Kody błędów
Moderator: Mariusz
a jak stoisz z ilością benzin w aucie, może jeździsz na rezerwie.
Gdy jeździsz na LPG to pompa paliwa też pracuje i przy małej ilości paliwa mogłeś ją uszkodzić( nigdy nie powinno byc mniej niż 1/4 zbiornika paliwa - tak żeby pompa była zakryta paliwem) no chyba, że masz automatyczny wyłącznik pompy w momencie przejścia na lpg.
Gdy jeździsz na LPG to pompa paliwa też pracuje i przy małej ilości paliwa mogłeś ją uszkodzić( nigdy nie powinno byc mniej niż 1/4 zbiornika paliwa - tak żeby pompa była zakryta paliwem) no chyba, że masz automatyczny wyłącznik pompy w momencie przejścia na lpg.
Benzyny mam ponad pół zbiornika, ale przypomniał mi się taki fakt: wyjeździłem gaz do końca ( żeby sprawdzić pojemność zbiornika), zanim przełączyło się na benzynę czułem że silnik nie ma mocy i się dławi ( bo było to w trasie i przepustnica mocno otwarta), więc jeżeli ten błąd 1130 jest faktycznie związany z ciśnieniem paliwa, to może to?
Pomoc w tym temacie pilnie potrzebna, bo jutro wyjeżdżam na dwa miesiące i zero neta.
Pomoc w tym temacie pilnie potrzebna, bo jutro wyjeżdżam na dwa miesiące i zero neta.
Witam, odczytałem dzisiaj coś takiego
OP-COM - Okno odczytu CAN> 2007|Zafira-B|Silnik|Z 19 DT
Łączna ilość kodów: 1
U2139 - <Nieznany kod błędu>
(72) - Nie występuje
Znalazłem na forum kod - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM)
W sobotę całkowicie rozładowałem AKU, słuchając muzy pół nocy
Czy to może być powodem błędu, autko sprawuje się bez zarzutu, nie ma autka z kluczykiem , auto odpaliłem od innego aku na rozruch.
Z góry dzięki za pomoc.
OP-COM - Okno odczytu CAN> 2007|Zafira-B|Silnik|Z 19 DT
Łączna ilość kodów: 1
U2139 - <Nieznany kod błędu>
(72) - Nie występuje
Znalazłem na forum kod - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM)
W sobotę całkowicie rozładowałem AKU, słuchając muzy pół nocy
Czy to może być powodem błędu, autko sprawuje się bez zarzutu, nie ma autka z kluczykiem , auto odpaliłem od innego aku na rozruch.
Z góry dzięki za pomoc.
Ten błąd to standard przy rozładowanym aku i tym sie nie należy przejmować. Ale masz inny problem w tej chwilii. Aku dużo stracił będąc rozładowanym cąłkowicie i jak go nie doprowadzisz do normy długim ładowaniem za pomocą dobrego prostownika, czeka Cię standarodwy problem z alterantorem, czyli sporo nerwów i stresu , nie mówiac o kosztach od 300 do 500zl za regeneracje i do tego laweta jak nie dasz rady sam dojechać. Jeśli ten aku już ma kilka lat to proponuje go od razu wymienic na nowy.kabanosik pisze: W sobotę całkowicie rozładowałem AKU, słuchając muzy pół nocy
- guma75
- Bywalec
- Imię: Waldek
- Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witajcie. Może pomożecie wyskakuje mi błąd PO170 (1) 02 Sensor bogaty wylot
PO301- (1) Nieznany kod błędu - nie występuje.
Podjechałem do kolegi Kocur - podpiął op-com i NIE IDZIE ! skasować błędu PO170-(1)- Bogaty wydech -obecny - cały czas wyskakuje . Chciałem zaznaczyć ze jeżdże na LPG i bardzo dużo gazu mi spala -prawie 15l . Może ktoś coś mi co doradzić. Z góry dziękuje.
Podziękowanie dla kolegi Kocur za pomoc
Sondę drugą wymieniali mi niedawno na nową , czyżby znowu z nią coś nie tak? Gwarancje mam to może podjadę do nich. A już myślałem że gazownik mieszankę za bogatą mi dał
PO301- (1) Nieznany kod błędu - nie występuje.
Podjechałem do kolegi Kocur - podpiął op-com i NIE IDZIE ! skasować błędu PO170-(1)- Bogaty wydech -obecny - cały czas wyskakuje . Chciałem zaznaczyć ze jeżdże na LPG i bardzo dużo gazu mi spala -prawie 15l . Może ktoś coś mi co doradzić. Z góry dziękuje.
Podziękowanie dla kolegi Kocur za pomoc
Sondę drugą wymieniali mi niedawno na nową , czyżby znowu z nią coś nie tak? Gwarancje mam to może podjadę do nich. A już myślałem że gazownik mieszankę za bogatą mi dał
Ostatnio zmieniony 04 sie 2010, 16:57 przez guma75, łącznie zmieniany 1 raz.
GUMA75
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
lub
P0170 "Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa"
lub
P0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
czyli masz coś z sondą lambda
P0301 Cylinder 1 Misfire Detected
lub
P0301 "Cylinder 1 - wykryte wypadanie zapłonów"
lub
P0301 Zapłon cylindra l - wypadanie zapłonów
lub
P0170 "Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa"
lub
P0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
czyli masz coś z sondą lambda
P0301 Cylinder 1 Misfire Detected
lub
P0301 "Cylinder 1 - wykryte wypadanie zapłonów"
lub
P0301 Zapłon cylindra l - wypadanie zapłonów
A wie ktoś co to może być: ECN 064506? - tylko ten innych brak.
Zafira B benz. 1.8 z 2007 roku
Zafira B benz. 1.8 z 2007 roku