Spodziewamy się trojaczków - czy Zafira B będzie dobra?
Moderator: Tunio999
Spodziewamy się trojaczków - czy Zafira B będzie dobra?
Mam okazję kupić sprowadzoną z Francji Zafirę B 2006r, 1,9 CDTI 7 osobowa, z oryginalnym przebiegiem 150.000km za 14.000zł ( łącznie z opłatami - dobry znajomy lakiernik) . Wiem co jest z autem - bylo lekko klupniętę w tył i przód dobił ( w takim stanie przywieziona - u nas nie jeździła) - ma wymienione zderzaki przód i tył + kosmetyka lekkich zadrapań itd. Bezwypadkowa.
Wymogiem jest żeby zmieścić 3 nosidełka zaniedługo, później 3 foteliki + wózek dla trojaczków do bagażnika. Wózek troszkę duży:
http://www.babyactive.pl/2013/08/trippy-wozek-dzieciecy-dla-trojaczkow/
Orientujecie się może czy zmieszczą się 3 foteliki w rzędzie?
Następne pytanie: czy poduszkę z przodu można wyłączyć aby w razie czego jezdzić w układzie fotelik z przodu, z tyłu na foteliki i pomiędzy nimi żona ( lub ja po imprezie )
No i pytanie takie, mam Lagunę II 2.2dci 2002r. Wali się to na potęgę, wymieniłem po zakupie praktycznie wszystko oprócz skrzyni i dwumasy ( jeszcze ) . Mam nadzieję że Opel by taki awaryjny nie był.
Wymogiem jest żeby zmieścić 3 nosidełka zaniedługo, później 3 foteliki + wózek dla trojaczków do bagażnika. Wózek troszkę duży:
http://www.babyactive.pl/2013/08/trippy-wozek-dzieciecy-dla-trojaczkow/
Orientujecie się może czy zmieszczą się 3 foteliki w rzędzie?
Następne pytanie: czy poduszkę z przodu można wyłączyć aby w razie czego jezdzić w układzie fotelik z przodu, z tyłu na foteliki i pomiędzy nimi żona ( lub ja po imprezie )
No i pytanie takie, mam Lagunę II 2.2dci 2002r. Wali się to na potęgę, wymieniłem po zakupie praktycznie wszystko oprócz skrzyni i dwumasy ( jeszcze ) . Mam nadzieję że Opel by taki awaryjny nie był.
Zależy jakie będziesz miał te foteliki. Fotelik Młodego, który my mamy jest dość szeroki i raczej nie weszłyby 3 na tylną kanapę. Co prawda ja mam ZA ale to chyba ta sama kanapa co ZB.
Jeśli masz możliwość sprowadzenia pewnej ZB i po stłuczce, która wiesz jaka była, za takie pieniądze z takim przebiegiem, to moim zdaniem będzie to lepsza opcja niż kupno sprowadzonej "bezwypadkowej" "igły" w dodatku o wiele droższej.
W ZA była opcja dezaktywacji przedniej poduszki, ale nie wiem czy w ZB to też opcja czy standard.
1.9 CDTI to ogólnie chwalona jednostka o ile zadbana, ale przy tym przebiegu to moim zdaniem jeszcze wiele tyś km przed nią do jakiejś poważnej awarii.
Zośki to ogólnie bardzo pakowne auta, więc z wózkiem nie powinno być problemu
Jeśli masz możliwość sprowadzenia pewnej ZB i po stłuczce, która wiesz jaka była, za takie pieniądze z takim przebiegiem, to moim zdaniem będzie to lepsza opcja niż kupno sprowadzonej "bezwypadkowej" "igły" w dodatku o wiele droższej.
W ZA była opcja dezaktywacji przedniej poduszki, ale nie wiem czy w ZB to też opcja czy standard.
1.9 CDTI to ogólnie chwalona jednostka o ile zadbana, ale przy tym przebiegu to moim zdaniem jeszcze wiele tyś km przed nią do jakiejś poważnej awarii.
Zośki to ogólnie bardzo pakowne auta, więc z wózkiem nie powinno być problemu
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
patrollooss, http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=30 - temat odnośnie poduszki powietrznej. Zośka jak zadbana będzie śmigać aż miło co do fotelików to wszystko zależy od ich wielkości/szerokości
Ostatnio zmieniony 01 mar 2017, 14:58 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Chyba lepszym rozwiązaniem będzie coś większego. Je bym raczej szukał coś w stylu Renault Grand Espace (koniecznie w benzynie, miałem GE IV 3,5 v6 więc mogę polecić) lub Chrysler Grand Voyager.
Proponuję szukać auta, gdzie są w 2 rzędzie oddzielne fotele, które można niezależnie przesuwać. powinno być wówczas łatwiej zmieścić 3 fotelik.
Proponuję szukać auta, gdzie są w 2 rzędzie oddzielne fotele, które można niezależnie przesuwać. powinno być wówczas łatwiej zmieścić 3 fotelik.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2017, 15:10 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- _tosiek_
- Przeglądacz
- Imię: Tosiek
- Auto: Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Po drugie: Zafira to wg mnie auto stworzone właśnie dla rodzin 2+3 (2+4 / 2+5).
Sam wożę 3 dzieci w niemal tym samym wieku (syn starszy tylko o rok od 2 córek - bliźniaczek :> ) i jak w mało którym aucie mam komfort przestrzeni - miejsca.
3 foteliki bez problemu mieszczą się na tylnej kanapie ale, dla pewności, przed zakupem przymierz sobie (nikt normalny nie powinien robić Ci problemów, że chcesz sprawdzić).
Dopiszę jeszcze że nie raz jeździłem w układzie 2+3+2 osób (+box na dachu) w trasy 300 km a nawet 2+4 os. w trasy po 1000 km (z boxem) i ... dało się!
Uważam, że będziesz zadowolony z ilości miejsca i przestrzeni, łatwości konfiguracji siedzeń i praktyczności tego auta.
Poleca: zadowolony użytkownik Zośki (od 7 lat).
Po drugie: Zafira to wg mnie auto stworzone właśnie dla rodzin 2+3 (2+4 / 2+5).
Sam wożę 3 dzieci w niemal tym samym wieku (syn starszy tylko o rok od 2 córek - bliźniaczek :> ) i jak w mało którym aucie mam komfort przestrzeni - miejsca.
3 foteliki bez problemu mieszczą się na tylnej kanapie ale, dla pewności, przed zakupem przymierz sobie (nikt normalny nie powinien robić Ci problemów, że chcesz sprawdzić).
Dopiszę jeszcze że nie raz jeździłem w układzie 2+3+2 osób (+box na dachu) w trasy 300 km a nawet 2+4 os. w trasy po 1000 km (z boxem) i ... dało się!
Uważam, że będziesz zadowolony z ilości miejsca i przestrzeni, łatwości konfiguracji siedzeń i praktyczności tego auta.
Poleca: zadowolony użytkownik Zośki (od 7 lat).
O, i konkretna odpowiedz dziękuję
Powiedz mi jakie tam są pasy z tyłu ? W lagunie właśnie środkowy pas jest pojedyńczy - nie ma tego pasa biodrowego i jak przymierzałem to środkowe nosidełko bujało się na wszystkie strony. Jak z isofixem ?
Da radę kogoś wpakować na 3 rząd gdy 2 jest 'zawalony' fotelikami?
Dzięki z góry !
Powiedz mi jakie tam są pasy z tyłu ? W lagunie właśnie środkowy pas jest pojedyńczy - nie ma tego pasa biodrowego i jak przymierzałem to środkowe nosidełko bujało się na wszystkie strony. Jak z isofixem ?
Da radę kogoś wpakować na 3 rząd gdy 2 jest 'zawalony' fotelikami?
Dzięki z góry !
- _tosiek_
- Przeglądacz
Pasy w 2. rzędzie 3-punktowe, w 3. rzędzie też.
Niektóre modele mają isofix - musisz sprawdzać konkretny model po VIN.
Na 3. rząd pakujesz w pierwszej kolejności, później na 2. rząd siedzeń, ewentualnie dzieci na 2. rząd, potem "nóżki w górę!", przesuwasz całą kanapę max. w przód (ale tak by dzieci nie przygnieść ) i wtedy odchylasz jedno z oparć i jest dostęp do 3. rzędu (słabe rozwiązanie).
Jest też opcja "na moją teściową" - przez bagażnik wolała wsiadać i wysiadać co wywoływało każdorazowo u mnie i
Niektóre modele mają isofix - musisz sprawdzać konkretny model po VIN.
Na 3. rząd pakujesz w pierwszej kolejności, później na 2. rząd siedzeń, ewentualnie dzieci na 2. rząd, potem "nóżki w górę!", przesuwasz całą kanapę max. w przód (ale tak by dzieci nie przygnieść ) i wtedy odchylasz jedno z oparć i jest dostęp do 3. rzędu (słabe rozwiązanie).
Jest też opcja "na moją teściową" - przez bagażnik wolała wsiadać i wysiadać co wywoływało każdorazowo u mnie i
Ostatnio zmieniony 03 mar 2017, 10:15 przez _tosiek_, łącznie zmieniany 2 razy.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Albo już pokroju Transportera. Wszystko idzie tam zmieścić
Ostatnio zmieniony 03 mar 2017, 11:09 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz.
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
Jak już masz nosidełka to przymierz czy się zmieszczą na kanapie.
Foteliki 9-18kg, powinna się zmieścić większość na kanapie.
Isofix jest na zewnętrznych miejscach w 2. rzędzie, na środku jest pas 3. punktowy.
Nosidełko 0-13kg nie możesz montować z przodu, fotelik 9-18, 9-36 tak.
Jeżeli fajne auto to kup, najwyżej sprzedasz jak się nie będziesz mieścił, albo będzie nie wygodnie.
Foteliki 9-18kg, powinna się zmieścić większość na kanapie.
Isofix jest na zewnętrznych miejscach w 2. rzędzie, na środku jest pas 3. punktowy.
Nosidełko 0-13kg nie możesz montować z przodu, fotelik 9-18, 9-36 tak.
Jeżeli fajne auto to kup, najwyżej sprzedasz jak się nie będziesz mieścił, albo będzie nie wygodnie.
no chyba żartujesz sobie_tosiek_ pisze:Po drugie: Zafira to wg mnie auto stworzone właśnie dla rodzin 2+3 (2+4 / 2+5).
- _tosiek_
- Przeglądacz
2+3 osoby plus wózek dla bliźniaków bez składania wchodził do Zośki (tak jak stał tak do bagażnika wchodził). Jak złożony wózek, to się na wakacje zapakujesz jeszcze.basti_seba pisze:no chyba żartujesz sobie
Zgoda: w układzie 2+4 czy 2+5 to rozwiązanie raczej okazjonalne bo dorosłemu nie będzie wygodnie w 3. rzędzie w długiej trasie ale można 3-7-latki tam spokojnie posadzić.