po zapłonie czy przy rozruchu
Moderator: Mariusz
po zapłonie czy przy rozruchu
Witam serdecznie
Mój drugi wózek to Opel Omega B 2.0 115KM i w związku z tym mam pytanie bo może ktoś wie lepiej ode mnie...
Czy pompa paliwa powinna już chodzić po przekręceniu stacyjki na pierwszy zakres jak to jest w Zafirach czy powinna się włączyć dopiero w chwili kręcenia rozrusznikiem ?
Mój drugi wózek to Opel Omega B 2.0 115KM i w związku z tym mam pytanie bo może ktoś wie lepiej ode mnie...
Czy pompa paliwa powinna już chodzić po przekręceniu stacyjki na pierwszy zakres jak to jest w Zafirach czy powinna się włączyć dopiero w chwili kręcenia rozrusznikiem ?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2016, 18:32 przez sm, łącznie zmieniany 1 raz.
sm
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nie zgodzę się bo w Vektrze B 1999r. silnik X20XEV pompa uruchamiała się po zapłonie , podobnie jest jeszcze w X25XE i w C25XE...ja37 pisze:Jak miałeś "C" na początku numeru silnika w corsie, to po zapłonie, jak "X" to po rozruszniku.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 14:42 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Model:
Witam, jest łatwy sposób na zobaczenie czy pompa działa od razu czy po uruchomieniu rozrusznika:
1 to na słuch gdy przekręcamy stacyjkę i czy słyszymy pompę.
2 odkręcić wentylek ten od sprawdzenia ciśnienia paliwa jeśli po przekręceniu stacyjki będzie lecieć paliwo to znaczy że pompa podaje od razu ,a jeśli nie będzie lecieć to znaczy ze podaje po uruchomieniu rozrusznika.
W niektórych silnikach jest nawet tak że jeśli rozrusznik nie rozpędzi wału do pewnych zapisanych w kompie silnika obr/min to komp nie uruchomi pompki paliwa. I pomimo że silnik będzie kręcił to nie odpali.
1 to na słuch gdy przekręcamy stacyjkę i czy słyszymy pompę.
2 odkręcić wentylek ten od sprawdzenia ciśnienia paliwa jeśli po przekręceniu stacyjki będzie lecieć paliwo to znaczy że pompa podaje od razu ,a jeśli nie będzie lecieć to znaczy ze podaje po uruchomieniu rozrusznika.
W niektórych silnikach jest nawet tak że jeśli rozrusznik nie rozpędzi wału do pewnych zapisanych w kompie silnika obr/min to komp nie uruchomi pompki paliwa. I pomimo że silnik będzie kręcił to nie odpali.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 21:22 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.