Wymiana amortyzatorów - TYŁ

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Marekww33

Wymiana amortyzatorów - TYŁ

#1 Post autor: Marekww33 »

Miejsce: parking pod blokiem
Narzedzia : Klucz TORX E18 i E20 lewarek, klucz do kół, kliny pod kołą, koziołek pod
samochód.

1. Podnięść auto na lewarku
2. Zdjąć koło
3. Rozmiar górnej śruby amortyzatora to TORX E18 dolnej E20
4.Odręcic i wymontować
5. Poskładać wszystko w odwrotnej kolejności :D

darkp1

#2 Post autor: darkp1 »

Może jakieś fotki masz? :P

Marekww33

#3 Post autor: Marekww33 »

Nie ma w tym żadnej filozofii, fotek nie robiłem bo to nic skomplikowanego :D

sebadelta

#4 Post autor: sebadelta »

ile minut schodzi z tym? i łatwy dostęp jest do amorków

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#5 Post autor: firek »

Marekww33, Zapomniałęs dodać że trzeba to robić pojedyńczo-nie odkręcać obu amortyzatorów jednocześnie. ;)

sebadelta

#6 Post autor: sebadelta »

a potrzebne są do wymiany ściagacze i zaciski na sprężyny?

KOPERNIK

#7 Post autor: KOPERNIK »

sebadelta pisze:a potrzebne są do wymiany ściagacze i zaciski na sprężyny?
kolego sebadelta,
luzujesz koło tylne i podnosisz auto na lewarku kiedy ściągniesz koło masz już wszystko jak na talerzu i nie potrzeba ściągacza .
Sprężyna z tyłu jest osobnym elementem zawieszenia tzn nie jest zespolona z amorkiem jak z przodu...

powodzenia

sebadelta

#8 Post autor: sebadelta »

wymienione Obrazek

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#9 Post autor: chabretti »

Witam. Ja dziś wymieniałem tylne sprężyny. Filozofii żadnej. Trzeba wymieniać pojedynczo tak jak koledzy pisali, bo na podnośniku warsztatowym po odkręceniu obu amortyzatorów opadnie całe zawieszenie tylne i istnieje możliwość pourywania przewodów hamulcowych. Potrzebne narzędzia to torx 18 i (lub) 20. Zależy to od tego którą śrubę amortyzatora wykręcamy. 17-ka do odkręcenia koła i dwa lewarki (może być jeden jak się sąsiad z :piwo: trafi). Drugi lewarek jest potrzebny żeby podnieść wahacz do góry i wkręcić śrubę od amortyzatora (da się to też zrobić bez lewarka) Sąsiad potrzebny jest by nacisnąć delikatnie wahacz by wyjąć a później włożyć sprężynę. Przykręcić koło i wypić piwo. Osobiście robiłem to po raz pierwszy z każdą sprężyną zeszło mi się po 15 minut. :piwo: z sąsiadem ponad godzinę. Pozdrawiam.

roli184

#10 Post autor: roli184 »

Witam
Mam pytanie odnośnie amortyzatora tylniego
Czy możliwa jest wymiana samej górnej tuleji amortyzatora? wybiła sie ale amortyzator ma jeszcze 60% sprawności po sprawdzeniu na stacji diagnostycznej więc szkoda wymieniać cały.
Pozdrawiam

roli184

#11 Post autor: roli184 »

czy naprawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie :/ :?:

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#12 Post autor: Bodek »

roli184 pisze:czy naprawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie :/ :?:
wygląda, że można wymienić :

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

roli184

#13 Post autor: roli184 »

No i niestety jestem skazany na nowe amortyzatory, dzwoniłem dzisiaj do aso w zielonej górze i niestety tuleje nie są dostępne :( amorki prawie nowe tylko tuleje szlak trafił :evil: tylko sie jeszcze zastanawiam czy może u jakiegoś tokarza nie dorobić :? jak myślicie zda to egzamin? a może ktoś z was już coś takiego robił
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”