Witam forumowiczów...
Na wstępie proszę o pomoc, sugestie, porady, dotyczące budowy projektu 1.7 CDTI.
Długo zastanawiałem się nad próbą modyfikacji silnika 1,7 125km, wszyscy gdzie nie dzwoniłem ( a obdzwoniłem dużo firm zajmujących chipowaniem tych bardzo znanych

) nie byli w stanie postawić sobie poprzeczki nad powierzonym zadaniem. Niby prosta sprawa a jednak

zrobić program po modyfikacji silnika ISUZU 125km. Standardowo 150km w tym silniku to nie problem bo akurat tyle mam aktualnie zrobione po programie ( wgrany zapewne gotowiec

) auto jeździ. Do czego zmierzam : znalazłem firmę zajmującą się budową turbosprężarek hybrydowych '' Top-Tune Parts '' która podejmie się zrobieniem takiej. Po rozmowie z Panem który się zajmuje robotą, wytłumaczył Mi wszystko co i jak będzie robione. Wymiana koła kompresji ( zimnej strony) rozwiercanie, wymiana koła ciepłej strony + niezbędne modyfikacje. Wszystko oczywiście kute przygotowane pod duże obciążenia. Jest problem z dostępnością części do tego typu modyfikacji ale jest to do zrobienia. O kosztach nie będę się rozpisywał. za około 2-3 tyg. turbina przyjdzie zrobiona i gotowa do włożenia.
Jak turbo to również IC

jeszcze nie podąłem decyzji ale najprawdopodobniej FMIC. Kolejną sprawą jest dolot, na dzień dzisiejszy jest projektowana flansza pod podłączenie do kolektora dolotowego, całość będzie zrobiona z CrNi ponieważ mam możliwości zaprojektowania, zrobienia, spawania itp.
EGR OFF będzie usunięty fizycznie, DPF już nie było jak kupiłem samochód, chłodnica spalin będzie usunięta i zaślepiona. Cały dolot od filtra powietrza, przez turbo, IC aż do kolektora będzie zrobione na nowo.
Jeśli chodzi o program Pan Damian z ACME po rozmowach podejmie się zrobienia prawdziwego indywidualnego programu pod Denso 1,7. Czas trwania 2-3 dni ale pewnie wyjdzie w praniu ile pracy w to włoży bo nie będzie łatwo. Jeśli chodzi o parametry pracy jednostki nie wypowiedział się ile będziemy mogli wykrzesać w tak PIONIERSKIM projekcie

silnik bez problemu powinien wytrzymać około 1,9-2 Bar, w układzie wtryskowym zostanie wyelyminowana tzw. pulsacja układu.