Dlaczego diesle jest tań„szy od benzyny.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
PatrykOC

Dlaczego diesle jest tań„szy od benzyny.

#1 Post autor: PatrykOC »

Mam pytanie bo szukam cały czas zafiry b w benzynie 1.8 140km a mechanik z opla mi wczoraj mówił tylko nie benzyna bo problemy z walkami rozrządu czy coś..Gada ze tylko diesel 1.9 120km że to Fiata silnik nie do zajęchania. Jak to jest bo oferty tych diesla są tańsze nawet ok. 10tys od benzyny?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 20:39 przez PatrykOC, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Flora »

Każdy silnik można zajechać.
1.9 rĂłwnieĹź nie jest silnikiem idealnym.
Wybór między benzyną, a olejem napędowym powinien przede wszystkim wynikać z przeznaczenia samochodu i rocznych przebiegów.
Diesle są tańsze, ponieważ najczęściej nie znasz stanu faktycznego samochodu, który przejechał znacznie więcej niż wskazuje na to licznik.

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#3 Post autor: Andrzej2503 »

Tańsze bo:
- jest ich mniej a popyt duĹźy,
- są to autka od prywatnych osób które je pieściły itp. itd. co innego jak służbowa poleasingówka (diesel).

Trochę pierdołów Ci naopowiadał mechanik :P Poczytaj lepiej tu na forum co jest mniej kosztowne w eksploatacji.
sklepik z Zafirami B i C

PatrykOC

#4 Post autor: PatrykOC »

Czytałem dużo dlatego mnie mechanik zaskoczył nie brał bym jego gadania pod uwagę ale był mechanikiem z serwisu opla... W salonie przed zakupem nie są w stanie sprawdxic jak podłącza komputer czy licznik był cofany? Wiem że diesel do miasta to problem i w eksploatacji kolo dwu dpf filtry itp to cena... Ale jak za 19tys mam diesla 1.9 120km podobno najlepszy a za benzynę 1.8 140km trzeba dać 29tys to na eksploatacje mam 10tys....

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Imię: Adam
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Oznaczenie silnika: Z18XER
#5 Post autor: shadow »

I jest duża szansa że te 10tys wydasz w ciągu roku na naprawy jeżeli kupisz zafire za 19tyś. Pewnie z okolic 2008r sądząc po porównaniu do ceny 29tys za benzynę.

PatrykOC

#6 Post autor: PatrykOC »

Tak 2008r chodzi tak właśnie do ok 30tys za przebieg ok 100tys. A tu np jest z takim samym przebiegiem diesel od fiata najmnuej problemowy za 19tys co mi się przy takim przebiegu może stać nie rozumie..
http://www.olx.pl/oferta/opel-zafira-ct ... hjQhr.html
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2016, 21:52 przez PatrykOC, łącznie zmieniany 1 raz.

PatrykOC

#7 Post autor: PatrykOC »

Andrzej2503 pisze:Tańsze bo:
- jest ich mniej a popyt duĹźy,
- są to autka od prywatnych osób które je pieściły itp. itd. co innego jak służbowa poleasingówka (diesel).

Trochę pierdołów Ci naopowiadał mechanik :P Poczytaj lepiej tu na forum co jest mniej kosztowne w eksploatacji.
No właśnie diesla jest o wiele więcej.

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#8 Post autor: shadow »

PatrykOC pisze:Tak 2008r chodzi tak właśnie do ok 30tys za przebieg ok 100tys. A tu np jest z takim samym przebiegiem diesel od fiata najmnuej problemowy za 19tys co mi się przy takim przebiegu może stać nie rozumie..
http://www.olx.pl/oferta/opel-zafira-ct ... hjQhr.html
Bardzo ciekawe, przód od przedlifta a tył od polifta.
I środek też od przedlifta, chyba.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2016, 22:19 przez shadow, łącznie zmieniany 1 raz.

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, pomimo że nie oglądałem samochodu wnioskuje o wzmożenie czujności przy ewentualnym zakupie. Sam napisałeś że 2008r przy przebiegu 100tyś kosztuje do 30tyś, twój upatrzony samochód z 2007r i przy przebiegu ok 97tyś kosztuje 19tyś. Cena wydaje mi się za niska w stosunku do pierwszej zafiry z 2008r, przebieg 97tyś przy 9 letnim diesla możliwe ale mało prawdopodobne. Zapamiętaj jedno handlarz to nie Św Mikołaj on jeszcze musi zarobić na tym samochodzie. Jeśli stan techniczny jak i kondycja najważniejszych podzespołów ( najdroższych w ewentualnej naprawie) jak i pewność że samochód jest bezwypadkowy ( nie mam na myśli ewentualnej małej stłuczki ale poważny wypadek) nie zbudzają zastrzeżeń
to trafiłeś na tzw perełkę jakich mało i sam bym kupił taki samochód.

PatrykOC

#10 Post autor: PatrykOC »

Dzięki za rady tylko dalej nie wiem o co chodzi z tymi cenami diesla bo większość jest na olx tańsza o ponad 5 tys. od benzyny. Piszę o sprawdzonym 1.9 120km.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#11 Post autor: rafant4011 »

bo sprawdzony 1.9 ma najechane za granicą 250-300 i wię™cej tyś›. do Polski trafia odmł‚odzony o 100-150tyś›. Adekwatnie samochód za granicą… z wię™kszym przebiegiem jest automatycznie tańszy, a po korekcie w Polsce jest droższy. Handlarz ma pole manewru ceną. Lubimy być oszukiwani! To przez nas tak się™ stał‚o, bo co są…siad powie? lub rodzina? Samochody 3-letnie mają… po 170tyś, samochody 10 letnie mają… po 180-tyś›, a 15-20 letnie dobijają… do 200tyś› lub lekko go przekraczają….
Podkreś›lam że pewnie nie wszystkie auta tak mają… ale obstawiam że 80-90% niestety :(
Ale nie ma czym się martwić! poczciwe 1.9 500tyś polata :D
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 19:37 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#12 Post autor: Janus »

rafant4011 pisze: Ale nie ma czym się martwić! poczciwe 1.9 500tyś polata :D
Jakoś dojeździ, ale chyba latać to już nie będzie ;)
Janusz

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#13 Post autor: rafant4011 »

Janusz, nie łap za słówka ;)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 19:37 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

PatrykOC

#14 Post autor: PatrykOC »

Dzwoniłem do Opla i podobno są w stanie na diagnostyce stwierdzić czy licznik był kręcony bo niby dpf ma takie możliwości zapisu prawda to?

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#15 Post autor: shadow »

rafant4011 pisze:...Samochody 3-letnie mają… po 170tyś...
Szefo mojego teścia ma Toyotę Avensis z 2011r. z przebiegiem prawie 500tys. Kupiona w salonie. W środku nie wygląda na zużytą bo lata tylko w trasach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”