Zafira B - silnik diesel czy benzyna.
Moderator: Tunio999
-
- Przeglądacz
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira 2.0 turbo cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Polecam silnik 2.0 200km. Tarcze i klocki z przodu masz jak w dieslu czyli 308mm. Wiec koszt serwisowania nie taki straszny jesli chodzi o spalanie lpg to mi pali 15 litrow w mieszcie jak cos zapraszam do radomia na przejazdzke -)
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jak masz kogo wozić na 6i 7 rzędzie to raczej s-max. U nasz 2+2 i daje rade ZB, ale jak przyszło mi wyjechać za miasto i wziąć teściową i matkę łola Boga na 6 i 7 miejscu to tylko małe dzieci. U kolegi oglądałem s-maxa i tam jest lepiej, naprawdę lepiej! Mam 1.8 przesiadłem się z mniejszego benzyniaka wiec jak dla mnie jest dobrze, ale nie wzorowo. Cenię sobie jednak tańszą eksploatację niż ryzykować zakup diezla lub być może zajeżdzonej 2.0. Każdy niech kupuje to czego oczekuje od auta a jakieś zasłyszane przez Januszy terio bo i internetach piszą że do doopy.....ehh szkoda gadać. Benzyną 1.6 tą starsza jechałem w ZB nie a i różnica jest na korzyść 140km. Wiadomo jak ktoś jeździ TDIkiem to 1.8 muł i tyle.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
Jeżdżę wersją 1,8 140 KM od ponad roku i jestem bardzo zadowolony. Na co dzień jazda w miejskich korkach więc mocy nie trzeba bo i tak się stoi. Spalanie w okolicach 10l Pb a gazu 12l.
Na trasie natomiast jak się jedzie w 4 osoby to jest moim zdaniem w miarę dynamicznie, natomiast 2 ostatnie urlopy jeździłem z kompletem osób i z przyczepką lub zamiennie z boxem na dachu i nie było tak źle. Demon prędkości to to nie był ale dawał radę.
Na trasie natomiast jak się jedzie w 4 osoby to jest moim zdaniem w miarę dynamicznie, natomiast 2 ostatnie urlopy jeździłem z kompletem osób i z przyczepką lub zamiennie z boxem na dachu i nie było tak źle. Demon prędkości to to nie był ale dawał radę.
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Jak naprawdę potrzebujesz wozić 7 osób to albo bus i wtedy możesz znaleźć ( przy odpowiednim budżecie ) coś z mocnym silnikiem albo... Dacie Lodgy - to jedyne znane mi auto które jest rzeczywiście 7-osobowe, a nie tylko rejestrowane na siedem osób. Da się nim względnie sprawnie jeździć ale w żadnej wersji nie jest demonem prędkości. No jeszcze ewentualnie amerykańskie vany - ale tu różnica w cenie pomiędzy busem z porządnym silnikiem a takim vanem szybko pójdzie do baku.
PiotrWie
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z kuzynem. Ma zafirę B 1.6 105KM ,spalanie identyczne jak w moim ZB OPC 309KM. Sam miałem kiedyś co prawda w astrze 1.8 ale muł jakich mało. Nie polecam tym bardziej że zafira jest cięższa i wyższamariusz131 pisze: ↑16 wrz 2018, 07:44 Jeżdżę wersją 1,8 140 KM od ponad roku i jestem bardzo zadowolony. Na co dzień jazda w miejskich korkach więc mocy nie trzeba bo i tak się stoi. Spalanie w okolicach 10l Pb a gazu 12l.
-
- Świeżak
- Imię: Hiroszima
- Auto: Zafira A 1.6
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: XEL
ryba1 wszyscy wiedzą że jesteś wybitnym specjalistą jeśli chodzi o 2.0t zarówno LEH i LER czy mógłbyś zrobić jakieś kompendium wiedzy co sprawdzić przy tych silnikach albo napisać na co szczególnie zwrócić uwagę przed zakupem żeby nie wtopić?ryba1 pisze: ↑16 wrz 2018, 21:50Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z kuzynem. Ma zafirę B 1.6 105KM ,spalanie identyczne jak w moim ZB OPC 309KM. Sam miałem kiedyś co prawda w astrze 1.8 ale muł jakich mało. Nie polecam tym bardziej że zafira jest cięższa i wyższamariusz131 pisze: ↑16 wrz 2018, 07:44 Jeżdżę wersją 1,8 140 KM od ponad roku i jestem bardzo zadowolony. Na co dzień jazda w miejskich korkach więc mocy nie trzeba bo i tak się stoi. Spalanie w okolicach 10l Pb a gazu 12l.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
Podłączę się do tematu...
Z tego co widzę to w ZB spotykane są też jeszcze dwa silniki:
- 1.6 z turbiną 150KM
- 2.2 150 KM
Jakieś opinie o tych silnikach?
Rozumiem, że przy 1.6 z turbo zapewne jest mniejsze spalanie?
Jak z awaryjnością i czemu tak mało jest egzemplarzy z tym silnikiem?
Obecnie jeżdżę Astrą J z silnikiem 1.6 116KM i jest on mułowaty do tego w mieście pali 12l. Czyli taki wolny ssak 1.8, a tym bardziej 2.2 będzie palił więcej?
Z tego co widzę to w ZB spotykane są też jeszcze dwa silniki:
- 1.6 z turbiną 150KM
- 2.2 150 KM
Jakieś opinie o tych silnikach?
Rozumiem, że przy 1.6 z turbo zapewne jest mniejsze spalanie?
Jak z awaryjnością i czemu tak mało jest egzemplarzy z tym silnikiem?
Obecnie jeżdżę Astrą J z silnikiem 1.6 116KM i jest on mułowaty do tego w mieście pali 12l. Czyli taki wolny ssak 1.8, a tym bardziej 2.2 będzie palił więcej?
- Mariusz
- Zafiromaniak
1,6 Turbo 150KM to jest silnik z fabryczną instalacją CNG (gaz ziemny) ale spokojnie można przerobić na LPG
2,2 150KM ma raczej nie pochlebne opinie. Jest gdzieś na forum rozwinięcie tej opinii.
2,2 150KM ma raczej nie pochlebne opinie. Jest gdzieś na forum rozwinięcie tej opinii.
- Mariusz
- Zafiromaniak
Można spokojnie jeździć na benzynie, tyle tylko że zbiornik paliwa ma 14l. pojemności. Resztę miejsca zajmują butle CNG pod autem.
Kosztów nie znam. Mało spotykany silnik więc może być ciężko o te dane.
Nie wiem, ale możliwe że jest tak jak w innych uturbionych benzyniakach.
Kosztów nie znam. Mało spotykany silnik więc może być ciężko o te dane.
Nie wiem, ale możliwe że jest tak jak w innych uturbionych benzyniakach.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
W 100-u procentach silnik nie ma nic wspólnego z wyposażeniem auta!mariusz131 pisze: ↑02 sty 2019, 17:40Nie wydaje mi się żeby wyposażenie miało cokolwiek wspólnego z wersją silnika.
Oczywiście!