Wymiana amortyzatorów - PRZÓD
Moderator: Mariusz
Sprawdzanie amorów na tych maszynach to lipa chyba jest, mam kolegę który pracuje jako diagnosta i też to potwierdza Mówił, że sprawdzali kilka razy nowe auta, tak dla porównania i nigdy nie było ponad 75%...mattai pisze: facet mnie zaskoczył, mam jeszcze 60% skuteczności amortyzatorów(!)
Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że w niemczech nie sprawdzają amorów na tych wytrząsarkach tylko auto do góry i jak jest wilgotny to o przeglądzie można pomarzyć...
Nie wiem czy wszędzie jest to regułą ale byłem na trzech różnych stacjach(DEKRA) i wszędzie ten sam scenariusz.
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
No ja miałem przypadek ze po zakupie autko chodziło tak sobie, drążki ręka po odkręceniu wyjąłem. ale amortyzatory zaczęły sie pocić na zakrętce na górze, trwało to może jakieś dwa miesiące i jest cisza, teraz tylko walczę z piszczącym wahaczem albo stabilizatorem :-) Jak pisałem skuteczność jest, ale jako kolega pisze to może byc lipa . Ostatnio ruszając ostro pod górkę to czułem jak mi koła buksują, miałem wrażenia jak z reklamy monroe...kiedy kolo podskakuje nie mając amortyzacji. Ale może to tylko wrażenie przy tej masie.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
-
- Świeżak
- Model:
-
- Debiutant
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Korozja kielicha amortyzatora - czy to jest naprawialne/opłacalne? Jest już mała dziurka na wylot wielkości główki od zapałki i spora plama rdzy na kielichu dookoła.