[A] Podświetlenie konsoli środkowej

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#16 Post autor: MieHor »

Kolego Todek, w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132 był b. dobry opis dotyczący demontażu deski rozdzielczej, w którym jest też fragment Ciebie interesujący - niestety nie wszystkie zdjęcie już się wyświetlają, sądzę jednak że chociaż opis Ci pomoże.
A odnośnie podświetlenia - zarówno popielniczka, jak zapalniczka winny być podświetlone (zawsze jak masz włączone światła pozycyjne lub mijania)

Todek

#17 Post autor: Todek »

I już wszystko wiem. :D Podświetlenie naprawione. :D Ja jestem uparty, i jak coś mi nie działa i mnie wkurzy, to nie daruję. :evil2:
Pod tym elementem z popielniczka i zapalniczką jest śrubka która to trzyma. :D Wykręcamy ta śrubkę i cały element podciągamy od dołu, do siebie, aż wyskoczy z zaczepów, i gotowe. :D Przy okazji dowiedziałem się, że zapalniczka działa tylko wtedy jak jest włączony zapłon. :D Bez kluczyka, niet. :D

darkp1

#18 Post autor: darkp1 »

Todek pisze:Przy okazji dowiedziałem się, że zapalniczka działa tylko wtedy jak jest włączony zapłon. :D Bez kluczyka, niet. :D
W większości samochodów w fabrycznej instalacji tak jest ;)

mpendzik

#19 Post autor: mpendzik »

Witam serdecznie - odświeżę troche temat :-)
Jako nowy użytkownik Zofffffi zauważyłem że raz działa podświetlenie tych pokręteł a raz nie - raz jak odpalę samochód to działa - jak zgaszę i odpalę ponownie to nie działa - popukałem w to ale nic nie dało :-)
O co może chodzić ?
Pozdrawiam serdecznie

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#20 Post autor: Harry200 »

Może nie kontaktuje Ci pokrętło przyciemnienia,spróbuj nim pokręcić jak Ci nie będzie świeciło...

mpendzik

#21 Post autor: mpendzik »

Kręciłem tym pokrętłem i ono działa - tzn. ściemnia się podświetlenie zegarów i pozostałe oprócz tych pokręteł od nawiewu - one w ogóle nie świecą...
Dziwna sprawa
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jozek
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#22 Post autor: jozek »

pewnie jakieś kabelki się przetarły albo na stykach jest przerwa
trzeba rozebrać i sprawdzić
takich trzech jak nas dwóch nie ma ani jednego

Obrazek Obrazek
Obrazek

mpendzik

#23 Post autor: mpendzik »

A jak to rozebrać - z boku podważyć i wyjdzie ten plastik na którym są te 3 pokrętła ??
PozDr.

vojti

#24 Post autor: vojti »

mpendzik pisze:Kręciłem tym pokrętłem i ono działa - tzn. ściemnia się podświetlenie zegarów i pozostałe oprócz tych pokręteł od nawiewu - one w ogóle nie świecą...
Dziwna sprawa
Pozdrawiam
Jeśli chodzi Ci o pokrętła temp., nawiewu i kierunku nawiewu, to żarówka obsługująca je wszystkie jest pod pokrętłem środkowym. Wystarczy pociągnąć to pokrętło do siebie i je wyjąć. Żaróweczkę zobaczysz pod nim. Ja wymieniłem ją pensetą, bo palce mam za grube :lol:

mpendzik

#25 Post autor: mpendzik »

Dzięki wielkie - spróbuje, ale wydaje mi się że to nie to - bo raz działa a raz nie działa :-)
I nie reaguje na uderzenia ten panel :-)
Pozdrawiam.

vojti

#26 Post autor: vojti »

mpendzik pisze:Dzięki wielkie - spróbuje, ale wydaje mi się że to nie to - bo raz działa a raz nie działa :-)
I nie reaguje na uderzenia ten panel :-)
Pozdrawiam.
Dokładnie takie same objawy miałem, tylko na początku stuknięcie w panel pomagało a póżniej już nie. Wymieniłem żarówkę i wszystko OK

mpendzik

#27 Post autor: mpendzik »

Zastosuje się ;)
Pozdrawiam

plutmen1
Bywalec
Imię: Karol
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#28 Post autor: plutmen1 »

A ja mam takie pytanie do was jak u was się podświetla przysisk od awaryjnych, bo u mnie kiedys jak kojarze podświetlał się jak włączyłem światła, od jakiegoś czasu nie podświetla mi się wogóle, natomiast jak włącze awaryjne to przycisk się podświetla tzn, przerywa, rozebrałem ten przycisk i tam jest tylko jedna żaróweczka, która działa jak sie włączy awaryjne, dlaczego zatem go nie podświetla?
Jak jest u was?

Awatar użytkownika
majster-b
Przeglądacz
Imię: Jakub
Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#29 Post autor: majster-b »

Podczepię się do tematu. Wczoraj dopiąłem do gniazda zapalniczki na krótko jeszcze rozgałęźnik który ukryłem sobie w pod panelem obok pedałów. Wpinam tam CB i ładowarki które pociągnąłem za plastikami. W ten sposób gniazdo zapalniczki mam wolne. Niestety podczas podłączania się pod zapalniczkę udało mi się coś zewrzeć wywaliłem bezpiecznik zapalniczki. Wymieniłem bezpiecznik i zapalniczka działa, jednak nie działa mi podświetlenie całego środkowego panelu - czyli zapalniczki, pokręteł itd. Ktoś ma jakiś pomysł? Co mogłem tam popsuć i gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam.
Kuba
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#30 Post autor: chabretti »

majster-b pisze: nie działa mi podświetlenie całego środkowego panelu - czyli zapalniczki, pokręteł itd. Ktoś ma jakiś pomysł? Co mogłem tam popsuć i gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam.
Kuba
Wyciągnij środkowe pokrętło tam jest żarówka - może się spaliła ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”