Uwaga na te autokomisy i handlarzy !!!!

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Pawlo49

#76 Post autor: Pawlo49 »

Witam wszystkich.
Uważajcie na tego handlarza przed kupowaniem w tym autokomisie.

F.H.U. Perfect
Pszczyńka 294 44-335 Jastrzębie Zdrój
tel.: +48 0666 853700
adres strony: http://perfect-car.otomoto.pl/

tradelux

#77 Post autor: tradelux »

wolfi99: bez urazy, ale takie oględziny mogą przekreślić każde auto i nie powinieneś oglądać aut sam, ani z tym fachowcem. Szyby przednie są dość często wymieniane na zachodzie z powodu dużej ilości autostrad. Jadąc taką drogą z prędkością 140-150km/h i dostając kamykiem, niestety możemy się liczyć z koniecznością wymiany szyby. Więcej dróg szybkiego ruchu = większe prawdopodobieństwo takiej szkody.

Na fabrycznej powłoce lakierniczej będą zawsze odchyły w kilkunastu, a nawet do 30-40um.
W niektórych modelach (markach) zdarza się, że poszczególne elementy malowane są w osobnych fabrykach i przesyłane są do montażu! Ostatnio miałem zabawną rozmowę z klientem, który naoglądał się chyba za dużo reklam z Citroenem Picasso (stara reklama), że robot/jedno ramię maluje całe auto jednym ciągiem :mrgreen:
Do tego różnice te są tysięcznymi milimetra, więc rozpryskujący się lakier ma prawo padać w innych kierunkach.

Patrz bardziej na podłogi, podłużnice, słupki itd. Tutaj się ocenia czy auto miało poważny wypadek czy tylko coś przytarte i uszkodzenie estetyczne. Kupujesz auto używane i musisz się z tym liczyć.

i tak na koniec, nie kupisz Zafiry B z takim wyposażeniem i tak niewielkim przebiegiem w tej cenie. W tej cenie dostaniesz coś z przebiegiem z ok. 130-170tys km.

tradelux

#78 Post autor: tradelux »

marsuc pisze:
tradelux pisze: że poszczególne elementy malowane są w osobnych fabrykach i przesyłane są do montażu
do tych elementów w 99% należą lusterka, nakładki, klamki i zderzaki karoseria jest malowana w większości przypadków w fabryce składającej. Opel na 100% malowany jest w fabryce. Stąd też nieustająca walka GM z wytwórcami zderzaków że ich wyroby są w innym kolorze niż nadwozia.
W Oplu tak, ale są już np. marki, gdzie drzwi do tyłu przychodzą z innego zakładu, niż te z przodu i fabrycznie wszystkie mają minimalnie inny odcień, których osoba nie znająca się w temacie, nawet nie zauważy :mrgreen:
marsuc pisze:
tradelux pisze:że robot/jedno ramię maluje całe auto jednym ciągiem
niestety obowiązuje mnie tajemnica zakładowa ale z miłą chęcią pokazałbym Ci jak tak można pomalować samochód w ciągu 70 s. jednym ramieniem i jednym ciągiem. I tutaj nawet reklamę byśmy zawstydzili która trwa 90 sekund :lol: :lol:
Są różne metody malowania w zależności od ceny auta (czyt. jakości) i marki.

wolfi: co do skrzyni, to standard dla wyrabiających się "kulek" oraz wybieraków w Oplach.

kicaj

#79 Post autor: kicaj »

ja tylko dodam w sprawie akumulatora - ja tez mam auto z 2007 roku, i mialem wadliwy akku. W serwisie mowili ze cala seria byla wadliwa, no i wymienili mi na gwarancji w ASO (akumulator mial gwarancje 3 letnia)

tradelux

#80 Post autor: tradelux »

marsuc pisze:kolego tradelux, produkcja niszowych samochodów nie polega na tym że zamiast pełnowartościowych części wkładane są zamienniki. Części do tych samochodów są z tych samych materiałów co do pozostałych. Producent aby produkować te lepsze partie jest zmuszony produkować części do tych tańszych dużooooo taniej (zwykle na stracie nawet 50%) aby tylko mieć udziały w firmie.

Czy mógłbyś podać markę gdzie samochód jest malowany w częściach bo zwiedzając kilkanaście fabryk w Europie nie trafiłem na takiego orzeszka ;)
Nie moge mowic publicznie na forum gdzie i kto jaka ma technologie produkcji, poniewaz wiem to nieoficjalnymi kanalami. Podpowiem tylko, ze jedna z europejskich marek skladana m.in. w Belgii :)
Nie ma raczej co zasmiecac tego tematu, bo jest o komisach. O produkcji aut mozna otworzyc nowy w hydeparku :)

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#81 Post autor: Lorry »

Uwaga na KARGOMIL z Bełchatowa ! Dlaczego? odpowiedź TU :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=121898#121898

Awatar użytkownika
bykmark
Mieszkaniec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#82 Post autor: bykmark »

Uwaga na Sprzedającego na Allegro: GRAND-11

Dane z Allegro: Firma Handlowo - Usługowa "GRAND" Marcin Szczygielski 26-613 Rajec Szlachecki 149 tel. (0) 514-397-939 tel. 048 381-42-79 fhugrand@o2.pl.

Cała historyjka http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=9395

mdariusz2

#83 Post autor: mdariusz2 »

odradzam Opel Zafira 1.9CDTI 120PS COSMO,SKÓRA,NAVI ze Sosnowca http://otomoto.pl/opel-zafira-1-9cdti-1 ... 73244.html. Wizualnie Ok. Przebieg rzekomo 127 000 km. Gościu się zastrzegał, że bankowo ma tyle. W serwisie opla w sosnowcu (ul Zuzanny 24) twierdzono, że nie ma możliwości sprawdzenia w bazie danych ostatniej naprawy serwisowej. Jednak po sprawdzeniu w Warszawie miły Pan poinformował mnie, ze ostatni wpis jest z dnia 29.04.2011 r. a auto miało wtedy 161 600 km. Tak więc wycieczka do Sosnowca okazała się daremna. Przestrzegam wszystkich przed tego typu transakcjami z tak nieuczciwymi handlarzami.

dejv_

#84 Post autor: dejv_ »

http://otomoto.pl/opel-zafira-krajowa-C21988206.html
Bita i to konkretnie, sprawdzałem w ASO, nie pasujące do siebie elementy blachy. Miernik lakieru szalał od 90 do przeszło 300, zawinięta przednia podłużnica, różne szyby, reflektory i bóg wie co jeszcze bo na tym zakończyłem oględziny. Płakać się chce! Sprzedawca kulturalny i zwodniczy :lol:

Tommy

#85 Post autor: Tommy »

Najlepiej samemu obskoczyć i sprowadzić sobie autko.
W Polsce wszystko jest możliwe a tak nawiasem mówiąc kupować w komisie to trzeba być bardzo odważnym. A handlarze prześcigają się we wciskaniu kitu. Ja parę razy spotkałem się z zapewnieniami żę igła pali na dotyk książki przebiegi i nie bite. Raz otworzyłem klapkę bezpieczników a tam jeszcze pył po szlifowaniu szpachli. No cóż.

jarocar

#86 Post autor: jarocar »

wolfi 99.niech przedna szyba nie będzie wykładnią do zakupu samochodu ,tym bardziej że autko ma trzy lata .to samo jest z akumulatorem

[ Dodano: Sro Lut 08, 2012 00:22 ]
wolfi99....popieram tradeluxa< ani sam ani z tym fachowcem>!!!aktualnie jestem w posiadaniu zafiry z 2011 roku i przebiegu 12ty,km a już myślę nad wymianą przedniej szyby z powodu iż ma ślad po kamieniu od którego już "idzie"pęknięcie ,a jak myślisz???/jaką założę podróbę czy trzy razy droższy oryginał GM?????

bartekropczyce

#87 Post autor: bartekropczyce »

Zafira A OPC 2.2DTI

http://otomoto.pl/opel-zafira-opc-2-2-d ... 71394.html

!!!!!! UWAGA !!!!!! Właścicielem auta był właściciel tego komisu..... porażka... Nie pozwolił otwierać drzwi bo snieg się sypie do auta... Następnie wiedząc że przednie lampy sa całkiem z innych parafii zaczyna krzyczeć że wszystko jest 100% bezwypadkowe. Klapa z tyłu nie zamyka sie bo zamek nie pasuje wogóle, a na dodatek jak malowali tył, to nie ściądneli kloszy lamp tylnych, tylko obkleili taśmą i polecieli po całości. Na dodatek przebieg 153tyk km wogóle nie pasuje do tego wnętrza... Zgodze się na 353tys.

!! UWAŻAJCIE !!!
AUTO-HANDEL WACŁAW ZBOROWSKI
Jawornik 412
32-400 Myślenic Jawornik

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#88 Post autor: Tunio999 »

bartekropczyce pisze:Zafira A OPC 2.2DTI

http://otomoto.pl/opel-zafira-opc-2-2-d ... 71394.html

!!!!!! UWAGA !!!!!! Właścicielem auta był właściciel tego komisu..... porażka... Nie pozwolił otwierać drzwi bo snieg się sypie do auta... Następnie wiedząc że przednie lampy sa całkiem z innych parafii zaczyna krzyczeć że wszystko jest 100% bezwypadkowe. Klapa z tyłu nie zamyka sie bo zamek nie pasuje wogóle, a na dodatek jak malowali tył, to nie ściądneli kloszy lamp tylnych, tylko obkleili taśmą i polecieli po całości. Na dodatek przebieg 153tyk km wogóle nie pasuje do tego wnętrza... Zgodze się na 353tys.

!! UWAŻAJCIE !!!
AUTO-HANDEL WACŁAW ZBOROWSKI
Jawornik 412
32-400 Myślenic Jawornik
Klapa pewnie jest z Zośki przed liftingiem bo zobaczcie na uszczelkę... Faktycznie lipa!!! :czerwona:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

maxio

#89 Post autor: maxio »

Uwaga na komis:

DUET
Piastowska 76 32-660 Chełmek koło Oświęcimia
tel.: +48 (33) 846-27-48
+48 509-470-989
fax: +48 (33) 846-27-48

Link do Zafiry:
http://auto_duet.otomoto.pl/opel-zafira-ecoflex-1-7-tdci-110km-p-opcja-C22602353.html

VIN: W0L0AHM759G076266

Po pierwsze auto ma cofany licznik. Ze znajomym byłem oglądać m.in. to auto. Po telefonie do Krakowa okazało się, że licznik cofany. Po przebiegu można wywnioskować, że auto miało w ok. 190-210tys km.

Kolejna rzecz dostaliśmy informacje, że auto użytkowane było w leasingu, a komisant sprzedaje je na fakturę VAT-marża! Powinna być pełna faktura, więc w przyszłości może być problem z podatkiem VAT.

Nie wiem jak pozostałe Zafiry, ponieważ nas interesowała tylko po liftingu i do 40tys zł.

Obrazek

1fikol

#90 Post autor: 1fikol »

wolfi99 pisze:tradelux- odpowiadam
Jak napisałem, może człowiek nie wiedział że szyba poszła, ale szedł w zaparte (był pewien ?- nie sądzę)
Czy ty jako sprzedający wiedząc że jest/są feler/y które Ci wytykam brniesz dalej i udajesz nieświadomego ??
Nie będę udawał znawcy, ale z tego co czytam wachnięcia na lakierze rzędu 50 mikrona są b. dziwne. (czytaj odpowiedź kolegi marsuc).
Chciałem sprawdzić pozostałość, niestety nie dane mi było, tak jak opisałem.
I na koniec masz rację, sądziłem że to perełka, a to była tylko gnida na łonie :(

PS. Czy możecie odpowiedzieć na moje jedyne pytanie ??
kolego kup sobie auto w automacie i nie bedzie problemu z biegami,ja bynajmniej go nie mam. co do przebiegu tego auta to ja mam 2008 a przebieg 113tys. i dodam ze w irlandii nie ma sie gdzie rozpedzic.
pozdrawiam i zycze sukcesow w poszukiwaniu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”