Co do wymiany przy przebiegu 250 tyś. Zafira B 1,9 ?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
walperro

Co do wymiany przy przebiegu 250 tyś. Zafira B 1,9 ?

#1 Post autor: walperro »

Miałbym możliwość zakupu po sąsiedzku Zafiry B rocznik 2011, 1,9 (120KM) z pewnym przebiegiem ok. 250 tyś km. Póki co z grubszych napraw nic nie było robione.
Co mnie hipotetycznie czeka do wymiany przy takim przebiegu oraz jakie są tego koszta?
Jakie grubsze i drobne, ale upierdliwe dolegliwości ?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Można przeczytać

lub tam kontynuować ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

walperro

#3 Post autor: walperro »

Przeczytałem całość ale tam wyszła z tego wszystkiego dyskusja o niczym. Wdał się jakiś troll, reszta zaczęła się z nim dochodzić czy warto czy nie warto. A ja mam konkretne pytanie o doświadczenie użytkowników z naprawami po tym przebiegu.

grzesz

#4 Post autor: grzesz »

ja miałem 1.9 100 KM (DTL) z 2005, długo (kupiłem auto w 2009) jezdzila w miare bezawaryjnie (tylko alternator 2 x , przewod podcisnienia turbiny, czujnik polozenia wału oraz przepustnica byly naprawiane). Przy 230 tys pojawiła sie koniecznosc regeneracji wtrysków oraz wymiany sprzegła i koła dwumasowego. Zwłaszcza tej drugiej naprawy bym się spodziewał . Z turbiną nie miałem problemów
Zweryfikowałbym jeszcze na twoim miejscu stan zawieszenia (u mnie sporo już bylo do robienia)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#5 Post autor: Bodek »

walpi pisze:Miałbym możliwość zakupu po sąsiedzku Zafiry B rocznik 2011, 1,9 (120KM) z pewnym przebiegiem ok. 250 tyś km. Póki co z grubszych napraw nic nie było robione.
..............
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że nie było nic robione :?:

Dobrze by było wiedzieć co już robił, każda naprawa niesie za sobą jakieś koszty - mniejsze lub większe.

Jeżeli nie robił za wiele, to naprawy skumulują się u Ciebie i będziesz miał sporo wydatków.

Pytam o: rozrusznik, alternator, tuleje przód, tuleje tył, amortyzatory, tarcze i klocki, chłodnica wody lub klimy, dpf i przewody, eger, przepustnica, opony ..... :lol:

Jak je zliczysz do "kupy" wychodzi niezła :> KASA :>
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#6 Post autor: Janus »

Bodek pisze:(...)

Jak je zliczysz do "kupy" wychodzi niezła :> KASA :>
Dokładnie jak Kolega napisał - po 250tys może spotkać Ciebie niezła kumulacja. Miałem Astrę H z 2011 ale 1.7 (Isuzu).
Z poważniejszych rzeczy to tylko sworzeń zwrotnicy (może moja wina - jeździłem dosłownie po polu...) oraz sterownik świec żarowych i świece 2 szt. chyba. Astra zrobiła w 44 miesiące 200tys km. Ale jak słuchałem pracy jej silnika po 200tys, to już bym nie chciał jej odkupić...

Przy 250tys km mógłbym spodziewać się najprędzej sprzęgła, dwumasy oraz turbiny (jeśli auto nie pilnowany olej i chłodzenie turbiny po zakończeniu jazdy). No i jeszcze pytanie jak się będzie DPF sprawował. U mnie był, ale dużo jeździłem więc 0 problemów z DPF-em.
Janusz

walperro

#7 Post autor: walperro »

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. W takim układzie zostaję przy swojej Zośce A z 280tyś. przebiegu i silnikiem 2.0 DTI :) Tu mam przynajmniej wszystko na bieżąco porobione.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#8 Post autor: paweldm »

Jest mądra zasada. Jak chcesz mieć sąsiada nie kupuj od niego i nie sprzedawaj mu auta. Może coś się zepsuć, niespodziewanie, a wypominane będzie latami.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

organista15

#9 Post autor: organista15 »

Popieram kolegę. Znając mentalność niektórych ludzi może różnie być :/

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#10 Post autor: Andrzej2503 »

A ja posprzedawalem sąsiadom Zafiry. I jest Ok.!
sklepik z Zafirami B i C

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”