Zafira A Z18XE 2005 czy Zafira B Z18XER 2005 - Którą kupić?
Moderator: Tunio999
Proszę o wyczerpanie tematu pod kątem:
- Wytrzymałość silnika (wiek, przebieg) ?
- Czy w praktyce różnica w mocy (125KM a 140KM) jest bardzo wyraźna?
- Czy warto wydać 4-5 000 więcej? (Średnia różnica między Zośką A i B z tego samego roku)
Pozdrawiam
P.S. Sorki za te "Turbo", pomyliłem Z OPC którą wcześniej brałem pod uwagę.
Dzięki Maćku za zwrócenie uwagi.
Proszę o wyczerpanie tematu pod kątem:
- Wytrzymałość silnika (wiek, przebieg) ?
- Czy w praktyce różnica w mocy (125KM a 140KM) jest bardzo wyraźna?
- Czy warto wydać 4-5 000 więcej? (Średnia różnica między Zośką A i B z tego samego roku)
Pozdrawiam
P.S. Sorki za te "Turbo", pomyliłem Z OPC którą wcześniej brałem pod uwagę.
Dzięki Maćku za zwrócenie uwagi.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2016, 22:12 przez Kazelott, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
ZA jest starszej konstrukcji końcówka jej produkcji jest na pewno bardziej dopracowana niż ZB w początku produkcji gdzie na pewno ma problemy pierwszych lat konstrukcyjnych... co nie zmienia faktu że na pewno jest świeższa... oba silnik są fajne ogólnie w żadnym z tych silników nie masz turbo
Gdyby miał wybierać wybrałbym raczej ZB lecz musiała by być w dużo lepszej kondycji niż ZA
Gdyby miał wybierać wybrałbym raczej ZB lecz musiała by być w dużo lepszej kondycji niż ZA
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ale nadają się do dobrej instalacji gazowej a Mateuszowi chyba dokładnie o to chodzi.
ZB ma świeższy wygląd, to prawda i łatwiej pewnie będzie kiedyś ją później odsprzedać.
Ale chorób wieku dziecięcego też trochę posiada. Jednak przy ZKP wszystko jest do skorygowania
ZB ma świeższy wygląd, to prawda i łatwiej pewnie będzie kiedyś ją później odsprzedać.
Ale chorób wieku dziecięcego też trochę posiada. Jednak przy ZKP wszystko jest do skorygowania
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
ZB i silnik 1.8XER
Stare 125KM cierpią na chlanie oleju i albo dolewasz i smrodzisz albo inwestujesz i robisz.
ZA to już archaizm - w środku koszmarnie wygląda i ceny lecą na łeb na szyję... To za co rok temu po 14 tyś zł płacili dzisiaj za 9 tyś sprzedać nie idzie.
1.8XER jest bardzo dynamiczny, mało pali i nie ma problemów z konsumpcją oleju.
Stare 125KM cierpią na chlanie oleju i albo dolewasz i smrodzisz albo inwestujesz i robisz.
ZA to już archaizm - w środku koszmarnie wygląda i ceny lecą na łeb na szyję... To za co rok temu po 14 tyś zł płacili dzisiaj za 9 tyś sprzedać nie idzie.
1.8XER jest bardzo dynamiczny, mało pali i nie ma problemów z konsumpcją oleju.
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
Piasek pisze:ZB i silnik 1.8XER
.....ZA to już archaizm - w środku koszmarnie wygląda i ceny lecą na łeb na szyję... To za co rok temu po 14 tyś zł płacili dzisiaj za 9 tyś sprzedać nie idzie.
..... odważne zdanie ........... nie wiem czy nie uraziłeś tym połowy forumowiczów na ZKP
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zdecydowanie ZB - patrząc na rocznik 2005, auto ponad 10-cio letnie, więc tylko ZB.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
et... każdy wie o co chodzi i każdy jeździ tym na co go stać.Rafoooo pisze:nie wiem czy nie uraziłeś tym połowy forumowiczów na ZKP
Przesiadłbym się na ZC i też pewnie bym pisał że ZB to już przeżytek i ten środek jakiś taki "od siekiery"
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
W ZA silnik jest lepszy do lpg. Ma hydrauliczne kasatory luzów zaworowych, w ZB luz trzeba regulować ręcznie.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Ale hydraulika góry nic nie pomoże na osiadające gniazda zaworowe.
Owszem - zwalnia z konieczności okresowej kontroli luzów (raz na 60 tyś km to nie jest jakiś specjalny problem) a jak przewalisz 200-250 tyś km na gazie to i tak już głowica do roboty.
Kwestia kto tyle jeździ ... bo ja uważam że dużo zagazowaną Zochą jeżdżę a to i tak ledwie 34 tyś km przez rok.
Raz skontrolowałem dla świętego spokoju upewniając się tylko że wszystko OK i wszystko w granicach dopuszczalnych przez producenta.
A jak ci skopią instalację lub źle zestroją to i hydraulika nie pomoże: 20-25 tyś km i głowica do roboty (jak jeszcze będzie co robić)...
Owszem - zwalnia z konieczności okresowej kontroli luzów (raz na 60 tyś km to nie jest jakiś specjalny problem) a jak przewalisz 200-250 tyś km na gazie to i tak już głowica do roboty.
Kwestia kto tyle jeździ ... bo ja uważam że dużo zagazowaną Zochą jeżdżę a to i tak ledwie 34 tyś km przez rok.
Raz skontrolowałem dla świętego spokoju upewniając się tylko że wszystko OK i wszystko w granicach dopuszczalnych przez producenta.
A jak ci skopią instalację lub źle zestroją to i hydraulika nie pomoże: 20-25 tyś km i głowica do roboty (jak jeszcze będzie co robić)...
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Z tymi kołami bym nie dramatyzował. Mój ma 171 i nie wiem o kołach a nawet jak zdechną - no kurna toż to normalna cześć eksploatacyjna jak zestaw rozrządu, tyle że rzadziej się wymienia. Ogromną rolę w ich żywotności odgrywa olej: czysty i często zmieniany oraz zgodny z wymaganiami producenta silnika.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
Twój ma tylko 171tys km. Ja jak zdaję auta służbowe (diesle) to po niespełna 4 latach mają 200tys km a silniki w nich pracują jak traktorki . A ile jest na rynku aut z przebiegami po 300tys... Sam oglądałem przed zakupem Zośki Astrę H z 2007r z przebiegiem 320tys km (1.8 benzyna).
A teraz postaw się w miejscu takiego człowieka, co kupił 10-letnie auto z cofniętym licznikiem - wymieni w nim nie tylko eksploatacyjne rzeczy, a koszty napraw sięgną ponad 50% wartości rynkowej... Więc są rzeczy eksploatacyjne i eksploatacyjne
A teraz postaw się w miejscu takiego człowieka, co kupił 10-letnie auto z cofniętym licznikiem - wymieni w nim nie tylko eksploatacyjne rzeczy, a koszty napraw sięgną ponad 50% wartości rynkowej... Więc są rzeczy eksploatacyjne i eksploatacyjne
Janusz
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
Mh, a ile czasu miałeś jedno auto? Bo widzę że w opisie masz ich bardzo dużoryba1 pisze:Miałem 2x ten silnik w astrze.po za eksploatacja zero problemów.oba na gazieJanus pisze:W Z18XE padają komptery
Ostatnio zmieniony 24 lut 2016, 20:21 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz