LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
lukasus9

#16 Post autor: lukasus9 »

Ja montowałem pod zderzakiem (niewidoczny) także jak goście tankują to muszą się pogimnastykować ale dają radę ;) Nie wierciłem dziur w zderzaku bo szkoda mi było.

Janusz 123

#17 Post autor: Janusz 123 »

U mnie butlę założyli w miejscu koła zapasowego a wlew pod zderzakiem na dole (prawie niewidoczny).

Awatar użytkownika
Kraczan
Debiutant
Model:

#18 Post autor: Kraczan »

Ja mam zbiornik 53/49 litrów o wymiarach 630mm x 225mm zamontowany pod spodem w miejscu koła zapasowego. Wlew mam w zderzaku na wierzchu, ale pomalowany korek w kolorze nadwozia. Instalacja BRC. Spalanie 12 litrów po mieście i 10 na trasie.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#19 Post autor: firek »

Ja również mam wlewik w zderzaku

mmart

#20 Post autor: mmart »

ja podobnie mam pod zderzakiem, nie widać tylko gazownik na stacji musi się wysilić. Kontrolke od gazu ( w brc jest taka mała okrągła ) mam obok dzwigni zmiany biegów.

RIKARDO

#21 Post autor: RIKARDO »

PROSZE O PORADĘ :)
MAM NOWĄ ZAFIRĘ 1,6 ECO 116KM CZY NIE ZA SŁABA NA GAS? JAKI ZAMONTOWAĆ I GDZIE BUTLA? DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM

firek
Zafiromaniak
#22 Post autor: firek »

Nową, czyli prosto z salonu? Jak tak to najpierw zapytaj ludzi w salonie czy i co oni na to bo jeśli np.: założysz instalację bez wiedzy serwisu Opla to może się to skończyc utratą gwarancji. A co mocy to jeśli autko nie jest dla ciebie za słabe na benzynce to na sekwencji nie powinieneś odczuc jakiejś różnicy w mocy. Butla oczywiście w miejsce koła zapasowego, a instalacja najlepiej jakas markowa z tzw. górnej półki: Landi Renzo, BRC, SGI.

RIKARDO

#23 Post autor: RIKARDO »

SPROWADZONA 4TYS KM

-------scalone / Dejna

CZYLI POD AUTEM? A CO Z ZAPASEM?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, 16:27 przez RIKARDO, łącznie zmieniany 1 raz.

firek
Zafiromaniak
#24 Post autor: firek »

Najpierw formalnie: Edytuj posty, a nie piszesz jeden pod drugim.
A co do koła to w pokrowiec i do bagaznika :>

lukasus9

#25 Post autor: lukasus9 »

RIKARDO pisze:PROSZE O PORADĘ :)
MAM NOWĄ ZAFIRĘ 1,6 ECO 116KM CZY NIE ZA SŁABA NA GAS? JAKI ZAMONTOWAĆ I GDZIE BUTLA? DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
Witam. Moim skromnym zdaniem to ten silniczek jest troszeczkę za słaby (wypowiadałem się już na ten temat w innych postach) ale skoro już nabyłeś takie autko to w grę wchodzi sekwencja (ja mam STAG-4 na osprzęcie TOMASETTO i jestem z niej b.zadowolony, koszt to 2300zł.) a co do butli to w miejsce koła zapasowego a koło w pokrowiec i w drogę :!: Pozdrawiam i życzę miłego i bezawaryjnego użytkowania Zośki ;)

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#26 Post autor: Lorry »

Ale państwa to jest zupełnie nowy silnik z Twinportem, ma taką samą moc jak pierwsze 1.8 w A. A o tym silniku to słyszałem ze na gazie tak średnio lata, ale trza się jeszcze popytać właścicieli Astr H.

I NIE KRZYCZ CAPS LOCKIEM :!: :!: :!: :roll:

Awatar użytkownika
Kraczan
Debiutant
Model:

#27 Post autor: Kraczan »

Ja też mam BRC sekwencję, ale mój dużo pali jak porównuję z innymi:
http://www.motostat.pl/szukaj?type_id=1 ... rch=Szukaj
W tej instalacji nie można za bardzo pokombinować z ustawieniami przy parowniku.

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#28 Post autor: jendrek »

Kraczan pisze:Ja też mam BRC sekwencję, ale mój dużo pali jak porównuję z innymi
Musisz brać poprawkę na to co piszą .
Moja ma wynik o litr większy i nie uważam aby był to powód do zmartwienia ,zawsze możesz przeregulować kompem u gazownika ,ale może się okazać że będzie różnica między LPG a Pb
Pozdro!!!

Awatar użytkownika
Kraczan
Debiutant
Model:

#29 Post autor: Kraczan »

To pocieszające. Mam też astrę do pracy z silnikiem 1,6 16v niby niewiele mniejsza pojemność a spala 9 l gazu (instalacja starszego typu II generacji) . Ale gabaryty już inne i komfort mniejszy :lol: . Zośka w sumie jeździ tylko po mieście i do "kościoła" ;) .

Teocc

#30 Post autor: Teocc »

mam pytanie , a jak wygląda sprawa samych etrysków do gazu, sa schowwane pod osloną plastikową silnika czy osłona musi byc zdjeta przy gazie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”