Diesle będą miały przebiegu po 500 000miodzik pisze:Z tych roczników zdecydowanie szukaj benzyniaka.
Diesla w mojej ocenie nie trafisz z realnym przebiegiem gwarantującym w miarę bezawaryjną eksploatację.
Zafira A - silnik diesel czy benzyna?
Moderator: Tunio999
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
A benzynki z reguły nie mniej niż 300kkm przebiegu w tym roczniku. Nie oszukujmy się to już auta 15-to letnie.
Brałbym to co będzie w lepszym stanie w momencie kupna.
Stare diesle przy 500kkm na blacie to są dopiero w połowie swojego przebiegu. Zresztą benzyna przy 300kkm też w połowie swojego życia.
Diesel będzie miał ciut lżej z przyczepką (większy moment i do tego dużo niżej położony).
Ja od kilku lat tylko diesel.
W zeszłym roku miałem okazję ciągnąc przyczepkę Pugiem 2,0HDI 90KM i Hondą Civic 1,8Pb ~140KM...
Przyczepka ta sama z praktycznie taką samą ilością piasku (jakieś 650kg). No i HDI dawało sobie dużo lepiej radę z przyczepką niż o 50KM mocniejsza Hania...
Brałbym to co będzie w lepszym stanie w momencie kupna.
Stare diesle przy 500kkm na blacie to są dopiero w połowie swojego przebiegu. Zresztą benzyna przy 300kkm też w połowie swojego życia.
Diesel będzie miał ciut lżej z przyczepką (większy moment i do tego dużo niżej położony).
Ja od kilku lat tylko diesel.
W zeszłym roku miałem okazję ciągnąc przyczepkę Pugiem 2,0HDI 90KM i Hondą Civic 1,8Pb ~140KM...
Przyczepka ta sama z praktycznie taką samą ilością piasku (jakieś 650kg). No i HDI dawało sobie dużo lepiej radę z przyczepką niż o 50KM mocniejsza Hania...
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Ja mam Zośke 2000r z silnikiem 1.8 (x18xe1) moim skromnym zdaniem najlepszy wybór jak mówisz do przyczepki czy większej ilość osób silnik 2.2l benzynka lub Silniki DTI 1.8 też da redę... wszystko zależne ile kg będziesz wiózł i gdzie to wozisz w górach jak u mnie 1.8 się męczy
Ogólnie rzecz biorąc jeśli chcesz mieć Vana, bo pokazuje się 4 dziecko zaproponuje ci poszukanie większych Vanów typu Galaxy, Sharan Ulysse I generacji czy 806, nie żebym cię zniechęcał do Zośki tylko wiem jak wygląda to w przypadku mojej siostry troje dzieci + (dzieci z interwencji zostali rodziną zastępczą), która widząc Zafirę moją chciała tez taką tylko po rozpoznaniu sprawy kupili Forda Galaxy w TDI i są zadowoleni w Zośce 3 rząd jest trudno dostępny, a z zapiętymi fotelikami będzie ciężko przesuwać kanapą drugiego rzędu
Wasz wybór wasze pieniądze tylko kupując diesla musisz się liczyć, że mają natrzaskane tys kilometrów i większość rzeczy może być już zużyte....
Decydując się na benzynę też nie jesteś pewien ile co wymienisz szwgier wiózł beemką 520i kubik betonu i też dało radę
Ogólnie rzecz biorąc jeśli chcesz mieć Vana, bo pokazuje się 4 dziecko zaproponuje ci poszukanie większych Vanów typu Galaxy, Sharan Ulysse I generacji czy 806, nie żebym cię zniechęcał do Zośki tylko wiem jak wygląda to w przypadku mojej siostry troje dzieci + (dzieci z interwencji zostali rodziną zastępczą), która widząc Zafirę moją chciała tez taką tylko po rozpoznaniu sprawy kupili Forda Galaxy w TDI i są zadowoleni w Zośce 3 rząd jest trudno dostępny, a z zapiętymi fotelikami będzie ciężko przesuwać kanapą drugiego rzędu
Wasz wybór wasze pieniądze tylko kupując diesla musisz się liczyć, że mają natrzaskane tys kilometrów i większość rzeczy może być już zużyte....
Decydując się na benzynę też nie jesteś pewien ile co wymienisz szwgier wiózł beemką 520i kubik betonu i też dało radę
Dzięki za odpowiedzi.Zdaję sobie sprawę,że Zośka jest ciut przymała,oglądałem i Alhambry, i Galaxy,ale w moim budżecie to masakra...(Na auto mam przeznaczone 10 tys.8500 samochód + 1500 zestaw startowy). Rocznikowo 1996-1998,strasznie zmęczone życiem.806/Evasion mimo,że jest duży nie podoba mi się zbytnio i jest tego mały wybór.
A jak z samą awaryjnością benzyny 1.8 i 2.0dti?Wiem,że jest przysłowie Jak dbasz,tak masz,ale czy te silniki nie są problematyczne w codziennej eksploatacji? W rodzinie jest jedna Vectra B 2.0dti,ma najechane 380tys,troche na nią narzekają,chociaż sami są winni,ruska ropa w baku i sami w niej grzebią....
A jak z samą awaryjnością benzyny 1.8 i 2.0dti?Wiem,że jest przysłowie Jak dbasz,tak masz,ale czy te silniki nie są problematyczne w codziennej eksploatacji? W rodzinie jest jedna Vectra B 2.0dti,ma najechane 380tys,troche na nią narzekają,chociaż sami są winni,ruska ropa w baku i sami w niej grzebią....
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Bierz OPC,rocznik 2002 można już wyrwać za ok.14tys. z całą pewnością da radę,ja ciągam przyczepę campingową bez problemu
Jeżeli nie przeszkadza ci podtlenek Lpg to poszukaj taką,wiem że są bo nie dawno przeglądałem.
Z całą pewnością nie zrujnuje twojego budżetu domowego a radość i zadowolenie bez cenne
Jeżeli nie przeszkadza ci podtlenek Lpg to poszukaj taką,wiem że są bo nie dawno przeglądałem.
Z całą pewnością nie zrujnuje twojego budżetu domowego a radość i zadowolenie bez cenne
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
DobrePrzemass pisze:Bierz OPC,rocznik 2002 można już wyrwać za ok.14tys. z całą pewnością da radę,ja ciągam przyczepę campingową bez problemu
robert_0886, Awaryjność no wiesz nie da się tak powiedzieć, jak ktoś nie dbał pchał co tańsze to i awaryjność może być duża na pewno benzynka tańsza w częściach ja osobiście zakupiłem benzynę na dti nie mogłem się przemóc może po części temu, że brzmi jak renault.... szkoda, że nie masz 6k więcej przeznaczone, bo kolega Bazyliszek72 ma pewną Zośkę za 16.5k
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
OPC to się jakoś średnio ma do bezawaryjności w tak wiekowych pojazdach
Jak dla duuużej rodziny i z dobrym dieslem to może w tym kierunku: http://otomoto.pl/toyota-previa-super-r ... 62341.html
Ale myślę że kolega jednak szuka czegoś mniejszego i ZA 1,8 mu wystarczy
Jak dla duuużej rodziny i z dobrym dieslem to może w tym kierunku: http://otomoto.pl/toyota-previa-super-r ... 62341.html
Ale myślę że kolega jednak szuka czegoś mniejszego i ZA 1,8 mu wystarczy
- Przemass
- Zafiromaniak
Hmm,chyba nie zupełnie,jak dbasz tak maszcns80 pisze:OPC to się jakoś średnio ma do bezawaryjności w tak wiekowych pojazdach
Ja swoje auto kupiłem niestety nie w idealnym stanie ale doprowadziłem je do porządku
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Przemek ale zakładając budżet kolegi nie namawialbym na OPC. Sam wiesz ze trzeba serca do OPC.
I czasu. I czasu. I jeszcze troche czasu.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2015, 19:25 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Przemass
- Zafiromaniak
No tak,przepraszammiodzik pisze:Przemek ale zakładając budżet kolegi nie namawialbym na OPC. Sam wiesz ze trzeba serca do OPC.
Przeoczyłem budżet,chciałem tylko dać do zrozumienia,że nie ma się co obawiać OPC i kosztów jego użytkowania
-
- Debiutant
- Model:
nie wiem ,albo nie umiem szukać albo tematy wyboru nie istnieją ,chcę kupić ZA i zastanawiam się nad wyborem wersji silnikowej,który wybór lepszy,mniej awaryjny,jakby skierowałem sie wstrone PB ,gazu nie chcę.Disel ma swoje problemy,ale na rynku jest spory wybór ZA z ON.Auto potrzebuje raczej na małe przebiegi ok 50km dziennie,raz na jakiś czas dłuższa trasa,a ZA z racji gabarytów w sam raz dla mojej rodziny.To nie jest lenistwo z mojej strony,szukajka działa ale ja nie umie dostrzeć tych tematów
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT