[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?
Moderator: Mariusz
A co myślicie o tym oleju??
Cena tez jest dobra..
http://moto.allegro.pl/item546639684_ol ... mocja.html
pozdrawiam
Cena tez jest dobra..
http://moto.allegro.pl/item546639684_ol ... mocja.html
pozdrawiam
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
kopernik275, ja bym lał pełnego syntetyka, 20 zł. droższy: http://moto.allegro.pl/item540449249_ol ... mocja.html
Pozdr.
M.
Pozdr.
M.
Panowie kończąc temat oleju w automatycznej skrzyni biegów.
Udałem się do kolejnego serwisu we Wrocławiu z zapytałem jak to jest z tą wymiana cholerna wymianą!! Ponieważ serwisy autoryzowane mają tak zwane procedury dotyczące obsługi samochodów i muszą ich przestrzegać poprosiłem o okazanie takowej. Pan lekko skrzywiony, ale okazał się dokumentem. I proszę jest tam wyraźnie napisane, że olej wymieniamy, co 60000km, jeśli auto ciągnie przyczepy, jest używane na taxi lub porusza się w terenie górskim. Przy normalnej eksploatacji wymianę należy wykonać, co 80000km.
Teraz koszt wymiany w serwisie Olej ~ 50zł/litr wymiana 200zł
Udałem się do kolejnego serwisu we Wrocławiu z zapytałem jak to jest z tą wymiana cholerna wymianą!! Ponieważ serwisy autoryzowane mają tak zwane procedury dotyczące obsługi samochodów i muszą ich przestrzegać poprosiłem o okazanie takowej. Pan lekko skrzywiony, ale okazał się dokumentem. I proszę jest tam wyraźnie napisane, że olej wymieniamy, co 60000km, jeśli auto ciągnie przyczepy, jest używane na taxi lub porusza się w terenie górskim. Przy normalnej eksploatacji wymianę należy wykonać, co 80000km.
Teraz koszt wymiany w serwisie Olej ~ 50zł/litr wymiana 200zł
Zwykle sie tego unika. Pelny syntetyk odkryje wszelkie nieszczelnosci i moze brac duzo wiecej oleju. Szkoda silnika. Jak juz schodzi sie na gorszy olej to nalezy przy nim pozostac.kopernik275 pisze:Ale mozna tak przejsc na lepszy olej jak juz chodzi na 10W40 ??a przebieg tez juz ma 180tyś
A przebieg masz dosc duzy (o ile prawdziwy - dla samochodu z Zachodu to przebieg 3-4 letni) - tak wiec silnik moze byc juz mniej szczelny.
Ale roznie to bywa. Moj o dziwo przez ponad rok czasu nie spalil ani grama oleju.
Witam wszystkich użytkowników
Jak kupilem uzywaną Zafirke przebieg 165kkm to sie bardzo zdziwilem bo byla zalana mineralnym Shelem 15W40, zaraz tez wymienilem na GM 10W40 - półsyntetyk. Zauwazylem ze jak jezdze po miescie to mieszcze sie w "normach OPLA" ponizej 0,6l/1kkm, ale jak przyjdzie czas wycieczek i przejade pare setek kilometrów po autostradzie ze srenią powyzej 120km/h to jestem lekko ponad norma tzn ostatnio "wziela" 0,7-0,8l / 1kkm. Zastanawiam sie czy przy takim dolewaniu nie lepiej przejsc na mineralny i po prostu czesciej go wymieniac?
Jak kupilem uzywaną Zafirke przebieg 165kkm to sie bardzo zdziwilem bo byla zalana mineralnym Shelem 15W40, zaraz tez wymienilem na GM 10W40 - półsyntetyk. Zauwazylem ze jak jezdze po miescie to mieszcze sie w "normach OPLA" ponizej 0,6l/1kkm, ale jak przyjdzie czas wycieczek i przejade pare setek kilometrów po autostradzie ze srenią powyzej 120km/h to jestem lekko ponad norma tzn ostatnio "wziela" 0,7-0,8l / 1kkm. Zastanawiam sie czy przy takim dolewaniu nie lepiej przejsc na mineralny i po prostu czesciej go wymieniac?
Swojego ropniaczka zalałem na początku Magnatec-iem 10w40 do diesli (sugestia mechanika), ale jak przeczytałem w "Sam naprawiam samochód - Opel Astra i Zafira", że nie zaleca się stosowania olejów 10w30,10w40 do silnika wysokoprężnego przy temp. poniżej -15*C(co czasem się zdarza) to zmieniłem olej na GM 5w30 przy przebiegu 120kkm. Olej oplowski spisywał się b.dobrze. Stosował bym go dalej, ale na jakimś forum o chiptuningu przeczytałem, że oleje Xw30 mają mniejszą lepkość przy 100*C niż Xw40, przez co słabiej mogą chronić silniki wysoko obciążone, więc przy następnej wymianie wlałem Castrol Magnatec 5w40 do diesli. Na początku i w lecie było ok. Jednak z perspektywy czasu i eksploatując auto zimą na krótkich odcinkach myślę, że Castrol nie jest "stworzony" dla tego silnika. Obecnie zakupiłem Elfa exelium LDX 5w40 (promo w Auchan 99pln za5L ) i zaleję go w kwietniu. Na Elfa padło bo:ma normy GM dla diesla, ponoć zalecany do silników z hydraulicznymi popychaczami zaworów i lepkość dynamiczną mierzoną w -30*C ma o połowę mniejszą od Castrola. Pozdrawiam.