LPG w OPC

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#16 Post autor: firek »

No co do Subaru to nie są one stworzone do gazu.....Podobno nawet na bezynie głowice szlak trafia..

byncek85

#17 Post autor: byncek85 »

ja tez chcialem wlozyc gaz do swojej ale kazdy gazownik mi odradzal gdyz opc ma bezposredni wtrysk benzyny do cylindra i musi byc chlodzony benzyna, gaz jest za suchy i moze doprowadzic do uszkodzenia silnika tak mi gazownik powiedzial

jeden gazownik mi powiedzial ze mozna wlozyc gaz ale na takiej zasadzie ze 60% na gazie a 40%jazdy na benzynie wiec juz nie ma duzych oszcednosci i ja zrezygnowalem z instalacji i NIE ZALUJE !!
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 18:23 przez byncek85, łącznie zmieniany 2 razy.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#18 Post autor: firek »

byncek85 pisze:ja tez chcialem wlozyc gaz do swojej ale kazdy gazownik mi odradzal gdyz opc ma bezposredni wtrysk benzyny do cylindra i musi byc chlodzony benzyna, gaz jest za suchy i moze doprowadzic do uszkodzenia silnika tak mi gazownik powiedzial

jeden gazownik mi powiedzial ze mozna wlozyc gaz ale na takiej zasadzie ze 60% na gazie a 40%jazdy na benzynie wiec juz nie ma duzych oszcednosci i ja zrezygnowalem z instalacji i NIE ZALUJE !!
No to niezłych bzdur nagadał, to rozwiazanie które opisał stosowane jest dla silinków typu Direct, czy FSI. 2.0 T Opla nie ma bezposredniego wtrysku

leeoon

#19 Post autor: leeoon »

8) Co nie zmienia faktu,że mu nie służy.....

byncek85

#20 Post autor: byncek85 »

tak mi gadal ze jest bezposredni wtrysk i zafiry b 2.2 tez maja bezposredni wtrysk

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#21 Post autor: Lorry »

W Oplu jest tylko jeden silnik z bezpośrednim wtryskiem i jest to właśnie 2.2 direct o oznaczeniu Z22YH występujący w ZB, VC i Signum oraz innych produktach GMu jak np Saturn ION czy jakoś tak.

Każda inna benzyna od z16xe az po z20leh mają konwencjonalny wtrysk wielopunktowy i tam jedynym ograniczeniem jest kolektor(metal/plastik ale w wiekszosci jest plastik czyli tylko sekwencja).

A to że np powyżej jakiś tam obrotów OPCta powinna iść na benznynie to ze względu na spore obciążenie termiczne silnika i np długotrwała jazda na wyższych obrotach na gazie skończyła by się wyrąbaniem uszczelki, albo całej głowicy tudzież padnieciem połowy silnika

byncek85

#22 Post autor: byncek85 »

to co ten gazownik za glupoty pier........

//scalone// - kolego już wiele razy prosiłem aby edytować swoje posty
- :zolta:

wszedzie tylko kity wciskaja nie wirdza co powiedziec, to wymyslaja jakies niestworzone glupoty co im do glowy przyniesie
Ostatnio zmieniony 02 lip 2010, 22:18 przez byncek85, łącznie zmieniany 2 razy.

pejko
Przeglądacz
Imię: Przemek
Auto: Zafira A OPC
Oznaczenie silnika: Z20LET
#23 Post autor: pejko »

ja mam lpg i na razie jest ok. instalka po założeniu wymagala dostrojenia. ale po wyregulowaniu mnożnika mapy się pokryły i błędów brak. zoski nie traktuję jak wyścigówki, ale jak jest potrzeba to wykorzystuje pełne możliwości na lpg. potwierdzam,ze należy do takich silników dobierać elementy instalacji LPG ze sporym zapasem.

maximus190

#24 Post autor: maximus190 »

Witam serdecznie fakt faktem, mam ZB 2,2direct i u gazownika facet rozłożył łapy mówiąc że się nie da bo ma po pierwsze bezpośredni wtrysk paliwa a po drugie 8 dolotową listwę paliwa a jak na razie wszystkie instalacje przygotowane są na listwę 4 dolotową nawet te V generacji

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#25 Post autor: Lorry »

maximus190, są instalacje do 2.2 direct na 100% ;) Robiła to nawet jakaś Polska firma, podjedź do jakiś porządnych gazowców ;)

Inna sprawa że mechanik powiedział mi że nawet przy chłodzeniu paliwem wtrysków od benzyny, przy LPG w niej i tak by mi wtryski benzynowe szlak trafił :roll: Niech zostanie wiec jak fabryka chciała :)

krzysiek_szpryc

#26 Post autor: krzysiek_szpryc »

Witam wszystkich!
Mam pytanie czy w silnikach 2.0 Turbo OPC wszystkie te silniki mają besposredni wtrysk paliwa czy są tez zwykłe na wielopunkcie?
Dziekuje :)

G.T.

#27 Post autor: G.T. »

krzysiek_szpryc pisze:Witam wszystkich!
Mam pytanie czy w silnikach 2.0 Turbo OPC wszystkie te silniki mają besposredni wtrysk paliwa czy są tez zwykłe na wielopunkcie?
Dziekuje :)
przeczytaj uwaznie kolego. Normalna szpryca, nie zadne bezposrednie wtryski.

rafix25xe

#28 Post autor: rafix25xe »

witam też mam opc z gazem chociaż nie korzystam z lpg przy miejskiej jeżdzie mam instalke brc wtrysk jest pośredni wtryski muszą być szybkie i ja mam parownik tłokowy samochód osiąga pełną moc na lpg bez problemów.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#29 Post autor: jacek76 »

leeoon pisze::D Nie wiem, Jak bardzo byś dbał o turbinę,to i tak skrócisz jej żywotność na gazie...!
A co takiego dzieje się z turbiną , że na gazie skraca się jej żywotność? Możesz podeprzeć tą tezę jakimiś argumentami , czy tylko psuje się bo się psuje?
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

cieniassss

#30 Post autor: cieniassss »

jacek76 pisze:
leeoon pisze::D Nie wiem, Jak bardzo byś dbał o turbinę,to i tak skrócisz jej żywotność na gazie...!
A co takiego dzieje się z turbiną , że na gazie skraca się jej żywotność? Możesz podeprzeć tą tezę jakimiś argumentami , czy tylko psuje się bo się psuje?
na gazie jeździsz, a na benzynie turlasz się od 10-tego do 10-tego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”