczego osobiście, cała procedura załatwiana jest on-line więc miejsce zamieszkania nie ma żadnego znaczenia. A z moich doświadczeń załatwia się szybciej przez internet niż w placówkach i z agentami. Zafira nie OPC jak znajde fotki na dysku to się pochwale
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
to gratulujesakuraba pisze:bo nigdy nie mialem zadnego wypadku.
oj ma, nie bez przyczyny pytaja o kod pocztowy... im większe mi sasto tym wiesksze ubezpieczenie...sakuraba pisze:cała procedura załatwiana jest on-line więc miejsce zamieszkania nie ma żadnego znaczenia.
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
Dokładnie jest tak jak napisał kolega BajBus.
Od siebie dodam jeszcze że w ubezpieczeniu jest również uwzględniany współczynnik ryzyka kradzieży auta, dlatego też marka samochodu jest równie ważna. Co prawda Opla to się nie tyczy bo o ile wiem to na ów liście aut popularnie kradzionych się nie mieści. Ale jak ktoś ma VW (i jeszcze paska), Audi, Mercedesa itp. to zapłaci odpowiednio więcej
Od siebie dodam jeszcze że w ubezpieczeniu jest również uwzględniany współczynnik ryzyka kradzieży auta, dlatego też marka samochodu jest równie ważna. Co prawda Opla to się nie tyczy bo o ile wiem to na ów liście aut popularnie kradzionych się nie mieści. Ale jak ktoś ma VW (i jeszcze paska), Audi, Mercedesa itp. to zapłaci odpowiednio więcej
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
wg najnowszej listy Vectra sie już mieści...HappySales77 pisze:Co prawda Opla to się nie tyczy bo o ile wiem to na ów liście aut popularnie kradzionych się nie mieści.
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to, że w takim link4 miejsce zamieszkania nie ma znaczenia jeżeli chodzi o likwidację szkody, kontakt odbywa się online badz telefonicznie, internet jest szybkim środkiem kontaktu. A jeżeli chodzi o miejsce zamieszkania w momencie ubezpieczania to jasne ze ma znaczenie, w miastach większy ruch, większe prawdopodobieństwo kolizji, kradzieży, itp.
No to ja polecam MTU z Sopotu. Nie dość , że tanio to jeszcze solidnie i szybko. Auto można ubezpieczyć w 5 minut. Dzwonisz, podajesz dane, pani przysyła e-mailem potwierdzenia zawarcia umowy, robisz przelew, podpinasz i jeździsz.
Zafi takie jak w opisie w strefie podwarszawskiej OC-max zniżki 420 zł.
Poprzednie auto równierz miałem tam, opłacone i ku mojemu zdziwieniu, niewykorzystaną składkę OC, po sprzedarzy auta, bez proszenia sami odesłali do domu i nie było zastrzeżeń w umowie kupna sprzedarzy tak poprostu sami z siebie.
A poza tym ja uważam, że AC warto mieć w dużej dobrej firmie z siecią warsztatów natomiast OC można mieć w firmie krzak OC to tylko obowiązek.
Zafi takie jak w opisie w strefie podwarszawskiej OC-max zniżki 420 zł.
Poprzednie auto równierz miałem tam, opłacone i ku mojemu zdziwieniu, niewykorzystaną składkę OC, po sprzedarzy auta, bez proszenia sami odesłali do domu i nie było zastrzeżeń w umowie kupna sprzedarzy tak poprostu sami z siebie.
A poza tym ja uważam, że AC warto mieć w dużej dobrej firmie z siecią warsztatów natomiast OC można mieć w firmie krzak OC to tylko obowiązek.