[A] Podświetlenie konsoli środkowej
Moderator: Mariusz
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego Todek, w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132 był b. dobry opis dotyczący demontażu deski rozdzielczej, w którym jest też fragment Ciebie interesujący - niestety nie wszystkie zdjęcie już się wyświetlają, sądzę jednak że chociaż opis Ci pomoże.
A odnośnie podświetlenia - zarówno popielniczka, jak zapalniczka winny być podświetlone (zawsze jak masz włączone światła pozycyjne lub mijania)
A odnośnie podświetlenia - zarówno popielniczka, jak zapalniczka winny być podświetlone (zawsze jak masz włączone światła pozycyjne lub mijania)
I już wszystko wiem. Podświetlenie naprawione. Ja jestem uparty, i jak coś mi nie działa i mnie wkurzy, to nie daruję.
Pod tym elementem z popielniczka i zapalniczką jest śrubka która to trzyma. Wykręcamy ta śrubkę i cały element podciągamy od dołu, do siebie, aż wyskoczy z zaczepów, i gotowe. Przy okazji dowiedziałem się, że zapalniczka działa tylko wtedy jak jest włączony zapłon. Bez kluczyka, niet.
Pod tym elementem z popielniczka i zapalniczką jest śrubka która to trzyma. Wykręcamy ta śrubkę i cały element podciągamy od dołu, do siebie, aż wyskoczy z zaczepów, i gotowe. Przy okazji dowiedziałem się, że zapalniczka działa tylko wtedy jak jest włączony zapłon. Bez kluczyka, niet.
Jeśli chodzi Ci o pokrętła temp., nawiewu i kierunku nawiewu, to żarówka obsługująca je wszystkie jest pod pokrętłem środkowym. Wystarczy pociągnąć to pokrętło do siebie i je wyjąć. Żaróweczkę zobaczysz pod nim. Ja wymieniłem ją pensetą, bo palce mam za grubempendzik pisze:Kręciłem tym pokrętłem i ono działa - tzn. ściemnia się podświetlenie zegarów i pozostałe oprócz tych pokręteł od nawiewu - one w ogóle nie świecą...
Dziwna sprawa
Pozdrawiam
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A ja mam takie pytanie do was jak u was się podświetla przysisk od awaryjnych, bo u mnie kiedys jak kojarze podświetlał się jak włączyłem światła, od jakiegoś czasu nie podświetla mi się wogóle, natomiast jak włącze awaryjne to przycisk się podświetla tzn, przerywa, rozebrałem ten przycisk i tam jest tylko jedna żaróweczka, która działa jak sie włączy awaryjne, dlaczego zatem go nie podświetla?
Jak jest u was?
Jak jest u was?
- majster-b
- Przeglądacz
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Podczepię się do tematu. Wczoraj dopiąłem do gniazda zapalniczki na krótko jeszcze rozgałęźnik który ukryłem sobie w pod panelem obok pedałów. Wpinam tam CB i ładowarki które pociągnąłem za plastikami. W ten sposób gniazdo zapalniczki mam wolne. Niestety podczas podłączania się pod zapalniczkę udało mi się coś zewrzeć wywaliłem bezpiecznik zapalniczki. Wymieniłem bezpiecznik i zapalniczka działa, jednak nie działa mi podświetlenie całego środkowego panelu - czyli zapalniczki, pokręteł itd. Ktoś ma jakiś pomysł? Co mogłem tam popsuć i gdzie szukać problemu?
Pozdrawiam.
Kuba
Pozdrawiam.
Kuba
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba
Pozdrawiam
Kuba
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Wyciągnij środkowe pokrętło tam jest żarówka - może się spaliłamajster-b pisze: nie działa mi podświetlenie całego środkowego panelu - czyli zapalniczki, pokręteł itd. Ktoś ma jakiś pomysł? Co mogłem tam popsuć i gdzie szukać problemu?
Pozdrawiam.
Kuba