Spodziewamy się trojaczków - czy Zafira B będzie dobra?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
patrollooss

Spodziewamy się trojaczków - czy Zafira B będzie dobra?

#1 Post autor: patrollooss »

Mam okazję kupić sprowadzoną z Francji Zafirę B 2006r, 1,9 CDTI 7 osobowa, z oryginalnym przebiegiem 150.000km za 14.000zł ( łącznie z opłatami - dobry znajomy lakiernik) . Wiem co jest z autem - bylo lekko klupniętę w tył i przód dobił ( w takim stanie przywieziona - u nas nie jeździła) - ma wymienione zderzaki przód i tył + kosmetyka lekkich zadrapań itd. Bezwypadkowa.

Wymogiem jest żeby zmieścić 3 nosidełka zaniedługo, później 3 foteliki + wózek dla trojaczków do bagażnika. Wózek troszkę duży:
http://www.babyactive.pl/2013/08/trippy-wozek-dzieciecy-dla-trojaczkow/

Orientujecie się może czy zmieszczą się 3 foteliki w rzędzie?
Następne pytanie: czy poduszkę z przodu można wyłączyć aby w razie czego jezdzić w układzie fotelik z przodu, z tyłu na foteliki i pomiędzy nimi żona ( lub ja po imprezie :lol: )

No i pytanie takie, mam Lagunę II 2.2dci 2002r. Wali się to na potęgę, wymieniłem po zakupie praktycznie wszystko oprócz skrzyni i dwumasy ( jeszcze :mrgreen: ) . Mam nadzieję że Opel by taki awaryjny nie był.

Skasowany użytkownik 21152

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 21152 »

Zależy jakie będziesz miał te foteliki. Fotelik Młodego, który my mamy jest dość szeroki i raczej nie weszłyby 3 na tylną kanapę. Co prawda ja mam ZA ale to chyba ta sama kanapa co ZB.

Jeśli masz możliwość sprowadzenia pewnej ZB i po stłuczce, która wiesz jaka była, za takie pieniądze z takim przebiegiem, to moim zdaniem będzie to lepsza opcja niż kupno sprowadzonej "bezwypadkowej" "igły" w dodatku o wiele droższej.

W ZA była opcja dezaktywacji przedniej poduszki, ale nie wiem czy w ZB to też opcja czy standard.

1.9 CDTI to ogólnie chwalona jednostka o ile zadbana, ale przy tym przebiegu to moim zdaniem jeszcze wiele tyś km przed nią do jakiejś poważnej awarii.

Zośki to ogólnie bardzo pakowne auta, więc z wózkiem nie powinno być problemu

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#3 Post autor: Mat86radom »

patrollooss, http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=30 - temat odnośnie poduszki powietrznej. Zośka jak zadbana będzie śmigać aż miło :piwo: co do fotelików to wszystko zależy od ich wielkości/szerokości
Ostatnio zmieniony 01 mar 2017, 14:58 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#4 Post autor: paweldm »

Chyba lepszym rozwiązaniem będzie coś większego. Je bym raczej szukał coś w stylu Renault Grand Espace (koniecznie w benzynie, miałem GE IV 3,5 v6 więc mogę polecić) lub Chrysler Grand Voyager.
Proponuję szukać auta, gdzie są w 2 rzędzie oddzielne fotele, które można niezależnie przesuwać. powinno być wówczas łatwiej zmieścić 3 fotelik.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2017, 15:10 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Flora »

Największym problemem będzie okres po rezygnacji z nosidełek, ponieważ foteliki dla maluchów są najczęściej mocno rozbudowane i przy trzech takich obok siebie może się skończyć miejsce.

Obrazek

Przy "nie trojaczkach" nie ma takiego problemu :>

Awatar użytkownika
Archi69
Bywalec
Imię: Arkadiusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#6 Post autor: Archi69 »

Ja osobiście uważam że trójka fotelików to za dużo , jak na tylną kanapę Zafiry. Może lepszym wyborem byłyby na przykład Ford S-Max?
Tekst podpisu by Archi.

Awatar użytkownika
_tosiek_
Przeglądacz
Imię: Tosiek
#7 Post autor: _tosiek_ »

Po pierwsze GRATULACJE!
Po drugie: Zafira to wg mnie auto stworzone właśnie dla rodzin 2+3 (2+4 / 2+5).
Sam wożę 3 dzieci w niemal tym samym wieku (syn starszy tylko o rok od 2 córek - bliźniaczek :> ) i jak w mało którym aucie mam komfort przestrzeni - miejsca.
3 foteliki bez problemu mieszczą się na tylnej kanapie ale, dla pewności, przed zakupem przymierz sobie (nikt normalny nie powinien robić Ci problemów, że chcesz sprawdzić).

Dopiszę jeszcze że nie raz jeździłem w układzie 2+3+2 osób (+box na dachu) w trasy 300 km a nawet 2+4 os. w trasy po 1000 km (z boxem) i ... dało się! 8)

Uważam, że będziesz zadowolony z ilości miejsca i przestrzeni, łatwości konfiguracji siedzeń i praktyczności tego auta.

Poleca: zadowolony użytkownik Zośki (od 7 lat).

patrollooss

#8 Post autor: patrollooss »

O, i konkretna odpowiedz :) dziękuję :)
Powiedz mi jakie tam są pasy z tyłu ? W lagunie właśnie środkowy pas jest pojedyńczy - nie ma tego pasa biodrowego i jak przymierzałem to środkowe nosidełko bujało się na wszystkie strony. Jak z isofixem ?
Da radę kogoś wpakować na 3 rząd gdy 2 jest 'zawalony' fotelikami?
Dzięki z góry ! :D

Awatar użytkownika
_tosiek_
Przeglądacz
#9 Post autor: _tosiek_ »

Pasy w 2. rzędzie 3-punktowe, w 3. rzędzie też.
Niektóre modele mają isofix - musisz sprawdzać konkretny model po VIN.
Na 3. rząd pakujesz w pierwszej kolejności, później na 2. rząd siedzeń, ewentualnie dzieci na 2. rząd, potem "nóżki w górę!", przesuwasz całą kanapę max. w przód (ale tak by dzieci nie przygnieść ;) ) i wtedy odchylasz jedno z oparć i jest dostęp do 3. rzędu (słabe rozwiązanie).

Jest też opcja "na moją teściową" - przez bagażnik wolała wsiadać i wysiadać co wywoływało każdorazowo u mnie :roll: i :oops:
Ostatnio zmieniony 03 mar 2017, 10:15 przez _tosiek_, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#10 Post autor: tOmki »

Też uważam że ZB jest z mała do takich kombinacji. Ja bym wybrał sharana.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
#11 Post autor: czarekcw »

Albo już pokroju Transportera. Wszystko idzie tam zmieścić :lol:
Ostatnio zmieniony 03 mar 2017, 11:09 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#12 Post autor: basti_seba »

Jak już masz nosidełka to przymierz czy się zmieszczą na kanapie.

Foteliki 9-18kg, powinna się zmieścić większość na kanapie.

Isofix jest na zewnętrznych miejscach w 2. rzędzie, na środku jest pas 3. punktowy.

Nosidełko 0-13kg nie możesz montować z przodu, fotelik 9-18, 9-36 tak.

Jeżeli fajne auto to kup, najwyżej sprzedasz jak się nie będziesz mieścił, albo będzie nie wygodnie.
_tosiek_ pisze:Po drugie: Zafira to wg mnie auto stworzone właśnie dla rodzin 2+3 (2+4 / 2+5).
no chyba żartujesz sobie

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Model: B
#13 Post autor: Flora »

2+4 i 2+5 to raczej przegięcie, zwłaszcza w przypadku maluchów, dla których trzeba mieć przygotowanych sporo rzeczy, nie wspominając o wózku.

Awatar użytkownika
_tosiek_
Przeglądacz
#14 Post autor: _tosiek_ »

basti_seba pisze:no chyba żartujesz sobie
2+3 osoby plus wózek dla bliźniaków bez składania wchodził do Zośki (tak jak stał tak do bagażnika wchodził). Jak złożony wózek, to się na wakacje zapakujesz jeszcze.

Zgoda: w układzie 2+4 czy 2+5 to rozwiązanie raczej okazjonalne bo dorosłemu nie będzie wygodnie w 3. rzędzie w długiej trasie ale można 3-7-latki tam spokojnie posadzić.

patrollooss

#15 Post autor: patrollooss »

Jak dla mnie 3 rzad to tylko do awaryjnych sytuacji - np zabrać gdzieś rodziców że sobą ale to trasy tylko max 30km.

Kusi mnie ta Zafira bo za chyba dobre pieniądze i wiem co z nią jest

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”