zafira A zaczęła gasnąć na wolnych obrotach..

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Elektronik

zafira A zaczęła gasnąć na wolnych obrotach..

#1 Post autor: Elektronik »

Witam, mam zafirke A 1.6 74KW, od pewnego czasu przy wysprzegleniu i to sporadycznie zgaśnie..po włączeniu zapłonu normalnie sie uruchamia jak gdyby nigdy nic..jade dalej..dzieje sie tak raz na tydzień, zauważyłem raz,ze po uruchomieniu obroty falują a jak przygazuje to się stabilizują i jest wszystko ok. Czy ktoś miał już cos takiego, moze wiadomo co to za cuda się dzieją..proszę o pomoc..Pozdrawiam:)

Elektronik

#2 Post autor: Elektronik »

Czy ktoś ma jeszcze jakąś sugestie i rade..a może pomysł.. :?: ;)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 15:14 przez Elektronik, łącznie zmieniany 1 raz.

darkp1

#3 Post autor: darkp1 »

Sprawdź świece i przewody wysokiego napięcia.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: jacek76 »

Jacek2308 dobrze prawi. Może to być krokowy , wymontuj go i wyczyśc jakimś wd-40 albo benzyną. Później reset przez zdjęcie klemy i może będzie ok. Profilaktycznie wyczyścił bym przepustnicę.

Darkp1 w tych silnikach zdaję mi się nie ma przewodów wysokiego napięcia , tylko jest cewka zapłonowa zakładana na świece , tzw. DIS. Tak jak w 1,8.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

darkp1

#5 Post autor: darkp1 »

jacek76 pisze: Darkp1 w tych silnikach zdaję mi się nie ma przewodów wysokiego napięcia , tylko jest cewka zapłonowa zakładana na świece , tzw. DIS. Tak jak w 1,8.
Właśnie tak teraz pomyslałem... Świece na pewno są to ma co sprawdzić ;)

Elektronik

#6 Post autor: Elektronik »

Witam ponownie, ;) kupiłem ten silnik krokowy..teraz gdzie sie to coś znajduje..chciałbym wymienić sam..może koledzy zafirowcy podpowiedzą i opiszą mi miejsce gdzie on jest...Pozdrawiam:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”