[B] Zafira B 1.8 - Jaka instalacja LPG

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
marsko10

[B] Zafira B 1.8 - Jaka instalacja LPG

#1 Post autor: marsko10 »

witam

Drodzy forumowicze mam pytanie odnośnie LPG , zdecydowałem się na zagazowanie autka i facio zaproponował mi Staga 400 lub jakiegoś TECH (nie znam tego) wtryski Barracuda dobre to bedzie ?? Ja jestem zielony z tych rzeczy więc proszę o pomoc :lol:
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, 13:51 przez marsko10, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#2 Post autor: cns80 »

Świetne. Wręcz cudowne.

A teraz idź do gazownika po szczegóły ;)
Barrakudy są różne.
Reduktora nie podałeś.
Spytaj czy zdejmuje kolektor do nawiercania, a jak nie to nie słuchaj głupot że nie trzeba tylko szukaj innego gazownika.

80% sukcesu to instalator nie instalacja. Jak zrobisz tanio to krótko się bedziesz cieszył.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#3 Post autor: Bodek »

Podobny temat z Forum: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=585

w tym zmieniłem nazwę i przeniosłem do innego działu.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

marsko10

#4 Post autor: marsko10 »

dzięki Bodek.. motam się strasznie jeszcze szukam szukam i gdzieś ty to wcisnął :lol:

kolego zdejmuje kolektor tego się pytałem na wstępie wypytam się o szczegóły jutro i podam ;) dzięki wielkie

Posty scaliłem - Bodek
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, 18:37 przez marsko10, łącznie zmieniany 1 raz.

marsko10

#5 Post autor: marsko10 »

aaa za całość coś 2500 gość chce w okolicy to jeden z najlepszych gazowników mieszkam w Głuchołazach (Opolskie) a gazownik ze Skoroszyc jest, zięciu jego ma Zafirę B też na gazie wiec wie co robi :lol: chyba że go nie lubi :lol:

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#6 Post autor: cns80 »

marsko10 pisze: chyba że go nie lubi :lol:
:)
Popytaj o szczegóły. Boję się że tego Staga to Ci ustawią na autokorekcie i będziesz miał za ubogą mieszankę. Ciekawe czy stroją z sondą szerokopasmową czy tylko pół godziny jazdy i wypad.
Obrazek

elofura

#7 Post autor: elofura »

Zakład zakładowi nie równy. Ja jechałem 70 km żeby założyć gaz, chociaż w okolicy pseudo gazowników jest chyba z pięciu. I tak jak mówisz, rano oddajesz na południe gotowy. Na moją zośkę czekałem 3 dni. I to nie ze względu na kolejność.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#8 Post autor: cns80 »

Jeśli ktoś robi 2 samochody dziennie to zwykle oba są zrobione źle. Samo strojenie potrafi trwać kilka godzin, a instalację nie wystarczy wrzucić pod maskę, ale trzeba ją jeszcze porządnie zamontować. Bo później się okazuje że wężyki od wtrysków są różnej długości, reduktor jest powyżej lustra cieczy w zbiorniczku wyrównawczym, czujnik ciśnienia jest przed filtrem, a kable to istna pajęczyna. Takich papraków nie lubię :evil:
Obrazek

marsko10

#9 Post autor: marsko10 »

dzisiaj byłem u niego i odradził mi staga zaproponował Techa więcej ustawień..poza tym techa robi facet od staga po prostu wkurzył się na szefostwo założył swoją firmę i robi Techa coś mi tam facet tłumaczył że chcą podłączyć pod mojego kompa z Zafirki (chodzi coś żeby nie doszło do ubogiej mieszanki) nie wiem nie znam się..podjechał jakiś facio Zafirką i łacha darł jak mu powiedziałem ze serwis odradza instalację do tego silnika..pokazał mi licznik 130000 tysiaczków na gazie i nic się nie dzieje.. :lol:
Ostatnio zmieniony 26 lis 2014, 17:42 przez marsko10, łącznie zmieniany 1 raz.

marsko10

#10 Post autor: marsko10 »

będę u niego w piątek jeszcze to podam co i jak dzisiaj tylko przelotem leciałem koło niego parę rzeczy powiedział i ciekawostek ogólnie połapany jest..montuje BRC ale odradzał droga a faktycznie tak naprawdę pod względem użytkowym bez rewelacji poza ceną(wysoką)

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#11 Post autor: cns80 »

marsko10 pisze:coś mi tam facet tłumaczył że chcą podłączyć pod mojego kompa z Zafirki (chodzi coś żeby nie doszło do ubogiej mieszanki)
Czyli chcą podbierać sygnał wtrysku benzynowego dla gazowego. Dobrze by było jakby jeszcze podbierali informację z mapsensora benzyny.
marsko10 pisze:montuje BRC ale odradzał droga a faktycznie tak naprawdę pod względem użytkowym bez rewelacji poza ceną(wysoką)
BRC ma tę zaletę że ciężko ją spie...yć. Nie da się jej ustawić tak nisko jak STAGA więc rzadziej się zdarza uboga mieszanka. Wtryski też o niebo trwalsze niż Barrakudy i reduktor także. Tyle że droższa o jakieś 1000 zł od twojej propozycji. No ale jeśli facet faktycznie ogarnia to powinno być dobrze nawet bez BRC :)

Podpytaj go o te Barrakudy i o reduktor. Jak Ci poda dane to w necie sobie sprawdź parametry. Barrakudy mają 45 KM/cylinder przy max rozwierconej dyszy (2,8 mm). Czyli jeśli rozwierci na maxa to bedzie dobrze. Ważne żeby nie chodziły na granicy tych 140 KM tylko miały jakąś rezerwę wydajności. Nie po to żeby mogły więcej bo to fizycznie nie możliwe, tylko żeby nie cierpiała trwałość. Prawdopodobnie zamontuje Ci nie pojedyncze wtryski tylko całą listwę i prawdopodobnie to będzie dobrze działało chociaż czasem lepiej montować pojedyncze wtryski.
Ciekawe co za reduktor proponuje ? Może KME ?
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”