Wymiana amortyzatorów - TYŁ
Moderator: Mariusz
Wymiana amortyzatorów - TYŁ
Miejsce: parking pod blokiem
Narzedzia : Klucz TORX E18 i E20 lewarek, klucz do kół, kliny pod kołą, koziołek pod
samochód.
1. Podnięść auto na lewarku
2. Zdjąć koło
3. Rozmiar górnej śruby amortyzatora to TORX E18 dolnej E20
4.Odręcic i wymontować
5. Poskładać wszystko w odwrotnej kolejności
Narzedzia : Klucz TORX E18 i E20 lewarek, klucz do kół, kliny pod kołą, koziołek pod
samochód.
1. Podnięść auto na lewarku
2. Zdjąć koło
3. Rozmiar górnej śruby amortyzatora to TORX E18 dolnej E20
4.Odręcic i wymontować
5. Poskładać wszystko w odwrotnej kolejności
kolego sebadelta,sebadelta pisze:a potrzebne są do wymiany ściagacze i zaciski na sprężyny?
luzujesz koło tylne i podnosisz auto na lewarku kiedy ściągniesz koło masz już wszystko jak na talerzu i nie potrzeba ściągacza .
Sprężyna z tyłu jest osobnym elementem zawieszenia tzn nie jest zespolona z amorkiem jak z przodu...
powodzenia
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Witam. Ja dziś wymieniałem tylne sprężyny. Filozofii żadnej. Trzeba wymieniać pojedynczo tak jak koledzy pisali, bo na podnośniku warsztatowym po odkręceniu obu amortyzatorów opadnie całe zawieszenie tylne i istnieje możliwość pourywania przewodów hamulcowych. Potrzebne narzędzia to torx 18 i (lub) 20. Zależy to od tego którą śrubę amortyzatora wykręcamy. 17-ka do odkręcenia koła i dwa lewarki (może być jeden jak się sąsiad z trafi). Drugi lewarek jest potrzebny żeby podnieść wahacz do góry i wkręcić śrubę od amortyzatora (da się to też zrobić bez lewarka) Sąsiad potrzebny jest by nacisnąć delikatnie wahacz by wyjąć a później włożyć sprężynę. Przykręcić koło i wypić piwo. Osobiście robiłem to po raz pierwszy z każdą sprężyną zeszło mi się po 15 minut. z sąsiadem ponad godzinę. Pozdrawiam.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
wygląda, że można wymienić :roli184 pisze:czy naprawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
No i niestety jestem skazany na nowe amortyzatory, dzwoniłem dzisiaj do aso w zielonej górze i niestety tuleje nie są dostępne amorki prawie nowe tylko tuleje szlak trafił tylko sie jeszcze zastanawiam czy może u jakiegoś tokarza nie dorobić jak myślicie zda to egzamin? a może ktoś z was już coś takiego robił
Pozdrawiam
Pozdrawiam