Zabezpieczenie "Multiblok" - przestroga ...

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
tadorp

Zabezpieczenie "Multiblok" - przestroga ...

#1 Post autor: tadorp »

Ku przestrodze innym ... Kupiłem i założyłem sensorowy wyłącznik (dodatkowe zabezpieczenie) "MULTIBLOK". Są różne miejsca gdzie można toto podłączyć, ja wybrałem pompę paliwa - przeciąłem, polutowałem, zabezpieczyłem i już. Działa jak trzeba - zapłon, jeden paluch na masę, drugi do sensora i jazda ... Aż tu nagle pewnego razu zganiany wyskoczyłem z auta, w ciągu kilku minut wróciłem i w pośpiechu zapomniałem o zabezpieczeniu - odpaliłem auto i cofając pomyślałem, że przecież nie "polizałem" mojej Zośki (wilgotne palce lepiej przewodzą :lol: ), a ona (Zośka) po odpaleniu na gorącym silniku od razu, zanim wypaliła benzynę z przewodów przełączyła się na gaz ....
I ZŁODZIEJ (BY) ODJECHAŁ ... :mrgreen:
Dlatego w "zagazowanych" autach nie zakładajcie tego typu zabezpieczeń na pompę paliwa, ja poszedłem na łatwiznę, żeby nie grzebać w elektryce ...

POZDRAWIAM :driver:
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010, 16:43 przez tadorp, łącznie zmieniany 1 raz.

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Nie zastanawiałem się nigdy nad tym ale ciekawe spostrzeżenie.

M@rio

#3 Post autor: M@rio »

dzięki za przestrogę ;)

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#4 Post autor: rhaaziel »

Mi natomiast gość, który instalował mi blokadę skrzyni biegów (musiałem zamontować jakieś dodatkowe zabezpieczenie żeby ubezpieczyciel się nie czepiał) powiedział, że tego rodzaju multibloki i inne przerywacze, nie najlepiej spisują się w Zafirach, że mieli już przypadki, w których komputer ześwirował od takiego zabiegu i co chwila sypał nowymi błędami!
Nie wiem ile w tym prawdy (gość raczej nie kitował bo to bardzo znany warsztat car audio i alarmy) ale skutecznie mnie to odwiodło od tego typu zabezpieczenia i wybrałem mechaniczną blokadę skrzyni.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#5 Post autor: Lorry »

Podejrzewam że te błędy to wywala w ZB która jest na CANie, a w ZA to się będzie spisywać ;)

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#6 Post autor: rhaaziel »

Lorry, tak dokładnie chodzi o Zafiry B na szynie CAN dlatego wolałem nie ryzykować i zamontowałem blokadę biegów.
Swoją droga to o alarmach też czytałem, że nie wszystkie (szczególnie te niefabryczne) dobrze współpracują z szyną CAN i powodują błędy czy też miganie kontrolek i tym podobne historie.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Ja mam alarm SEO Perfecta + odcięcie zapłonu i nie ma najmniejszych problemów z autem.

tico0

#8 Post autor: tico0 »

tadorp pisze:Dlatego w "zagazowanych" autach nie zakładajcie tego typu zabezpieczeń na pompę paliwa, ja poszedłem na łatwiznę, żeby nie grzebać w elektryce ...
I tu jest pies pogrzebany, tytuł powinien brzmieć nie przestroga ale własna głupota :lol: .

Dobrze pdłączyć i będzie OK! 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”