[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?
Moderator: Mariusz
-
- Świeżak
- Imię: Damian
- Auto: OPEL ZAFIRA B 1,8 Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam Panowie . Chcę wymienić olej z GM duzo mi go żarło .
Auto Opel Zafira b 2008 Typ Silnika: Z16XER 1.6
Przebieg 175 000.
Na jaki olej zamienić ?
Oczywiście benzyna
Auto Opel Zafira b 2008 Typ Silnika: Z16XER 1.6
Przebieg 175 000.
Na jaki olej zamienić ?
Oczywiście benzyna
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 14:13 przez dabu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
Na Specolu Gold 5w40 zużycie oleju zwykle spada w porównaniu do innych olejów tej lub bliźniaczej lepkości. Dużo to znaczy ile? Jak dolewasz kilka litrów na 10 tys. to nie ma się co czarować, ze zmiana oleju znacząco poprawi sytuacje ale jak np. zużycie wynosi nie więcej niż 1,0-1,5l /10 tys. km to spadek zużycia może być odczuwalny. Znam przypadek, że zużycie po przejściu na Specola Golda 5w40 spadło z ok. 1litra dom200-300 ml. Mi w dostawczym Renault Master 3.0d dci po przejściu na Specola Golda z Motula X-Cessa spadło spalanie oleju od wymiany do wymiany z ok 2-3 litrów do ok. 1 litra.
Przypadkiem nie stosuj 10w40 bo bardzo zużycia oleju nie zmniejszysz ale za to przyspieszysz zużycie silnika.
Przypadkiem nie stosuj 10w40 bo bardzo zużycia oleju nie zmniejszysz ale za to przyspieszysz zużycie silnika.
Panowie posiadam OPC z 2002r w książce serwisowej był lany 5w40 ostatni serwis byl zalany 10w40 czy przejscie na 5w30 zaszkodzi czy wrócić na 5w40 za liczniku ori 244tys czysta benzyna
Ostatnio zmieniony 22 lut 2017, 00:00 przez KangolOPC, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Damian
- Auto: OPEL ZAFIRA B 1,8 Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z18XER
"Użytkowałem AH 1,7 Isuzu do 210 tys. km i tylko na GM. Wymiana raz w roku, najczęściej po 10 -12 tys km, bo tyle przejeżdżałem. Silnik suchy i nie brał oleju". Właśnie mój silnik jest jeszcze mokry , brudny od oleju . Ma to jakieś znaczenie?
Takie pytanie mam jeszcze robić to płukanie przed wymianą oleju czy nie trzeba ?
Jakby czasem nie było Olej Specol Gold 5W40 4L PRAWDZIWY SYNTETYK , to jaki inny wziąć ? cena nie ważna .
Takie pytanie mam jeszcze robić to płukanie przed wymianą oleju czy nie trzeba ?
Jakby czasem nie było Olej Specol Gold 5W40 4L PRAWDZIWY SYNTETYK , to jaki inny wziąć ? cena nie ważna .
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 15:25 przez dabu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B 2.0T 200km , sport
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
zalanie olejem 5w-30 też firmy LiquiMoly
Wprawdzie mam inny silnik ale jestem zwolennikiem oleju LM i polecam
Stosuje u siebie ...
Jesli chodzi i plukanke to wybralem Archoil 2300
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 16:11 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
a co powiecie na ten olej ? http://liquimoly.pl/index.php?option=co ... &Itemid=90
specyfikacja typowo dexos 2... czy ten http://liquimoly.pl/index.php?option=co ... &Itemid=81
specyfikacja typowo dexos 2... czy ten http://liquimoly.pl/index.php?option=co ... &Itemid=81
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 22:48 przez michal_kubek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
O tym oleju LM toptec 4600 5w30 i jego klonie Meguinie Effiency 5w30 pisałem wielokrotnie. Jeśli ktoś potrzebuje oleju z normą C3 to bardzo dobry wybór - moim zdaniem lepszy od Motula X-cleana. Jeśli jednak nie potrzebujemy normy C3 to od tego Special Tec-a jest wiele lepszych olejów. Z koncernu Liqui Moly mamy w pełni syntetyczny (baza PAO) olej Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40:
http://lejolej.pl/pl/p/Liqui-Moly-Synth ... -40-5L/109
lub jego klona Meguin Super Leichtlauf 5W40
Ten olej świetnie się sprawdza w CDTI bez dpf-a. Mam go obecnie zalanego u siebie (drugi raz) i uważam, że za tą cenę nie dostaniemy lepszego oleju.
http://lejolej.pl/pl/p/Liqui-Moly-Synth ... -40-5L/109
lub jego klona Meguin Super Leichtlauf 5W40
Ten olej świetnie się sprawdza w CDTI bez dpf-a. Mam go obecnie zalanego u siebie (drugi raz) i uważam, że za tą cenę nie dostaniemy lepszego oleju.
-
- Świeżak
- Zafiromaniak
- Model:
Odnośnie specyfiku o nazwie Ceratec z LM:
znajomy wiejski listonosz ujeżdżający swojego Peugeota 106 1.1 60KM zanotował znaczny wzrost konsumpcji oleju (oni tam robią bardziej motogodziny niż przebieg bo tego wychodzi jakieś 1500km miesięcznie ale motogodzin no to jak 7:30 odpali pod domem to o 16tej go gasi) do poziomu 3L na miesiąc 15W-40.
Naczytał się reklam, zainwestował, zalał, wszystko zgodnie z procedurami.
Przez pierwszy miesiąc konsumpcja oleju spadła o ok 1L. Obecnie, po 3m-cach żłopie jak żłopał te same 3L oleju miesięcznie.
Wypada zatem napisać że Ceratec to taki sam "cud-preparat" jak wszystkie inne podobnego przeznaczenia: wlane w sprawny silnik nic nie pomogą, nie pomogą tym bardziej zastosowane w już podjechany i zmęczony życiem motor.
znajomy wiejski listonosz ujeżdżający swojego Peugeota 106 1.1 60KM zanotował znaczny wzrost konsumpcji oleju (oni tam robią bardziej motogodziny niż przebieg bo tego wychodzi jakieś 1500km miesięcznie ale motogodzin no to jak 7:30 odpali pod domem to o 16tej go gasi) do poziomu 3L na miesiąc 15W-40.
Przez pierwszy miesiąc konsumpcja oleju spadła o ok 1L. Obecnie, po 3m-cach żłopie jak żłopał te same 3L oleju miesięcznie.
Wypada zatem napisać że Ceratec to taki sam "cud-preparat" jak wszystkie inne podobnego przeznaczenia: wlane w sprawny silnik nic nie pomogą, nie pomogą tym bardziej zastosowane w już podjechany i zmęczony życiem motor.
-
- Świeżak
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Taka samą masz wiedzę na ten temat jak ten listonosz... Nie naprawia się tego typu preparatami silników, służą one jedynie do dbania o właściwą kondycję zdrowej jednostki.... swego czasu zastosowałem podobny środek w Starym poczciwym benzyniaku efektem była cichsza praca silnika, silnik stał się jakby zwawszy nie pisze tu o żadnym przyroscie mocy bo o tym niema co marzyć, poprawiła się kulturą pracy i nic poza tym.Piasek pisze:Odnośnie specyfiku o nazwie Ceratec z LM:
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Mi to tam wisi bo ja takowych nie stosuje i nie uważam.
Odniosłem się jedynie do stwierdzenia że wydłuża żywotność silnika.
Jak aplikujesz w sprawny to możliwości sprawdzenia jego działania nie masz żadnej. Po zaaplikowaniu w silnik już życiem zmęczony jego działanie było/jest żadne.
Dla mnie po prostu wyrzucone 80zł
Odniosłem się jedynie do stwierdzenia że wydłuża żywotność silnika.
Jak aplikujesz w sprawny to możliwości sprawdzenia jego działania nie masz żadnej. Po zaaplikowaniu w silnik już życiem zmęczony jego działanie było/jest żadne.
Dla mnie po prostu wyrzucone 80zł