LPG - które wtryski wybrać

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
vide84

LPG - które wtryski wybrać

#1 Post autor: vide84 »

Jestem tuż przed założeniem instalacji LPG i
chciałbym zasięgnąć Waszej opinii na temat:

Jakie wtryski gazu wybrać hanna 2000 czy reg fast?

Różnica w cenie ogromna (oczywiście jestem w stanie dopłacić do hany) tylko chciałbym uzyskać jednoznaczną odpowiedź dlaczego hany a nie regi bądź dlaczego regi a nie hany?

Przejrzałem chyba cały internet w poszukiwaniu odpowiedzi na ten temat, zadzwoniłem do kilku warsztatów i niestety nigdzie nie uzyskałem odpowiedzi?

Zdania są podzielone ale tak naprawdę niczym nie poparte a wytłumaczenie, że hana bo jest sprawdzona albo że coś... mało mnie satysfakcjonuje...

Rozmawiałem również ze swoim gazownikiem (zakładał mi instalkę do kilku samochodów) i on jest w tym przypadku za Regami - mówił że montuje i regi i hany i matrixy... wszytko zależy jakie auto, ile km i jakie czasy dla wtrysków paliwa. Jego syn ma szkołę nauki jazdy i śmiga na reg fastach i nie narzeka.

Trudno się zdecydować...

jacek28

#2 Post autor: jacek28 »

jesli masz w swojej zafirce 1.6 z 200km to zakładaj hany ;) :lol: bo są super wydajne itd
a przy mocy koło 100km regi wystarczą. Ja mam 150km w e39 i mam magic jet-y i jest rewelacyjnie,wiec jak nie widac różnicy to po co przepłącac :?: :/

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#3 Post autor: firek »

vide84, odnosnie wtryskiwaczy to zawsze jest problem co załozyć...
A machanik-monter ma zawsze problem co zaproponować...
I własnie tak powsatła wtryskiwacz REG i wtryskiwacz HANA....
I dalej pozostaje pytanie co załozyć....
Gdybyś miał jakiegos francuza w którym sekwencyjny wtrysk benzyny jest realizowany tylko na wolnych obrotach a po przekroczeniu np: 3tys przechodzi w pół sekwencje lub full grup to wtedy zakładamy HANĘ bo potrzebny jest szybki i wydajny wtryskiwacz....
TY na szczęście posiadasz auto w którym komputer w pełnym zakresie obrotów podaje benzynke w sposób sekwencyjny, a czasy otwarcia wtryskiwacza benzynowego są mozna by powiedziec długie-3,5ms
I dla takiego silniczka mozna spokojnie załozyć REGA, oczywiście monter musi odpowiednio dobrać dysze skalibrować i najlepiej dokonac próby drogowej, a potem Tobie pozostanie cieszyc sie jazdą-jesli reszta instalki będzie odpowiednio dobrana.... :D

PS sorki że nie zawsze są polskie znaki i aż tak długi wywód ale dziś mam imieninki a co za tym idzie....... :piwo:

:piwo: :piwo: - Bodek
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, 23:39 przez firek, łącznie zmieniany 1 raz.

vide84

#4 Post autor: vide84 »

dziękuję za rady no i wsyztkiego najlepszego: :piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”