wskaźnik działający z opóźnieniem

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
kebul

wskaźnik działający z opóźnieniem

#1 Post autor: kebul »

Zauważyłem, ze po odpaleniu silnika, wskaźnik obrotów zaczyna działać z opóźnieniem tak ok. 1-2 s.
To z winy zanieczyszczonej przepustnicy?

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus »

ja też tak mam, więc to może jakieś opóźnienia na elektronice...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

kebul

#3 Post autor: kebul »

Dzięki BajBus za info

Przypatrzyłem się dokładnie - wszystkie wskaźniki mają takie opóźnienie nie tylko obrotomierz

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#4 Post autor: BajBus »

może to być spowodowane tym zimnem a może być to przewód masy podobnie jak w przypadku TC a światła też Ci pulsują zaraz po odpaleniu?
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

kebul

#5 Post autor: kebul »

BajBus pisze:może to być spowodowane tym zimnem a może być to przewód masy podobnie jak w przypadku TC a światła też Ci pulsują zaraz po odpaleniu?
też.
czyli te typy tak mają :-)

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#6 Post autor: firek »

A ja tak zapytam z ciekawości, czy przy samym odpalaniu nie mrugnie wam tak na chwilkę kontrolka TC i ABS, bo jesli tak to winny jest akumulator(spadek napięcia poniżej 10 V) to może też byc przyczyną warjacji obrotomierza, u mnie dzis nawet na chwilkę się cofnął- chyba czas się za akumulatorkiem rozejrzec ;)
BajBus, a co do przewodu masowego to biegnie on od Aku do rozrusznika, wystarczy dłuższa nasadowa 13 i najlepiej kanał - odkręcamy śrubkę, czyścimy oczko i składamy :D , ja ostatnio postanowiłem sobie dorobic jeszcze jeden masowy łączący silnik z nadwoziem cos na wzór siostrzanej Astry :mrgreen:

kebul

#7 Post autor: kebul »

firek pisze:A ja tak zapytam z ciekawości, czy przy samym odpalaniu nie mrugnie wam tak na chwilkę kontrolka TC i ABS, bo jesli tak to winny jest akumulator(spadek napięcia poniżej 10 V) to może też byc przyczyną warjacji obrotomierza,
dziś się przypatrzyłem. przy odpalaniu nie mrugają mi kontrolki TC i ABS

podbiel

#8 Post autor: podbiel »

Witam mi się wydaje że to przez spadek napięcia tak firek jak miałem słaby aku to też tak skakało a po naładowaniu przestało i lepiej tzn szybciej odpala poza tym jak było ciepło to nie było takich objawów Wniosek jest jeden diesel + zima = dobry aku

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#9 Post autor: timi68 »

podbiel pisze:Wniosek jest jeden diesel + zima = dobry aku
To fakt ale i dłuższe odcinki przejazdu, mam nowy aku i dobrze ładujący alternator. W święta pojeździłem trochę na odcinkach 5-10 km, wpierw zaczęły pulsować światła i pjawil sie problem z kręceniem. Podpiąłem na kilka godzin prostownik i problem znikł. Teraz jeśli jeżdżę na krótkich odcinkach nie grzeję tylnej szyby i lusterek i problem się nie pojawia.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#10 Post autor: rzadki »

no tak, ale nawet w instrukcji jest napisane że o ile się jeździ w mieście na krótkich dystansach to zalecane jest częstsze ładowanie akumulatora ;) a niedawno była sonda, kto czyta instrukcję :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#11 Post autor: timi68 »

rzadki pisze:a niedawno była sonda, kto czyta instrukcję
Musiałem ją przegapić, ja nie czytam wcześniej niż muszę, wiem, że to błąd choć czasem są kosztowne :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”