Czym czyścić alufelgi

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
kubik_CDTi

#16 Post autor: kubik_CDTi »

Zawsze jak woskuję auto to i aluski dostają polerkę,wychodzą jak nowe.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#17 Post autor: Dziadek13 »

Polecam sode kaustyczną felgi jak nowe, zresztą na youtubie nawet filmiki są.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#18 Post autor: rzadki »

uważam że nie ma nic prostszego jak zwykły środek do czyszczenia felg... ;)

np w Lidlu (powinny jeszcze być na półkach) można dostać za całe 6 zł około 700ml środka w sprayu/atomizerze. wystarczy spryskać i spłukać, no chyba że mocno zabrudzone, to przetrzeć szczotką :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#19 Post autor: Lorry »

Ja przytoczę jeszcze raz coś co kiedyś pisałem: oglądałem jakiś germański program motoryzacyjny i tam pytali producenta jakichś ekskluzywnych alufelg jak o nie dbać. Odpowiedział: "Woda z płynem do mycia naczyń". Sprawdziłem to raz na mocno zasyfionej Zośce, użyłem Ludwika Balsam i wody. Efekt super :!:

Spec

#20 Post autor: Spec »

Panowie może odgrzebe stary temat. Ale tak dla potomności najlepszy i jak dla mnie najskuteczniejszy homemade sposob to:

Potrzebujemy:

Płyn do kibli nie wiem WC kaczka Domestos inny tani lidlowy.
Soda oczyszczona rozpuszczona w wodzie w butelce ze spryskiwaczem jak sprayem do szyb.
Dobra szczotka.

Koszt mycia <1zł

Moczymy felgi obficie, nanosimy dokładnie płyn do mycia toalet szczotką, szorujemy chwile. Potem bierzemy butelke ze spryskiwaczem pryskamy zachodzi ładna rekacja potem płukanie wodą. Jeżeli coś jeszcze jest to powtarzamy czynność w tych miejscach. Nie było jeszcze brudu którego bym nie zmył, bardzo ładnie czyści syf z klocków hamulcowych.

A co do bezdotykówek, robiłem to w sposób taki, z racji tego że pracuję jako bramkarz w klubie nocnym kończe pracę w godzinach od 2-6 rano gdzie na myjnii nie ma nikogo ewentualnie 1 osoba. Wpadam wrzucam 2 zł mocze cały samochód wyciągam gadzety 2 min czyszczę felgi, pryskam woda z soda która już troszeczkę płuka sprawdzam gdzie brud aż czysto. Potem wrzucam dalej kase i myje już normalnie.

Polecam godziny nocne 1000 procent, że koleś nie wyjdzie z budy, nikt nie będzie czekał i nie ma problemu zajmuje to 2 min a potem felig i tak poleruje woskuje itp i tak na mnie zarobią.

Sposób idelany prosty i szybki polecam do spróbowania. Są filmiki na internecie, jak znajdę to wrzuce.

robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#21 Post autor: robertgl17 »

Spec pisze:Panowie może odgrzebe stary temat. Ale tak dla potomności najlepszy i jak dla mnie najskuteczniejszy homemade sposob to:

Potrzebujemy:

Płyn do kibli nie wiem WC kaczka Domestos inny tani lidlowy.
Soda oczyszczona rozpuszczona w wodzie w butelce ze spryskiwaczem jak sprayem do szyb.
Dobra szczotka.

Koszt mycia <1zł

Moczymy felgi obficie, nanosimy dokładnie płyn do mycia toalet szczotką, szorujemy chwile. Potem bierzemy butelke ze spryskiwaczem pryskamy zachodzi ładna rekacja potem płukanie wodą. Jeżeli coś jeszcze jest to powtarzamy czynność w tych miejscach. Nie było jeszcze brudu którego bym nie zmył, bardzo ładnie czyści syf z klocków hamulcowych.
A czy nie powoduje ta reakcja jakichś negatywnych skutków dla stopu aluminium.
Nie każdy środek czyszczący jest zalecany do alu.

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Oznaczenie silnika: Z22SE
#22 Post autor: Szuwarek »

Kauflandzie jest płyn do czyszczenia felg - sprawdzony - bez kombinacji .

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#23 Post autor: Harry200 »

Ja używam płynu do czyszczenia felg firmy Wynn&#8217;s -WHEEL CLEANER.500ml ,jest wydajny,kupiłem dwa lata temu i jeszcze mi trochę zostało..

remax

#24 Post autor: remax »

To jest najlepszy płyn ,kosztuje chyba 50zł ale po tym są jak nówki
http://www.youtube.com/watch?v=a3QCCL_e ... re=related

kubik_CDTi

#25 Post autor: kubik_CDTi »

Decabitem dobrze idą ze smoły i w ogóle,ale myje na bieżąco środkiem z BIMSu (przynajmniej raz w tygodniu) więc nie mam problemu z czyszczeniem kół ;)

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#26 Post autor: marwisn »

Ja ostatnio na gruponie kupiłem talon na mycie auta w myjni parowej.

Po tym czyszczeniu felgi wygladały jak nowe. Zero brudu czy zapieczonego syfu z klocków. A myślałem, że to już niczym nie puści.

Woytas

#27 Post autor: Woytas »

spróbujcie K2 do felg

polecam :piwo:

rufussolger

#28 Post autor: rufussolger »

Panowie, moja małżonka ma takie urządzonko do parowego mycia różnych gadżetów (fugi, krany, kibelek...), może tego wynalazku spróbować do alusów? :lol:

kubik_CDTi

#29 Post autor: kubik_CDTi »

rufussolger pisze:Panowie, moja małżonka ma takie urządzonko do parowego mycia różnych gadżetów (fugi, krany, kibelek...), może tego wynalazku spróbować do alusów? :lol:
Podobno bardzo dobre to to,możesz zrobić jakieś foto przed i po,bo sam się nad takim gadżetem zastanawiam ;)

rufussolger

#30 Post autor: rufussolger »

Niestety teraz mam zapalenie płuc, ale jak dojde do siebie to postaram się o fotki "przed" i "po".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”