Opinia nt. Astry IV

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
jkbsrwk

Opinia nt. Astry IV

#1 Post autor: jkbsrwk »

Witam, zastanawiam się nad zakupem Astry IV kombi 1.6 benzyna. Martwi mnie temat przyspieszenia. Wiadomo, że każdy ocenia swoją miarą. Może jest ktoś na forum, kto jest wstanie porównać taką astrę do Zafiry A 2.0 DTI? Będę bardzo wdzięczny za obiektywne porównanie przyspieszenia tych dwóch samochodów :)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2016, 21:18 przez jkbsrwk, łącznie zmieniany 1 raz.

organista15

#2 Post autor: organista15 »

Na moje oko to astra będzie chyba przyśpieszać nieco gorzej, diesel ma wyższy moment obrotowy i pomimo, że zafira jak i astra mają prawie taką samą ilość mocy, to lepiej ją odczujesz w zafirze. Astra jest ciężkim wozem co też nie jest żadnym plusem, no zafira stawia większy opór wiatru, ale tam siedzi diesel. Myślę, że jakby udało Ci się dorwać jakieś auto w kombi i porównywalnej mocy i w benzynie na krótką przejażdżkę to byś sam najlepiej ocenił ;)

jkbsrwk

#3 Post autor: jkbsrwk »

No właśnie czytałem, że astra jest bardzo zmulona nawet w porównaniu do np. focusa, octavii itp. Dlatego chciałbym konkretnie astrę porównać do tej zafiry bo nią akurat jeżdżę. A niestety nikt ze znajomych taką nie dysponuje.

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#4 Post autor: Andrzej2503 »

mam taką AJ1,6 krótką teraz w sprzedaży. demon szybkości to to nie jest.
normalne auto do kulania się. Zawsze lepsza niż 1,4 :D
sklepik z Zafirami B i C

jkbsrwk

#5 Post autor: jkbsrwk »

A jesteś wstanie mi ją porównać do Zafiry A 2.0 diesel? Nie szukam demona, ale nie chciał bym planować wyprzedzania przed wyjazdem z garażu :D

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#6 Post autor: Andrzej2503 »

kurczę - ostatnią 2,0DTI to miałem chyba 2 lata temu, nie podejmuję się porównać
zresztą ciężko porównywać diesla do benzyny
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 12:46 przez Andrzej2503, łącznie zmieniany 1 raz.
sklepik z Zafirami B i C

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#7 Post autor: Janus »

jkbsrwk pisze:A jesteś wstanie mi ją porównać do Zafiry A 2.0 diesel? Nie szukam demona, ale nie chciał bym planować wyprzedzania przed wyjazdem z garażu :D
Będzie podobnie. Tylko że tam gdzie 2.0 DTI się kończyło (obroty powyżej 3 tys) to 1.6 benzyna dopiero zacznie się rozkręcać. Także dynamika przy normalnej jeździe "miejskiej" słabsza w 1.6 będzie. Przy wyprzedzaniu powyżej 100km/h i wysokich obrotach silnika 1.6 dorówna albo i przewyższy DTI w Zafirze.

Kiedyś miałem porównanie Astra III 1.7 CDTI 110KM kombi do Astry III 1.6 115KM benzyna w hatchbacku. Powiem tak - Astra w benzynie to było turlanie. Ale porównałem około 150Nm benzyny do 260Nm turbodiesla...

PS Astra IV kombii to około 1300-1400kg (1.7 CDTI 110KM). Zafira 2.0 DTI 1500kg...
Janusz

Skasowany użytkownik 16629

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Niestety ciężko porównać nie dość, że diesla z benzyną to tymbardziej wolnossącą jednostkę z turbo. Turbo ma swoją specyfikę i dopóki dmucha to auto idzie, a wolnossąca benzyna idzie w miarę równo. Dla jednych to dobre, dla innych złe. Tak jak koledzy piszą ta benzyna budzi się na wyższych obrotach i wtedy ma tam "jakiś" moment obrotowy, Twój diesel ma wyższy moment, a to właśnie moment ciągnie.

Niestety podejrzewam, że nie będziesz zadowolony z takiej przesiadki poza komfortem i wyposażeniem nowszej Astry.

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale aktualnie od tygodnia ujeżdżam właśnie Astrę 4 w kombi z 2013 roku (po lifcie), ale z innym silnikiem, bo 1,4 turbo 120KM i powiem szczerze w porównaniu z moją Zosią 1,8 (125KM) ma moment wyższy zaledwie o 30Nm, ale przyjemność z jazdy z turbiną jest zupełnie inna. Zosia ciągnie na wyższych obrotach i trzeba go bardziej kręcić (przyspieszenia na papierze porównywalne, masa aut także). Astra ładnie idzie od dołu, ale od 2000 obrotów ciągnie ją już suszarka i wtedy czuć jak by była o wiele mocniejsza

Wybór należy do Ciebie, mam nadzieję, że ktoś pomoże i znajdzie auta do porównania, ja niestety nie jeżdżę dieslami (jak na razie), kiedyś jeździłem astrą g ojca z 2,0DI i uważam, że to był muł jakich mało, nawet jak turbina się włączyła wydawała mi się jakoś słaba, może coś było nie tak, nie wiem

Zapomniałem dodać - Astra, którą teraz jeżdżę tymczasowo ma 6 biegów! to ogromny plus, którego nie ma w 1,6 (chyba, że się mylę), komputer przy delikatnej jeździe podpowiada wrzucenie 5 biegu już przy 60km/h, spalanie na dystansie 900km pokazuje komputer 6,3l

ps. po tygodniu jazdy Zosią OPC i teraz tygodniu Astrą z turbo i zaledwie 120KM przekonuję się co raz bardziej do turbobenzynki ;) może spróbuj się taką przejechać i porównaj ;) podjedź do komisu jednego czy drugiego i poproś o jazdę próbną

jkbsrwk

#9 Post autor: jkbsrwk »

Dzięki za odpowiedź powiem tak: moja zafira pod względem dynamiki odpowiada mi w 100%. Obecnie moja jazda to 6 dni w tygodniu 2x 2,5km raz w tygodniu 2x60km (oczywiście biorąc pod uwagę taki przeciętny tydzień). Diesel z filtrem dpf po prostu budził by we mnie niepokój na co dzień, że się zatka. Czytałem trochę o turbo benzynach i nie wiem czy słusznie ale mają opinię awaryjnych. Dlatego postanowiłem pomimo trochę większego spalania postawić na gołe 1.6 (biorę pod uwagę też focusa), wcześniej myślałem też o golfie lub octavii 1.2 TSI, ale też mają te silniki niepokojące opinie i sam już nie wiem co myśleć. Co do astry byłbym w stanie przeboleć trochę większe spalanie, gdybym miał pewność, że dynamika jest dla mnie wystarczająca. Tak jak mówisz najlepiej byłoby pojeździć może gdzieś się trafi okazja- na razie brak :) Pozdrawiam.

organista15

#10 Post autor: organista15 »

Ale zaraz zaraz, chcesz kupić auto nowe czy używane ? Jeśli używane to faktycznie zakup takiego 1.2 TSI to kiepski pomysł, aczkolwiek zakup 1.4t od opla to nie głupia myśl. Oplowskie (fiatowskie) silniki benzynowe turbodoładowane uchodzą za jedne z lepszy w erze dowsizeingu. Są trwałe i nie sprawiają kłopotów. Jeśli chodzi o auta nowe to i volkswagenowskim TSI przelatasz śmiało 100k km, bo tyle to te silniki są w stanie przejechać bez awarii, a potem to różnie bywa. Słyszałem opinie, że jak się dba tak się ma i ona podobno tyczy się również tych silników. Większość awarii w nich wywołanych to również wina użytkowników, bo Ci nie wiedzą, że olej to się zmienia po 10-15 tyś km a nie po ponad 30k km, nie wiedzą, że zanim silnik się nie rozgrzeje to nie ma co go tak pałować itp itd.

jkbsrwk

#11 Post autor: jkbsrwk »

Raczej przymierzam się do 3-4 letniego. Z pałowania auta już wyrosłem, szukam kombi do pracy na wyjazdy z rodziną, ktorym nie bede się bał wyprzedzać:D

organista15

#12 Post autor: organista15 »

To możesz szukać astry z silnikiem 1.4T. Poczytaj o tym silniku, wariant 140 konny jest chwalony za bezawaryjność i nadaje się do LPG, tylko ważne, żebyś stosował się do wskazówek podanych na internecie no i olej jest baardzo ważny, by wymieniać max po 15tyś km. Ogólnie takie silniki można traktować jak diesla i nie powinny przysparzać problemów, ale oczywiście poszperaj po internecie :)

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#13 Post autor: Janus »

jkbsrwk pisze:Raczej przymierzam się do 3-4 letniego. Z pałowania auta już wyrosłem, szukam kombi do pracy na wyjazdy z rodziną, ktorym nie bede się bał wyprzedzać:D
Uważaj Kolego, bo 3-4 letnie auto to często jest poleasing po prostu, który ma nalatane 200kkm a po takich przebiegach to jest po prostu początek końca silnika.
Nie wiem czy tak łatwo znajdziesz Astrę od prywatnej osoby która kupiła nówkę z salonu i zmienia auto po 3-4 latach...
Janusz

jkbsrwk

#14 Post autor: jkbsrwk »

Jak przeglądam oferty to idzie znalezc i to calkiem z rozsądnymi przebiegami. No i szukam tylko po Aso.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#15 Post autor: Bodek »

jkbsrwk pisze:Jak przeglądam oferty to idzie znalezc i to calkiem z rozsądnymi przebiegami. No i szukam tylko po Aso.
To wrzuć jakieś przykładowe linki - zobaczymy w jakich są cenach, z jakim wyposażeniem i z jakim przebiegiem ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”