[A] [B] Urwane przewody w łącznikach drzwi !!! - dyskusja

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#136 Post autor: Rybka »

vojti pisze:Czy ktoś może wie, czy idzie zdobyć kompletną nową wiązkę elektryczną do tylnych prawych drzwi, czy tylko złom wchodzi w grę. Coraz więcej czasu zajmuje mi łatanie starej i coraz krótsze są pojedyncze nitki w wiązce.
Forumowicz www.zafiraklub.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=17111 sprzedawał kiedyś na forum. Zapytaj go.
Jego post www.zafiraklub.pl/search.php?search_author=Jowita
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, 22:00 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#137 Post autor: oki »

Zdemontuj osłonę progu i tam idzie wiązka na tył.
Odcinek który idzie do tylnich drzwi ma zapas który można wykorzystać do naprawy.
Jak juz go brakuje to dosztukować nowe przewody z pół metra aby był znowu zapas i co jakiś czas wyciągać do ponownej naprawy.
Zawsze można poprawić fabrykę i nawiercić nowe otwory dać nowe gumy takie jak na przodzie i problem zniknie.
Nie spotkałem się jeszcze żeby wiązka kiedyś uszkodziła się w przednich drzwiach, ponieważ ona się skręca na długim odcinku a z tylu się załamuje co prowadzi do pękania kabli.

vojti

#138 Post autor: vojti »

Problem jest taki, że moja Zosia jest już nienajmłodsza i przewody po prostu się kruszą. Zdziwiło mnie trochę, jak mechanik powiedział, że można zdobyć nową wiązkę na wymianę :shock: Stąd moje pytanie, bo to by rozwiązało problem na dłuższy czas.

Skasowany użytkownik 323

#139 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Witam,
Czy ktoś się orientuje gdzie dostanę zestaw naprawczy(wiązkę) instalacji drzwi tylnych? Ktoś to wcześniej naprawiał. Lutował przy samej kostce heheh i do tego założył koszulki termokurczliwe, które są bardzo twarde i teraz pękają przewody. Będę wdzięczny na namiar.

Pzdr

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#140 Post autor: Flora »

Jeżeli chcesz naprawiać istniejące przewody to najlepiej rozebrać złącze, wyciągnąć ze styków urwane przewody, a resztę zaprasować/przylutować w samym złączu. Unika się w ten sposób problemów z sztywnością przewodów po zaizolowaniu koszulkami termokurczliwymi.

gonzo1422

#141 Post autor: gonzo1422 »

Witam. Chodzi o ZA.Panowie nie działał mi centralny w prawych tylnych drzwiach i sterowanie obydwu szyb tylnych. Zlutowałem wszystkie kabelki w jednych i drugich drzwiach. Centralny bardzo ładnie otwiera/zamyka a szyby jak nie działały tak nie działają. Dodam że z profilu kierowcy można je śmiało otiwerać, ale siedząc już z tyłu nie działają ani jedne ani drugie. Podejrzewam że może nie działa ta blokada u kierowcy na tylne drzwi ? tylko jak to sprawdzić. aaa i sprawdzałem czy przyciski działają i jak coś to są sprawne. pozdrawiam

szeryf212
Debiutant
Imię: Jerzy
Auto: opel zafira b 1.8 cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#142 Post autor: szeryf212 »

Witam, u mnie też nie działają tylne szyby przyciskami w tylnych drzwiach, przyciskami od kierowcy wszystko działa, u mnie winny jest przełącznik blokady tylnych szyb, na próbę możesz sobie podmienić i sprawdzić, pozdrawiam

gonzo1422

#143 Post autor: gonzo1422 »

właśnie tak muszę zrobić. chyba będę zaczepiał ludzi z Astry II lub ZA z 4el. szybami. żeby na chwilkę odpiąć od nich sterowanie ;)
ok dzięki za pomoc

lbg
Debiutant
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira 2.0dti
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#144 Post autor: lbg »

Cześć,

i mnie spotkało nieszczęście pękniętych kabli...
Poszukiwanie kabli, w różnych kolorach, dostępnych na metry to także dramat, do tego jeszcze za duży wybór rodzajów kabli.
Pomierzyłem zewnętrzną średnice kabli i wyszło mi, że potrzebuję:
1,6mm (8 sztuk)
1,9mm(2 sztuki)
2,9mm (2 sztuki)
Namierzyłem kable typu FLRY-B i FLRY-A oznaczone jako samochodowe, giętkie, z cienkościenną izolacją PCW (do niskich napięć). Czy taki typ kabla będzie odpowiedni?
(przykładowy kabel w sklepie z pełną specyfikacją link

Druga kwestia - porównując obecną średnicę zewnętrzną do średnic zewnętrznych przewodów FLRY wychodzą mi takie przekroje kabli:
1,6mm - 0,5mm2 (przewód 0,5mm2 )
1,9mm - 0,75mm2 (przewód 0,75mm2 )
2,9mm - 2,5mm2 (przewód 2,5mm2 )

Przeszukałem wątek pod kątem przekrojów, ale tylko na początku autor wspomina, że użył dostępnych przewodów 1 i 1,5mm2, ale jednocześnie zaleca użyć cieńszych niż oryginalne. Nie znalazłem niestety 1mm2 o podobnej lub mniejszej średnicy niż oryginalne. Z wyczytanuch inf. do podobnych napraw polecano, także kable typu LGY-s niestety nie znalazłem takich na metry, dostępnych w wielu kolorach (są tylko LGY, "s" oznacza ponoć samochodowe, wzmocniona izolacja).

Podsumowując:
1. Czy kable typu FLRY są odpowiednie do takiej naprawy? Jeśli są inne, lepsze, a zarazem dostępne to proszę o wskazanie jakie.
2. Czy przekroje kabli (mm2), które mi powychodziły będą odpowiednie? Najbardziej martwi mnie to 0,5mm2, może zamienić na 0,75mm2?
3. Czy ktoś ma stare kable i może zmierzyć przekrój albo średnicę żyły?
4. Jeśli, ktoś w okolicy linii Warszawy - Grodzisk mazowiecki wie, gdzie można stacjonarnie kupić kable FLRY, LGY-s lub inne nadające się do naprawy tej wiązki (najlepiej w wielu kolorach).
5. Odrzuciłem szroty, boję się zakupu starych, stwardniałych kabli - może niesłusznie?

Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2015, 09:47 przez lbg, łącznie zmieniany 2 razy.

Skasowany użytkownik 8511

#145 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Ja kupiłem w markecie kable 0,75mm 1,0mm i 1,5mm dopasowałem i polutowałem z istniejącymi,a tak się zdarzyło,że w ciągu tygodnia najpierw pękł kabelek od centralnego w lewych drzwiach a później w prawych.

Awatar użytkownika
prymus2103
Bywalec
Imię: Robert
Auto: Opel Astra
Model: J
Oznaczenie silnika: A14NEL
Kontakt:

#146 Post autor: prymus2103 »

Ja jak robiłem wiązkę to kupiłem na szrocie wiązkę kabiny z jakiegoś fiata za 35zł mięciutkie i z tego polutowałem i jest git , a kabli to na zaś zostało dużo .
https://www.facebook.com/autoserwisplos ... e=bookmark

Montaż Instalacji Gazowych LPG - http://www.lpgtech.pl/

Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki , na cuda trzeba chwilę poczekać :-)

Obrazek

kubiak2007

#147 Post autor: kubiak2007 »

Witam,

wszystkim, którzy mają problem z "pękającymi" przewodami drzwi polecam zakup przewodów w izolacji z sylikonu (2,5zl/m). Posiadam takie kable od 3 lat i póki co spokój:) u mnie dodatkowo doszła mała przeróbka, ponieważ kable przełamały się ok. 0.5 cm od wtyczki, więc nie było możliwości lutowania nowych kabli do starych... wyciąłem wtyczki oryginalne i puściłem wszystko od środka drzwi, aż do progu. Dopiero w progu jest wtyczka kupiona w sklepie elektronicznym, aby w razie czego była możliwość zdjęcia drzwi bez cięcia kabli.

darkb
Mieszkaniec
Auto: Opel Zafira B
#148 Post autor: darkb »

Koledzy a ma ktoś schemat czegoś takiego jak REC w zafirze b
Czy ktoś z was orientuje się które piny w złączu przednich drzwi są odpowiedzialne za uruchamianie oświetlenia wnętrza

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#149 Post autor: Flora »

Gdzieś tu były rozpisane styki odpowiadajace za kontrolę otwarcia. Jak nie znajdziesz to wieczorem zrobię zrzuty z dokumentacji.

--------------------

Złącze ma kolor czarny+niebieski i znajduje się w lewym dolnym rogu RECa. Styki sygnału otwartych drzwi to odpowiednio:

44 - kierowca
27 - pasażer przód
28 - lewy tył
29 - prawy tył
Załączniki
zlacze rec.png
Ostatnio zmieniony 21 gru 2015, 20:15 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

darkb
Mieszkaniec
Auto: Opel Zafira B
#150 Post autor: darkb »

Flora to bardzo poproszę jak bedziesz mógł to wrzuc mi te dane
Ostatnio zmieniony 22 gru 2015, 08:34 przez darkb, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”