LPG w OPC
Moderator: Mariusz
ja tez chcialem wlozyc gaz do swojej ale kazdy gazownik mi odradzal gdyz opc ma bezposredni wtrysk benzyny do cylindra i musi byc chlodzony benzyna, gaz jest za suchy i moze doprowadzic do uszkodzenia silnika tak mi gazownik powiedzial
jeden gazownik mi powiedzial ze mozna wlozyc gaz ale na takiej zasadzie ze 60% na gazie a 40%jazdy na benzynie wiec juz nie ma duzych oszcednosci i ja zrezygnowalem z instalacji i NIE ZALUJE !!
jeden gazownik mi powiedzial ze mozna wlozyc gaz ale na takiej zasadzie ze 60% na gazie a 40%jazdy na benzynie wiec juz nie ma duzych oszcednosci i ja zrezygnowalem z instalacji i NIE ZALUJE !!
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 18:23 przez byncek85, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
No to niezłych bzdur nagadał, to rozwiazanie które opisał stosowane jest dla silinków typu Direct, czy FSI. 2.0 T Opla nie ma bezposredniego wtryskubyncek85 pisze:ja tez chcialem wlozyc gaz do swojej ale kazdy gazownik mi odradzal gdyz opc ma bezposredni wtrysk benzyny do cylindra i musi byc chlodzony benzyna, gaz jest za suchy i moze doprowadzic do uszkodzenia silnika tak mi gazownik powiedzial
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
W Oplu jest tylko jeden silnik z bezpośrednim wtryskiem i jest to właśnie 2.2 direct o oznaczeniu Z22YH występujący w ZB, VC i Signum oraz innych produktach GMu jak np Saturn ION czy jakoś tak.
Każda inna benzyna od z16xe az po z20leh mają konwencjonalny wtrysk wielopunktowy i tam jedynym ograniczeniem jest kolektor(metal/plastik ale w wiekszosci jest plastik czyli tylko sekwencja).
A to że np powyżej jakiś tam obrotów OPCta powinna iść na benznynie to ze względu na spore obciążenie termiczne silnika i np długotrwała jazda na wyższych obrotach na gazie skończyła by się wyrąbaniem uszczelki, albo całej głowicy tudzież padnieciem połowy silnika
Każda inna benzyna od z16xe az po z20leh mają konwencjonalny wtrysk wielopunktowy i tam jedynym ograniczeniem jest kolektor(metal/plastik ale w wiekszosci jest plastik czyli tylko sekwencja).
A to że np powyżej jakiś tam obrotów OPCta powinna iść na benznynie to ze względu na spore obciążenie termiczne silnika i np długotrwała jazda na wyższych obrotach na gazie skończyła by się wyrąbaniem uszczelki, albo całej głowicy tudzież padnieciem połowy silnika
to co ten gazownik za glupoty pier........
//scalone// - kolego już wiele razy prosiłem aby edytować swoje posty -
wszedzie tylko kity wciskaja nie wirdza co powiedziec, to wymyslaja jakies niestworzone glupoty co im do glowy przyniesie
//scalone// - kolego już wiele razy prosiłem aby edytować swoje posty -
wszedzie tylko kity wciskaja nie wirdza co powiedziec, to wymyslaja jakies niestworzone glupoty co im do glowy przyniesie
Ostatnio zmieniony 02 lip 2010, 22:18 przez byncek85, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
ja mam lpg i na razie jest ok. instalka po założeniu wymagala dostrojenia. ale po wyregulowaniu mnożnika mapy się pokryły i błędów brak. zoski nie traktuję jak wyścigówki, ale jak jest potrzeba to wykorzystuje pełne możliwości na lpg. potwierdzam,ze należy do takich silników dobierać elementy instalacji LPG ze sporym zapasem.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
maximus190, są instalacje do 2.2 direct na 100% Robiła to nawet jakaś Polska firma, podjedź do jakiś porządnych gazowców
Inna sprawa że mechanik powiedział mi że nawet przy chłodzeniu paliwem wtrysków od benzyny, przy LPG w niej i tak by mi wtryski benzynowe szlak trafił Niech zostanie wiec jak fabryka chciała
Inna sprawa że mechanik powiedział mi że nawet przy chłodzeniu paliwem wtrysków od benzyny, przy LPG w niej i tak by mi wtryski benzynowe szlak trafił Niech zostanie wiec jak fabryka chciała
Witam wszystkich!
Mam pytanie czy w silnikach 2.0 Turbo OPC wszystkie te silniki mają besposredni wtrysk paliwa czy są tez zwykłe na wielopunkcie?
Dziekuje
Mam pytanie czy w silnikach 2.0 Turbo OPC wszystkie te silniki mają besposredni wtrysk paliwa czy są tez zwykłe na wielopunkcie?
Dziekuje
przeczytaj uwaznie kolego. Normalna szpryca, nie zadne bezposrednie wtryski.krzysiek_szpryc pisze:Witam wszystkich!
Dziekuje
A co takiego dzieje się z turbiną , że na gazie skraca się jej żywotność? Możesz podeprzeć tą tezę jakimiś argumentami , czy tylko psuje się bo się psuje?leeoon pisze: Nie wiem, Jak bardzo byś dbał o turbinę,to i tak skrócisz jej żywotność na gazie...!
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
na gazie jeździsz, a na benzynie turlasz się od 10-tego do 10-tegojacek76 pisze:A co takiego dzieje się z turbiną , że na gazie skraca się jej żywotność? Możesz podeprzeć tą tezę jakimiś argumentami , czy tylko psuje się bo się psuje?leeoon pisze: Nie wiem, Jak bardzo byś dbał o turbinę,to i tak skrócisz jej żywotność na gazie...!