[TUT] Jak fachowo odgrzybić kilmę - ozonowanie

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
kaliope
Debiutant
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

[TUT] Jak fachowo odgrzybić kilmę - ozonowanie

#1 Post autor: kaliope »

Warto zaopatrzyć się w generator ozony i robić 2 razy w roku ozonowanie tak jak należy. Sprzęt się szybko zwróci, zwłaszcza jak kupimy na spółkę w rodzinie :)

https://www.youtube.com/watch?v=qy4ooR__nUs

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#2 Post autor: rafant4011 »

Świetna robota :ok:
Gdzie i jaki kupiłaś sprzęt? Coś sprawdzonego możesz polecić?

kaliope
Debiutant
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: ZB

#3 Post autor: kaliope »

Kupiełem ozonator polskiej firmy, nie na płytkach ceramicznych, które trzeba wymieniać co jakiś czas, choć one też ponoć nienajgorsze. Ale ja chciałem sprzęt bezobsługowy, oczywiście droższy. Dałem 750zł. Tańszy kupisz za 400-500.

Kupiłem taki:

https://www.youtube.com/watch?v=9K89NmtWgZY

Od tamtego momentu, wzbogaciłem moją wiedzę, gdyż niektórzy zarzucają, że klima ma być wyłaczona podczas ozonowania. Zadzowniłem do 3 PRODUCENTÓW i wszyscy powiedzieli, że klima ma być bezwzględnie włączona, chyba, że robisz to w zimie w temp oczywiście powyżej zera. Po prostu ozon lubi chłód i tylko po to jest potrzebna klima podczas zabiegu.

Tak więc ostateczna, wzbogacona metoda, 100% pewna wygląda tak:

1. Ozonujemy co pół roku
2. Temperatura powietrza max 20 stopni. Auto w cieniu.
3. Obieg wewnętrzny włączony
4. Klima właczona na min, ozon lubi niską temp i niską wilgotność
5. Dmuchawa na 1 bieg, ma to iść powoli
6. Dmuchawa na twarz najlepszy zaciąg
7. 25 minut oznowania
8. Otworzyć wszystkie drzwi. Puścić nawiew bez recyrkulacji na wszystkie kierunku żeby wywietrzyć wszystkie kanały przez 3-4 minut. Potem jeszcze wywietrzyć samochód przez 30 minut.
9. Jeśli walczymy ze smrodem, robimy nawet trzy serie pod rząd. Jeśli robimy to regularnie to jedna seria co pół roku.
10. Nie ma znaczenia czy zakładamy nowy filtr podczas ozonowania, gdyż przy zamkniętym obiegu powietrze i tak nie przechodzi przez filtr. Zaleca się jednak wsadzić nowy filtr gdzieś do auta, żeby ozon go odkaził i zabezpieczył antybakteryjnie
Ostatnio zmieniony 04 maja 2018, 18:39 przez kaliope, łącznie zmieniany 3 razy.

Ucando
Model:

#4 Post autor: Ucando »

Super opisane. Uważam, że warto zainwestować w takie urządzenie. Ozonowanie zalecane jest przynajmniej 2 razy do roku a to też kosztuje więc taka inwestycja na pewno się zwróci. Poza tym czysta klimatyzacja ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie więc taka kwota jest niezbyt wygórowana.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”