[A] [B] Urwane przewody w łącznikach drzwi !!! - dyskusja

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
tombro

#121 Post autor: tombro »

dzisiaj odłączyłem wtyczkę drzwi pasażera oraz drzwi tylnych po czym kontrolka zgasła..reagowała tylko na otwarcie drzwi kierowcy. Wobec tego pozostaje mi sprawdzenie tych trzech zamków w drzwiach.. ktoś może już przy nich majstrował?

tombro

#122 Post autor: tombro »

po sprawdzeniu całej instalacji okazało się, że przyczyną zapalonej kontrolki był zamek drzwi pasażera z przodu. Zamek mechanicznie był sprawny, jednakże cały czas dawał sygnał otwartych drzwi.. po podpięciu zamka drzwi kierowcy problem znikł. Tak więc czeka mnie jedynie zakup nowego zamka.

gregorek62

#123 Post autor: gregorek62 »

Wymieniłem przewody w wiązce a tu zong nie mam dalej kontrolki otwartych drzwi i światełko się nie zapala w kabinie reszta działa.
Co może być tego powodem?
ktoś mi podpowie w czym tkwi problem z góry dzięki

Jowita
Świeżak
Model:

#124 Post autor: Jowita »

Które drzwi robiłeś ?

gregorek62

#125 Post autor: gregorek62 »

tył za kierowcą

Jowita
Świeżak
Model:

#126 Post autor: Jowita »

ile przewodów miałeś ?

gregorek62

#127 Post autor: gregorek62 »

przewodów jest 14-nascie a drzwi posiadają tylko głośnik, centralny zamek i sygnaliazcje otwartych drzwi oraz oświetlenie kabiny
z czego nie działa sygnaliazcja otwartych drzwi oraz oświetlenie kabiny

Jowita
Świeżak
Model:

#128 Post autor: Jowita »

pin 6 szary 0,5 z REC ze złącza XR5 pin 28 do włącznika niedomkniętych drzwi w zespole centralnego zamka - pin 7 w drzwiach tylnych lewych; masa - pin 2, brązowy 0,5

pin 6 szary 0,5 bez REC - z UEC ze złącza XE2 pin 13 na pin 7 przełącznika centralnego zamka w drzwiach tylnych lewych

Masz moduł REC ?

gregorek62

#129 Post autor: gregorek62 »

szczerze mówiąc to nie wiem jak to ugryść, moduł rec czy to jest ta skrzynka w bagażniku po lewej stronie?

rafallogi
Debiutant
Model:

#130 Post autor: rafallogi »

Kiedyś pisałem, że robiłem prawy tył (zerwane kable), teraz zauważyłem, że nie mogę z pulpitu drzwi kierowcy zamknąć szyby lewy tył. Otworzyć ją mogę, ale zamknąć już nie. Pasażer siedzący z tyłu otwiera i zamyka szybę bez problemu. Na które drzwi ukierunkować swoje działania-kierowcy, czy LTył?
Nigdy nie jedz żółtego śniegu

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#131 Post autor: Flora »

rafallogi pisze: Na które drzwi ukierunkować swoje działania-kierowcy, czy LTył?
Tył - wiązka z przednich drzwi przechodzi przez przełącznik w tylnych drzwiach i dopiero idzie na sterowanie siłownikiem.

bocian97

#132 Post autor: bocian97 »

U manie w ZB sprawa podobna - urwane przewody w lewych tylnych drzwiach - naprawione + wymiana bezpiecznika 25 A w bagażniku. Niestety centralny nie działa nadal. Czy w takim wypadku uszkodzony jest moduł sterowania centralnym zamkiem? Jak t sprawdzić? Przekręcając kluczykiem w drzwiach kierowcy tez się centralny nie zamyka w sumie to nie wiem czy powinien? Proszę o pomoc bo nie mam pomysłu co zrobić?

Awatar użytkownika
kriss15
Debiutant
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: DTH
#133 Post autor: kriss15 »

I mnie dopadło prawe tylne drzwi szyba działa w jedną stronę(tylko otwiera ) nie zamyka centralnego brak oświetlenia .Jutro walka z instalacją.
Znalazłem na necie zestaw naprawczy , ale za te pieniądze to połowę instalacji wymienię. ;)
Fale radiowe to moja pasja.

Waldim14

#134 Post autor: Waldim14 »

Podajcie mi kontakt do kogoś kto specjalizuje się w elektryce Opel Zafira B (chodzi o naprawę wiązek kablowych) na Śląsku, najlepiej jak najbliżej Bytomia. Oczywiście nie chodzi o punkty ASO :D
Pozdrawiam
Waldek
tel.: 691 377 731

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#135 Post autor: rafant4011 »

witam, jestem po naprawie tylnych drzwi. zaciekawiło mnie od czego jest ten czarny kabelek z zieloną żyłą
Obrazek
moje pytanie;
1. Za co może on odpowiadać w drzwiach, bo w wiązce elektrycznej samochodu on jest a w wiązce drzwi już go nie ma.
2. Po otwarciu drzwi tylnych obojętne czy prawe czy lewe nie zapala się oświetlenie w wewnątrz samochodu. Natomiast jeśli otwiera się drzwi przednie prawe lub lewe to oświetlenie już jest.
W czym może leżeć przyczyna braku światła w podsufitce??
przeczytałem ten temat i odpowiedzi nie znalazłem- http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ny&start=0 jedyne co się dowiedziałem to krańcówki które zamontowane są w zamkach - one mogą być winne??
Nadmienię że przed naprawą tego światła nie było i myślałem że po lutowaniu problem zniknie...
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, 14:59 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”