Kompendium wiedzy o felgach i oponach
Moderator: Mariusz
Jeżeli ściąganie jest bardzo nieznaczne i chcesz mieć pewność, że to nie kwestia wyważenia to spróbuj namierzyć warsztat który wyważa koła na samochodzie.
Różnić jest kilka: po pierwsze zwykła wyważarka stacjonarna sprawdza koło przy małych prędkościach (chyba 60-70 km/h) a urządzenie do wyważania na samochodzie może rozpędzić koło do ponad 100 km/h. Dodatkowo na samo zachowanie koła na samochodzie mają wpływ niektóre elementy samochodu jak tarcza hamulcowa, piasta itp.
W poprzednim samochodzie miałem taką sytuacje:
u 3 gumiarzy sprawdzałem i koła były dobrze wyważone, a jeździć szybko się nie dało (ale objawami były drgania kierownicy) i wtedy podjechałem na wyważanie na samochodzie. Po zabiegu okazało się że jeden przód miał niedobór ciężarka. Gość który mi wyważał wyłożył mi różnice i zasadność takiego doważania.
Według jego słów w 90% przypadków zwykłe wyważanie w zupełności wystarczy - na ale pozostaje 10% gdzie trzeba szukać rozwiązania innymi metodami.
Różnić jest kilka: po pierwsze zwykła wyważarka stacjonarna sprawdza koło przy małych prędkościach (chyba 60-70 km/h) a urządzenie do wyważania na samochodzie może rozpędzić koło do ponad 100 km/h. Dodatkowo na samo zachowanie koła na samochodzie mają wpływ niektóre elementy samochodu jak tarcza hamulcowa, piasta itp.
W poprzednim samochodzie miałem taką sytuacje:
u 3 gumiarzy sprawdzałem i koła były dobrze wyważone, a jeździć szybko się nie dało (ale objawami były drgania kierownicy) i wtedy podjechałem na wyważanie na samochodzie. Po zabiegu okazało się że jeden przód miał niedobór ciężarka. Gość który mi wyważał wyłożył mi różnice i zasadność takiego doważania.
Według jego słów w 90% przypadków zwykłe wyważanie w zupełności wystarczy - na ale pozostaje 10% gdzie trzeba szukać rozwiązania innymi metodami.
Witam.Jako ze zbliza sie koniec roku mozna kupic w roznych promocjach fajne felgi i stad moje pytanie czy do Zafiry A OPC zmieszcza sie felgi 8.5/18 na oponach 225/40/18?Czy ten rozmiar opon bedzie odpowiedni do takich felg?Wiem ze felgi 17-tki o takich parametrach powinny wejsc,a jak jest z 18-kami?Konkretnie chodzi mi o te felgi,tu akurat sa do bmw ale do zafiry tez takie sa http://www.felgi.pl/felga/250,2001/felg ... 2003.htmlx jezeli by sie okazalo ze jednak nie wejda to jest druga opcja. Te felgi maja rozmiar 8/18 i opony bylyby wtedy 215/40/18 http://www.ityre.com/pl/disks/catalog/oxigin/4952/ tylko ze te maja otwor centrujacy 72.6 a z tego co sie orientuje zafira ma otwor 65mm.prosze doradzcie ktora opcje wybrac,pozdrawiam...
Cześć. Proponuje Ci zaglądnąć na tą stronę http://www.astraownersclub.com/tyresize.php a co do otworu pomiędzy piastą a felgą to pierścień centrujący np. http://www.pierscieniecentrujace.pl/ lub gdzieś na portalach aukcyjnych.
kermit wedlug tych kalkulatorow to powinna wejsc opona 225/40/18,powiedz o tym drugim cienkim kalkulatorze po srodku gdzie pokazuje szerokosc obreczy do rozmiaru opony.Gdy wpisuje rozmiar opony 225/40/18 to pokazuje mi rozmiar felgi 7.5/18 do 9/18.ale gdybym chcial zalozyc opone 225/40/18 na felge 9/18 to musialbym ja chyba niezle naciagnac co?
Witam, zastanawiam się nad zakupem kół na lato do mojej Zafiry. Zimówki mam 15", ale na lato chciałbym kupic 16" albo 17". Prosiłbym o opinie kolegów na temat komfortu jazdy i sugestie, które byłyby odpowiedniejsze. Nadmienię, że głównym użytkownikiem jest moja żona, więc kwestia komfortu jazdy jest też bardzo istotna. Mam zwykłą 2.0 DTI 101KM, ze zwykłym, seryjnym zawieszeniem.
Wiesz to czasami jest tylko subiektywne wrażenie,czy czujesz jak trzymasz kierownicę to musisz ciągle kontrować?To jest ściąganie.Musisz sprawdzać na w miarę prostej bez pochyłu nawierzchni.Inaczej zawsze będziesz miał wrażenie ,że ściąga.Jak jest pochył drogi w prawo(a jest zawsze)to gdy puścisz kierownicę według praw fizyki pociągnie w tą stronę.U mnie też wydawało się ,że ściąga ale jak dorwałem kawałek prostej bez pochyłów szedł prosto.Zastanów się nad tym i wypróbuj ,nie twierdzę ,że tak musi być ale sam musisz ocenić czy jest to ściąganie czy trakcja drogi.