Zafira B - silnik diesel czy benzyna.
Moderator: Tunio999
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Powiedzmy sobie szczerze- seria 1.8 lub 2.0T (cywilna, nie OPC) będzie mniej stwarzała problemów/ma mniej punktów zapalnych od 1.9 CDTI. Jakbym miał ponownie wybierać ZB to tylko w benzynie.
Ja póki co rozważałbym nadal kupno diesla. Po prostu lubie ten rechot, te nm i dłuuugie przełożenia . Dzieki temu przy 140km/h mam 2,5 obr/min . Każdy lubi co innego. Mnie nie przerażają ew naprawy, lubię grzebać przy aucie i dlatego moja Zośka jest dla mnie dobrym wyborem póki co. A co do kosztów użytkowania, "jak dbasz tak masz".....
- conway
- Bywalec
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Też mam taki dylemat czy diesel czy benzyna, w dieselku fajny jest ten moment, ale większość diesli są zajechane. Benzyna 1.8 boje się że będzie za słabe i jeszcze ustawianie tego luzu zaworowego. A 2.0t jest bardzo mało i taka sytuacja.
-
- Imię: Wojciech
- Auto: Nissan
- Model: Primera
- Oznaczenie silnika: p144
Witam wszystkich.
Z uwagi na powiększenie rodziny przymierzam się do kupna Zafiry B. Moją uwagę zwróciła wersja 2.0 turbo 200km. Mam do was pytanie czy realne jest znaleźć taką wersję w dobrym stanie w cenie około 20tys? W grę wchodzi też 1.8 ale trochę się boję że będzie zamulona.
Z uwagi na powiększenie rodziny przymierzam się do kupna Zafiry B. Moją uwagę zwróciła wersja 2.0 turbo 200km. Mam do was pytanie czy realne jest znaleźć taką wersję w dobrym stanie w cenie około 20tys? W grę wchodzi też 1.8 ale trochę się boję że będzie zamulona.
-
- Świeżak
- Imię: Hiroszima
- Auto: Zafira A 1.6
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: XEL
Ile należy przeznaczyć środków żeby kupić egzemplarz taki który chociaż jakoś rokuje (mówimy o 2.0T LEH i LER)? Przeglądając portale ogłoszeniowe jest rozstrzał od 15 do prawie 38 tysięcy złotych. Rozstrzał ten nie jest spowodowany z tego co widzę rocznikiem czy tez wyposażeniem. Często można znaleźć 1.8 który jest w podobnej cenie jak 2.0t. Najgorsze jest to że większość wersji 2.0 T które są wystawione znajdują się w tak zwanych mekkach handlarzy.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2018, 14:52 przez Hiroszima, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Wszystko zależy od stanu ,historii serwisowania i wkładu włożonego w auto ... Dlatego rocznik nie jest aż tak ważny
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
-
- Świeżak
- Imię: Hiroszima
- Auto: Zafira A 1.6
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: XEL
Wiadomo że wszystko zależy od stanu i historii serwisowania tylko jest to jednak zastanawiające że w cenie 1.8 możesz mieć 2.0 t. Dane mi było się przejechać 1.8 i jak dla mnie nie czułem znaczącej różnicy pomiędzy nim a 1.6 w mojej Zafirze A. Drugi raz nie chce mieć tak wolnego auta I się zastanawiam czy do 25 tysięcy jest w ogóle sens szukać Zafiry z takim silnikiem czy lepiej sobie odpuścić. Jeśli byłoby trzeba przeznaczyć więcej to wydaje mi się ze już lepiej zacząć szukać forda s-max z 2.5t.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne
Benzyn 2.0 nie sprowadzam. Wlasnie z powyzszego powodu.
sklepik z Zafirami B i C