[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#16 Post autor: MieHor »

OK - trzeba będzie przyjrzeć się świeczkom

milosz219

#17 Post autor: milosz219 »

Mam problemy z odpalaniem na mrozie.Wczoraj wieczorem po 22 chcialem wracac z pracy, auto mialem na zakladowym parkingu.Temperaura była -15 stopni.Przy zapalaniu migały mi kontrolki i musialem kilka razy odpalac zeby zaskoczyl.Patrzylem na akumulator ale swieci sie zielona lampa.Przy jezdzie i dodaniu gazu przy gasaja mi swiatla.O czym to moze swiadczyć?

Robert4884

#18 Post autor: Robert4884 »

milosz219, Zielona kontrolka nie zawsze świadczy o odpowiednim poziomie naładowania aku :?: , chociaż powinna. Najpewniej będzie jak zmierzysz napięcie aku, na pewno nie zaszkodzi też jak go podładujesz. ;)

Mihó

#19 Post autor: Mihó »

Dodam ze swojej strony, że od jakiegoś czasu Opel już nie ma w ofercie 55Ah. Zamiast niego jest 60tka o tych samych wymiarach

wojto1974
Przeglądacz
Model:

#20 Post autor: wojto1974 »

witam , mam maxymalnie rozladowany aku,o parametrach: 56Ah 480A chce go naładować, rozumiem ze jest to ładowanie wyrównawcze więc stosując się do postu na początku PRĄD ładowania to 1/20 pojemności czxyli 2,8 A . Proszę o potwierdzenie ze takim prądem mam go ładować
FUTBOL TO NIE SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI.... ....TO WIECEJ NIŻ TO

Awatar użytkownika
Goris
Debiutant
Model:

#21 Post autor: Goris »

Witka
Dwa dni temu zmuszony byłem szybko wymienić akumulator na nowy.
Oryginalny VARTA GM 60Ah 370A(DIN) padł (1 cela uszkodzona a oczko świeci na zielono).

Nie miałem czasu zbadać jakie ma wymiary , kupiłem nowy CENTRA Futura 60Ah 600A(EN) i tu niespodzianka . Nowy ma wymiany 175x175x240 a stary miał 175x175x280

Piszę to bo może ktoś będzie potrzebował wymiarów oryginalnego aku.

suchy

#22 Post autor: suchy »

Witam .Ładowałem dziś aku bo nie chciała zapalić i w jednej z cel nie pokazały sie bąbelki ale samochód zapalił normalnie ,czy to znaczy że mam zbierać na nowy?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#23 Post autor: MieHor »

A sprawdzałeś areometrem gęstość elektrolitu? W tej celi powinna być najniższa wartość. Jeśli gęstość elektrolitu we wszystkich celach po ładowaniu byłaby zbliżona (ok. 1,27), to aku jest sprawny i wymagał tylko doładowania

suchy

#24 Post autor: suchy »

Fakt ,nie sprawdziłem,ale w pozostałych celach gotowało się że aż miło a w tej jednej cisza jak w kościole więc chyba jednak początek końca.

sidi23

#25 Post autor: sidi23 »

Słuchajcie padł mi altek Denso 130A
I kupuje regenerowany
oczywiście do tego dochodzi wymiana aku :(
Czy ten
http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... p-194.html
będzie ok? Czy może jest za duży?
pls. Doradźcie . :roll:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#26 Post autor: MieHor »

sidi23, podaj nr VIN, a powiem Ci jaki był zamontowany fabrycznie, jeśli nie masz automatu lub szybkiego ogrzewania, to fabrycznie był 60 Ah i do niego odpowiedni alternator

sidi23

#27 Post autor: sidi23 »

Wiam MieHor,

Jak w pierwszym poście jest napisane do Z19DTL

Z19DTL standardowe 60Ah / Rekomendacja 70AH - 74AH

po nr VIN
KG9 ALTERNATOR, 140A
T67 AKUMULATOR, 70AH

czyli w moim aucie był już wymieniany :shock: bo po zdemontowaniu okazało się że mam DENSO 130A :/

Ale najbardziej mi się rozchodzi czy ten alternator regenerowany też "denso" nie padnie przy nowym aku takim jak ten:
http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... p-194.html

Proszę o opinie!

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#28 Post autor: MieHor »

sidi23, nie wiem kto Ci dekodował nr VIN (ja w swojej bazie Ciebie nie mam), ale jeśli jest tak jak podajesz:
KG9 ALTERNATOR, 140A
T67 AKUMULATOR, 70AH

to moim zdaniem aku z tej oferty jak najbardziej podchodzi, poza tym sam taki sam akumulator posiadam i jak na produkt polski rewelacja, a do tego najdłuższa na rynku gwarancja + assistance.

ponadto pojemność aku i odpowiedni altek nie zależy od typu montowanego silnika tylko od mocy zainstalowanych odbiorników, skoro z Twojego nr VIN wynika że fabrycznie był aku 70 Ah i altek 140 A to powinien też występować
C32 DLA SYSTEMU SZYBKIEGO OGRZEWANIA

sidi23

#29 Post autor: sidi23 »

MieHor pisze:C32 DLA SYSTEMU SZYBKIEGO OGRZEWANIA
Jako taki posiadam więc wychodzi na to, że poprzedni właściciel wymienił altka :(

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#30 Post autor: guma75 »

Witam. Chciałem zapytać o wymianę akumulatorado 1.8 16v z klimą . Mam 50Ah /420a EN , akumulator jest sprawny pali od szczała. Czy wymienić na większy i mocniejszy? Jak tak to jaki . Siedzisko pod alumulatorem mam sporo większe i obawiam się że w zime może być za słaby. Doradzcie

I dzieki koledzy Woytas ,Woytek_Z - posłucham Was i tak zrobie :) jak akuś klęknie to wtedy nowy sprawie.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2010, 19:29 przez guma75, łącznie zmieniany 2 razy.
GUMA75

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”