[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.
Moderator: Mariusz
Mam problemy z odpalaniem na mrozie.Wczoraj wieczorem po 22 chcialem wracac z pracy, auto mialem na zakladowym parkingu.Temperaura była -15 stopni.Przy zapalaniu migały mi kontrolki i musialem kilka razy odpalac zeby zaskoczyl.Patrzylem na akumulator ale swieci sie zielona lampa.Przy jezdzie i dodaniu gazu przy gasaja mi swiatla.O czym to moze swiadczyć?
-
- Przeglądacz
- Model:
witam , mam maxymalnie rozladowany aku,o parametrach: 56Ah 480A chce go naładować, rozumiem ze jest to ładowanie wyrównawcze więc stosując się do postu na początku PRĄD ładowania to 1/20 pojemności czxyli 2,8 A . Proszę o potwierdzenie ze takim prądem mam go ładować
FUTBOL TO NIE SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI.... ....TO WIECEJ NIŻ TO
Witka
Dwa dni temu zmuszony byłem szybko wymienić akumulator na nowy.
Oryginalny VARTA GM 60Ah 370A(DIN) padł (1 cela uszkodzona a oczko świeci na zielono).
Nie miałem czasu zbadać jakie ma wymiary , kupiłem nowy CENTRA Futura 60Ah 600A(EN) i tu niespodzianka . Nowy ma wymiany 175x175x240 a stary miał 175x175x280
Piszę to bo może ktoś będzie potrzebował wymiarów oryginalnego aku.
Dwa dni temu zmuszony byłem szybko wymienić akumulator na nowy.
Oryginalny VARTA GM 60Ah 370A(DIN) padł (1 cela uszkodzona a oczko świeci na zielono).
Nie miałem czasu zbadać jakie ma wymiary , kupiłem nowy CENTRA Futura 60Ah 600A(EN) i tu niespodzianka . Nowy ma wymiany 175x175x240 a stary miał 175x175x280
Piszę to bo może ktoś będzie potrzebował wymiarów oryginalnego aku.
Słuchajcie padł mi altek Denso 130A
I kupuje regenerowany
oczywiście do tego dochodzi wymiana aku
Czy ten
http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... p-194.html
będzie ok? Czy może jest za duży?
pls. Doradźcie .
I kupuje regenerowany
oczywiście do tego dochodzi wymiana aku
Czy ten
będzie ok? Czy może jest za duży?
pls. Doradźcie .
Wiam MieHor,
Jak w pierwszym poście jest napisane do Z19DTL
Z19DTL standardowe 60Ah / Rekomendacja 70AH - 74AH
po nr VIN
KG9 ALTERNATOR, 140A
T67 AKUMULATOR, 70AH
czyli w moim aucie był już wymieniany bo po zdemontowaniu okazało się że mam DENSO 130A
Ale najbardziej mi się rozchodzi czy ten alternator regenerowany też "denso" nie padnie przy nowym aku takim jak ten:
Proszę o opinie!
Jak w pierwszym poście jest napisane do Z19DTL
Z19DTL standardowe 60Ah / Rekomendacja 70AH - 74AH
po nr VIN
KG9 ALTERNATOR, 140A
T67 AKUMULATOR, 70AH
czyli w moim aucie był już wymieniany bo po zdemontowaniu okazało się że mam DENSO 130A
Ale najbardziej mi się rozchodzi czy ten alternator regenerowany też "denso" nie padnie przy nowym aku takim jak ten:
Proszę o opinie!
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
sidi23, nie wiem kto Ci dekodował nr VIN (ja w swojej bazie Ciebie nie mam), ale jeśli jest tak jak podajesz:
KG9 ALTERNATOR, 140A
T67 AKUMULATOR, 70AH
to moim zdaniem aku z tej oferty jak najbardziej podchodzi, poza tym sam taki sam akumulator posiadam i jak na produkt polski rewelacja, a do tego najdłuższa na rynku gwarancja + assistance.
ponadto pojemność aku i odpowiedni altek nie zależy od typu montowanego silnika tylko od mocy zainstalowanych odbiorników, skoro z Twojego nr VIN wynika że fabrycznie był aku 70 Ah i altek 140 A to powinien też występować
C32 DLA SYSTEMU SZYBKIEGO OGRZEWANIA
KG9 ALTERNATOR, 140A
T67 AKUMULATOR, 70AH
to moim zdaniem aku z tej oferty jak najbardziej podchodzi, poza tym sam taki sam akumulator posiadam i jak na produkt polski rewelacja, a do tego najdłuższa na rynku gwarancja + assistance.
ponadto pojemność aku i odpowiedni altek nie zależy od typu montowanego silnika tylko od mocy zainstalowanych odbiorników, skoro z Twojego nr VIN wynika że fabrycznie był aku 70 Ah i altek 140 A to powinien też występować
C32 DLA SYSTEMU SZYBKIEGO OGRZEWANIA
- guma75
- Bywalec
- Imię: Waldek
- Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam. Chciałem zapytać o wymianę akumulatorado 1.8 16v z klimą . Mam 50Ah /420a EN , akumulator jest sprawny pali od szczała. Czy wymienić na większy i mocniejszy? Jak tak to jaki . Siedzisko pod alumulatorem mam sporo większe i obawiam się że w zime może być za słaby. Doradzcie
I dzieki koledzy Woytas ,Woytek_Z - posłucham Was i tak zrobie jak akuś klęknie to wtedy nowy sprawie.Pozdrawiam
I dzieki koledzy Woytas ,Woytek_Z - posłucham Was i tak zrobie jak akuś klęknie to wtedy nowy sprawie.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2010, 19:29 przez guma75, łącznie zmieniany 2 razy.
GUMA75