Zafira a Rowery

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
michalbachowski
Świeżak
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XE.XER

#76 Post autor: michalbachowski »

A uzyskam odpowiedź czy mój hak to dobry hak do zafiry czy może mechanik chciał zaoszczędzić.

No i jaki najlepszy bagażnik na taki hak.

Glider

#77 Post autor: Glider »

michalbachowski pisze: No i jaki najlepszy bagażnik na taki hak.
Odgrzewam i dołączam się do pytania :)
Potrzebuję bagażnik na trzy (za jakiś czas na cztery rowery), z zamknięciami na klucz. Cały czas się zastanawiam czy na dach (mam reling) czy na hak - który lepszy.
Z góry dzięki :)

Sansei

#78 Post autor: Sansei »

Kup odrazu na 4 ;) Mojego bagaznika, fotki i info gdzieś tu są...
Teraz mozna będzie całkiem legalnie z hakowym bagażnikiem jeździć, bo można uzyskać 3 tablicę ;)

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#79 Post autor: norris_85 »

Sansei pisze:Teraz mozna będzie całkiem legalnie z hakowym bagażnikiem jeździć, bo można uzyskać 3 tablicę ;)
skąd takie info? przybliżysz źródło?

Sansei

#80 Post autor: Sansei »

Wójek google nie działa?
Pierwsze z brzegu info -> http://wyborcza.biz/biznes/1,147584,178 ... rects=true

Dodam tylko, że ja już wniosek u siebie w urzędzie pobrałem, tylko wypełnić.. i 52 zł, chyba od lutego już to działa.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2016, 22:13 przez Sansei, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#81 Post autor: paweldm »

Nie prościej wypożyczyć rower. Czasem jak patrzę jak ludzie przez pół albo i całą Polskę jadą, by raz pojeździć rowerem albo i wcale, bo deszcz pada, to mi ich żal.
Nie raz takie opowieści słyszałem od znajomych.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#82 Post autor: norris_85 »

Sansei pisze:Wójek google nie działa?
Pierwsze z brzegu info -> http://wyborcza.biz/biznes/1,147584,178 ... rects=true

Dodam tylko, że ja już wniosek u siebie w urzędzie pobrałem, tylko wypełnić.. i 52 zł, chyba od lutego już to działa.
dzięki teraz to myślę, że wielu osobom wątpliwości co do tego gdzie wozić rowery się rozwiały :)

Sansei

#83 Post autor: Sansei »

paweldm pisze:Nie prościej wypożyczyć rower. Czasem jak patrzę jak ludzie przez pół albo i całą Polskę jadą, by raz pojeździć rowerem albo i wcale, bo deszcz pada, to mi ich żal.
Nie raz takie opowieści słyszałem od znajomych.
Nie bo mój rower to mój rower, dla mnie to coś wiećej niż tylko sprzet, znam go, mam dopasowany, "wyczuty" nabite na nim tysiące km nas zżyły...i żaden inny (w sumie jak auta i żony nie pożyczam, choć pewnie Zafirkę prędzej bym pozyczył ;) ) w sumie pewnei na miejscu i żone teżmozna by wypożyczyć, dzieciaki te zby sie jakieś znalazły... to nasze rowery i po co mieli byś my brac inne...my rodzinnie jezimy w każdą pogodę... a już deszcz latem to dodatkowa frajda, błotko kałuże... szaleństwo... standardowo na tydzień wyjazdu robimy nie mniej niz 100 km rodzinnie, nie tylko smażenie sie na plaży itp. Ale jak kto woli ;)
po za tym kiedyś wypozyczyłem, i albo napęd był rozwalony albo ułamał siepedał, tak tak bywa taki szrot zdezelowany nie zadbany w wypozyczalniach, bo jeździ nimi wielu "niedzielnych"kolarzy i każdy cos przestawi reguluje, nie szanuje itp.

Jak się człowiek wprawi to na spokojnie 30 min i zamontuje wieszak plus 3 rowery może być nawet miła rodzinna zabawa w mocowanie. Jakby co do zobaczenie na trasie na pewno na początku lipca w drodze nad morze ;) w tym roku.

Rubik

#84 Post autor: Rubik »

norris_85 pisze:
Sansei pisze:Wójek google nie działa?

dzięki teraz to myślę, że wielu osobom wątpliwości co do tego gdzie wozić rowery się rozwiały :)
Ja już mam trzecią blachę od lutego. U mnie załatwia się bez kolejki u sekretarki naczelnika. Po 3 dniach roboczych dostałem blachę. Wszytko łato i przyjemnie. Wpis robią tylko w dowodzie rejestracyjnym. Trzecią blachę można wyrabiać od początku roku.

Awatar użytkownika
OpelGreg
Mieszkaniec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira B Opc 241KM '08
Oznaczenie silnika: Z20LEH
#85 Post autor: OpelGreg »

Glider -bierz bagażnik na hak -ja mam Thula i nie zamieniłbym na żaden dachowy
VERONI2468

Awatar użytkownika
OpelGreg
Mieszkaniec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira B Opc 241KM '08
Oznaczenie silnika: Z20LEH
#86 Post autor: OpelGreg »

bagażnik Thula mam 5 rok -i żadnych zastrzeżeń -a tak się prezentuje

i na nowym aucie
Załączniki
IMAG0478.jpg
P1060718.JPG
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, 20:24 przez OpelGreg, łącznie zmieniany 1 raz.
VERONI2468

evillysy
Przeglądacz
Imię: Mariusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#87 Post autor: evillysy »

Witam.
Trochę odgrzeję temat bagażnika na rowery.
Mam zamontowany hak dedykowany do zafiry Steinhof.
Bagażnik zakupiłem Arezzo Peruzzo 4.
Montaż szybki całkiem tylko niestety klapa jak drzwi od stodoły i nie otwiera się do końca :(
Obrazek[/img]
Obrazek[/img]
Ostatnio zmieniony 27 lip 2017, 12:03 przez evillysy, łącznie zmieniany 5 razy.

Sansei

#88 Post autor: Sansei »

Tiaaa. a to na pusto, bez rowerów... a spróbój z nimi. Trzeba przywyknąć, ze jak sa rowery, to do bagaznika, albo na 3 rząd dostajemy się od środka ;)

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#89 Post autor: chabretti »

evillysy pisze:Witam.
Trochę odgrzeję temat bagażnika na rowery.
Mam zamontowany hak dedykowany do zafiry Steinhof.
Bagażnik zakupiłem Arezzo Peruzzo 4.
Montaż szybki całkiem tylko niestety klapa jak drzwi od stodoły i nie otwiera się do końca :(
Do zafiry żeby dostać się do bagażnika przez tylna klapę to tylko i wyłącznie platforma składana, a i tak są problemy :)

evillysy
Przeglądacz
Imię: Mariusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#90 Post autor: evillysy »

W sumie bagażnik sprawdził się super ( jak na razie 430km nad morze z trzema rowerami na haku). Sztywno się trzymał ,rowery się nie bujały. Po uchyleniu klapy przez ten otwór dało się spokojnie sięgnąć rzeczy z bagażnika no i najważniejsze pies mógł sobie wychodzić i wracać z powrotem na postojach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”