Kompendium wiedzy o felgach i oponach
Moderator: Mariusz
mam prośbe do kolegi o pierwsze wrażenia z jazdy na tych oponkach...mam zamiar je kupić 16 i tak cały czas się zastanawiam....faktycznie opinie mają niezłe tylko podobno słabo się zachowują na śniegu..dzięki pozdrawiamMarcinGTD pisze:Ja założyyłem Nokian WR G2 niema jeszcze sniegu ale opinie w necie są bardzo dobre po 230 za sztuke dałem 49 miesiąc 08 więc nie jest źle
Co do opnek zimowych to są ruzne i podzielone opinie ale wszystko zależy od temperamentu i stuylu jazdy kierowcy. Moj braciak na golfie II miał sawy i nie polecał mi ic ze względu na to iż na suchej nawierzni zachowywyały sie ok na śniegu ok ale na błocie pośniegowym i delikatnej mżawce to jak na łyżwach. Moj opniaż polecał mi pirelli jakieś asymetryczne ale sam miałem już doczynienia z pirelli i stwierdzam że włoskie to są dobre ale jedynie makarony. Poza pirelli żucił mi jeszcze na tapete kleber krisalp hp2 i fuldę kristal montero3 po przeczytaniu komentaży wybrałem klebera. Co do ceny to ja za klebera 195/65 r15 z montażem płaciłem 210 zł za oponę brałem 4 sztuki ale w tym serwisie zaopatruje sie już nie pierwszy raz tak więc posiadam zniżki dla stałego klienta. ale z tego co wiem to cena za tego klebera z montażem tak w granicach do 220-230zł za opone jestr realna do wynegocjowania niemalże w każdym warsztacie oponiarskim.
Ja zakładam zimowe n p.teraz mam klebery i popylam w nich lato i zimę przez trzy lata.Później kupuję znowu nowe zimówki i następne trzy roki.Nie bawię się w wymiany letnie - zimowe. To ,że z zimówkami coś się dzieje w lecie to bajki. Mają jedynie lepszą przyczepność i może minimalnie głośniejsze.Chociaż bo ja wiem,jeździłem kiedyś na letnich michelinach i klepały jak głupie. Przez trzy lata robię gdzieśą 80tyś.
gitar1974 pisze:mam prośbe do kolegi o pierwsze wrażenia z jazdy na tych oponkach...mam zamiar je kupić 16 i tak cały czas się zastanawiam....faktycznie opinie mają niezłe tylko podobno słabo się zachowują na śniegu..dzięki pozdrawiamMarcinGTD pisze:Ja założyyłem Nokian WR G2 niema jeszcze sniegu ale opinie w necie są bardzo dobre po 230 za sztuke dałem 49 miesiąc 08 więc nie jest źle
jak będzie snieg to napisze wrażenia z tego co o nich czytałem to własnie na sniegu są całkiem ciekawe puki co to na mokrym hamują jak zimówki gorzej niż letnie ale są ciche na suchym i mokrym w porównaniu do innych które miałęm a niepamiętam jak się nazywają
Właśnie zakupiłem nowe kapcioszki Dębica Frigo 2 195/65R15 91T 187,5 zł za sztukę.
Jutro na wymianę.
Widziałem że parę osób na owych śmiga i zadowoleni są więc myślę, że i ja będę
Z tego co się dowiedziałem to bardzo dobrze sprawują się na śniegu i tej całej chlapie a jedyny mankament to to że trochę głośnawe na czystym asfalcie ale jak dla mnie to żaden minus
Wymienię pojeżdżę i zobaczymy czy dobry zakup mam nadzieję że tak
Jutro na wymianę.
Widziałem że parę osób na owych śmiga i zadowoleni są więc myślę, że i ja będę
Z tego co się dowiedziałem to bardzo dobrze sprawują się na śniegu i tej całej chlapie a jedyny mankament to to że trochę głośnawe na czystym asfalcie ale jak dla mnie to żaden minus
Wymienię pojeżdżę i zobaczymy czy dobry zakup mam nadzieję że tak