Parkomat - zafira B 2006 2,2 aut. eleg.

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
zuziasam

Parkomat - zafira B 2006 2,2 aut. eleg.

#1 Post autor: zuziasam »

Po ostatniej fali mrozów, parkomat po włączeniu wstecznego biegu natychmiast zaczyna ciągłe piszczenie , przy jeździe do przodu jest ok. Może ktoś pomoże rozwiązac ten problem we własym zakresie, o ile to możliwe, ja jestem zupełnie zielony w tym temacie :> nie wiem nawet gdzie urządzenie się znajduje. :

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Próbowałeś wytrzec czujniki z tyłu.Może są tylko bardzo zabrudzone?

zuziasam

#3 Post autor: zuziasam »

Marki pisze:Próbowałeś wytrzec czujniki z tyłu.Może są tylko bardzo zabrudzone?

próbowałem, niestety piszczy bez przerwy

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#4 Post autor: Lorry »

Hurra w końcu ktoś z tym samym silnikiem :D :!:

Oprócz przeczyszczenia czujek proponowałbym popatrzeć na przewody do nich dochodzące.

Czy auto było myte niedługo przed tymi mrozami :?: Moze weszło trochę wilgoci, zamarzło i się porobiło, proponuję wstawić do ciepłego garazu ;)

zuziasam

#5 Post autor: zuziasam »

Dzięki za poradę, wszystkiego dobrego w Nowym 2010 roku. Zafirkę mam od niedawna, to pierwszy opelek w moim życiu. Kupiłem ją we wrześniu z przebiegiem 53 tys, przejechałem 5 tys. Spolszczyłem nawigację i dokupiłem płytę DVD z mapą Europy 2009 oraz CD z mapą Polski ( łacznie 300zł) i teraz panel dvd 90 z kolorowym wyświetlaczem pokazuje w pełni swoje zalety, szkoda tylko, że nie mam dostępu do innych, poza taimerem, funkcji komputera. Dla mnie zafirka to ciągle nowe i zagadkowe auto ( poprzednie 15 lat jeździłem fordami). Przy mieszanej jeździe spalanie utrzymuje się w granicach 10 - 11 l/100km. W sumie, odpukać, jestem zadowolony. Też się cieszę, że znalazłem bratnią duszę z silnikiem taki jak mój :D :lol: 8) :) . Z ogromną przyjemnościa przeczytam dalsze uwagi na temat tej wersji zafirki.Jeszcze raz dzięki za poradę.

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

jak wam sie sprawuja te silniki? czy one sa z bezposrednim wtryskiem? nie wiem dlaczego ale jak dzwonilem do killka ASO wypytujac o siliniki bezynowe to mowili zeby raczej unikac tego motoru, dlaczego?

dejna

#7 Post autor: dejna »

kaliope pisze:jak wam sie sprawuja te silniki? czy one sa z bezposrednim wtryskiem? nie wiem dlaczego ale jak dzwonilem do killka ASO wypytujac o siliniki bezynowe to mowili zeby raczej unikac tego motoru, dlaczego?
proponuje trzymać się tematu bo następnym razem będzie ostrzeżenie :x

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”