Dlaczego diesle jest tańszy od benzyny.
Moderator: Tunio999
Dlaczego diesle jest tańszy od benzyny.
Mam pytanie bo szukam caĹy czas zafiry b w benzynie 1.8 140km a mechanik z opla mi wczoraj mĂłwiĹ tylko nie benzyna bo problemy z walkami rozrzÄ
du czy coĹ..Gada ze tylko diesel 1.9 120km Ĺźe to Fiata silnik nie do zajÄchania. Jak to jest bo oferty tych diesla sÄ
taĹsze nawet ok. 10tys od benzyny?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 20:39 przez PatrykOC, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
1.9 rĂłwnieĹź nie jest silnikiem idealnym.
WybĂłr miÄdzy benzynÄ , a olejem napÄdowym powinien przede wszystkim wynikaÄ z przeznaczenia samochodu i rocznych przebiegĂłw.
Diesle sÄ taĹsze, poniewaĹź najczÄĹciej nie znasz stanu faktycznego samochodu, ktĂłry przejechaĹ znacznie wiÄcej niĹź wskazuje na to licznik.
1.9 rĂłwnieĹź nie jest silnikiem idealnym.
WybĂłr miÄdzy benzynÄ , a olejem napÄdowym powinien przede wszystkim wynikaÄ z przeznaczenia samochodu i rocznych przebiegĂłw.
Diesle sÄ taĹsze, poniewaĹź najczÄĹciej nie znasz stanu faktycznego samochodu, ktĂłry przejechaĹ znacznie wiÄcej niĹź wskazuje na to licznik.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne
CzytaĹem duĹźo dlatego mnie mechanik zaskoczyĹ nie braĹ bym jego gadania pod uwagÄ ale byĹ mechanikiem z serwisu opla... W salonie przed zakupem nie sÄ
w stanie sprawdxic jak podĹÄ
cza komputer czy licznik byĹ cofany? Wiem Ĺźe diesel do miasta to problem i w eksploatacji kolo dwu dpf filtry itp to cena... Ale jak za 19tys mam diesla 1.9 120km podobno najlepszy a za benzynÄ 1.8 140km trzeba daÄ 29tys to na eksploatacje mam 10tys....
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z18XER
I jest duĹźa szansa Ĺźe te 10tys wydasz w ciÄ
gu roku na naprawy jeĹźeli kupisz zafire za 19tyĹ. Pewnie z okolic 2008r sÄ
dzÄ
c po porĂłwnaniu do ceny 29tys za benzynÄ.
Tak 2008r chodzi tak wĹaĹnie do ok 30tys za przebieg ok 100tys. A tu np jest z takim samym przebiegiem diesel od fiata najmnuej problemowy za 19tys co mi siÄ przy takim przebiegu moĹźe staÄ nie rozumie..
http://www.olx.pl/oferta/opel-zafira-ct ... hjQhr.html
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2016, 21:52 przez PatrykOC, łącznie zmieniany 1 raz.
No wĹaĹnie diesla jest o wiele wiÄcej.Andrzej2503 pisze:TaĹsze bo:
- jest ich mniej a popyt duĹźy,
- sÄ to autka od prywatnych osĂłb ktĂłre je pieĹciĹy itp. itd. co innego jak sĹuĹźbowa poleasingĂłwka (diesel).
TrochÄ pierdoĹĂłw Ci naopowiadaĹ mechanik Poczytaj lepiej tu na forum co jest mniej kosztowne w eksploatacji.
- shadow
- Mieszkaniec
Bardzo ciekawe, przĂłd od przedlifta a tyĹ od polifta.PatrykOC pisze:Tak 2008r chodzi tak wĹaĹnie do ok 30tys za przebieg ok 100tys. A tu np jest z takim samym przebiegiem diesel od fiata najmnuej problemowy za 19tys co mi siÄ przy takim przebiegu moĹźe staÄ nie rozumie..
I Ĺrodek teĹź od przedlifta, chyba.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2016, 22:19 przez shadow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Model:
Witam, pomimo Ĺźe nie oglÄ
daĹem samochodu wnioskuje o wzmoĹźenie czujnoĹci przy ewentualnym zakupie. Sam napisaĹeĹ Ĺźe 2008r przy przebiegu 100tyĹ kosztuje do 30tyĹ, twĂłj upatrzony samochĂłd z 2007r i przy przebiegu ok 97tyĹ kosztuje 19tyĹ. Cena wydaje mi siÄ za niska w stosunku do pierwszej zafiry z 2008r, przebieg 97tyĹ przy 9 letnim diesla moĹźliwe ale maĹo prawdopodobne. ZapamiÄtaj jedno handlarz to nie Ĺw MikoĹaj on jeszcze musi zarobiÄ na tym samochodzie. JeĹli stan techniczny jak i kondycja najwaĹźniejszych podzespoĹĂłw ( najdroĹźszych w ewentualnej naprawie) jak i pewnoĹÄ Ĺźe samochĂłd jest bezwypadkowy ( nie mam na myĹli ewentualnej maĹej stĹuczki ale powaĹźny wypadek) nie zbudzajÄ
zastrzeĹźeĹ
to trafiĹeĹ na tzw pereĹkÄ jakich maĹo i sam bym kupiĹ taki samochĂłd.
to trafiĹeĹ na tzw pereĹkÄ jakich maĹo i sam bym kupiĹ taki samochĂłd.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
bo sprawdzony 1.9 ma najechane za granicą 250-300 i więcej tyś. do Polski trafia odmłodzony o 100-150tyś. Adekwatnie samochód za granicą
z większym przebiegiem jest automatycznie tańszy, a po korekcie w Polsce jest droższy. Handlarz ma pole manewru ceną. Lubimy być oszukiwani! To przez nas tak się stało, bo co są
siad powie? lub rodzina? Samochody 3-letnie mają
po 170tyś, samochody 10 letnie mają
po 180-tyś, a 15-20 letnie dobijają
do 200tyś lub lekko go przekraczają
.
Podkreślam że pewnie nie wszystkie auta tak mają ale obstawiam że 80-90% niestety
Ale nie ma czym siÄ martwiÄ! poczciwe 1.9 500tyĹ polata
Podkreślam że pewnie nie wszystkie auta tak mają ale obstawiam że 80-90% niestety
Ale nie ma czym siÄ martwiÄ! poczciwe 1.9 500tyĹ polata
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 19:37 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Janusz, nie łap za słówka
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 19:37 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- shadow
- Mieszkaniec
Szefo mojego teścia ma Toyotę Avensis z 2011r. z przebiegiem prawie 500tys. Kupiona w salonie. W środku nie wygląda na zużytą bo lata tylko w trasach.rafant4011 pisze:...Samochody 3-letnie mają po 170tyś...