[A] Problemy związane z użytkowaniem instalacji LPG - PB

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
stanleyy

#256 Post autor: stanleyy »

Mam to samo co Ty kolego.Dotyczy konfiguracji. Ja mam stag 4 sekwencja. I tak jak kolega wyżej napisał odpalisz od razu na gazie, ale nie polecam przy mrozach bo rozpieprzysz po pierwsze wtryski a po drugie membrany w reduktorze. Nie polecam takiego uruchamiania. No chyba, że masz już ciepły silnik to wtedy tak.

DAREK 78

#257 Post autor: DAREK 78 »

ja tez jezdze na landi renzo zadnych problemow z instalaciom kolega zalozyl do scenika jakis wynalazek i ciongle siedzi u gaziarzy

mariusz 302010

#258 Post autor: mariusz 302010 »

Witam
koledzy mam problem z zafira 1,8 116 km 99r. gaz zenit 2 miesiące, pali się kontrolka check , brak mocy, lecz gdy zgaszę auto, to mogę nawet 5o km przejechać i nic, potem się zapala ponowne, zgaszenie nawet na 1sek i znowu gaśnie na jakiś czas, silnik chodzi normalnie, nie faluje, obroty ok.
Gazownik stwierdził po podłączeniu pod kompa że sonda, ja mu nie wierzę, co może być przyczyną, jak padła to czemu nie świeci się cały czas?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 09:29 przez mariusz 302010, łącznie zmieniany 1 raz.

dariusz.siuchta

#259 Post autor: dariusz.siuchta »

U mnie się świeci check informujący o sondzie lambda już od 2 miechów, i nic z tego powodu się nie dzieje. Ok miesiąca temu zakładałem nową instalację gazową STAG-4 i gazowników się pytałem czy fakt iz moja sonda działa nieprawidłowo będzie miała jakiś wpływ na tą instalację. Bez wątpienia odrzekli że nic im to nie będzie przeszkadzac. Autko chodzi cał czas wyśmienicie, a sonda jak była tak i dalej jest niesprawna, cały czas OP-COM mi pokazuje jej wartość 4860 a powinno być w granicach do 1200 z tego co wyczytałem. Ja bym szukał innej przyczyny, np w świecach

Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec
Imię: Marcin
Auto: Zafira B Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#260 Post autor: arebuk »

Panowie czy u Was przy montażu instalacji, gazownik ściągał kolektor do nawiercania??

stanleyy

#261 Post autor: stanleyy »

Oni zawsze zwalają na sondę.Fachowcy....Miałem to samo po montażu. Niech Pan wymieni sondę. A okazało się, że padła cewka (cała ta listwa na świecach). Po wymianie problem się skończył. Zosia śmiga na gazie aż miło. Nie czuć różnicy pomiędzy gazem a benzyną. I żadne kontrolki nie świecą. Lepiej nie jeździć z zapalonym chekiem bo jak rzeczywiście padnie coś innego to nawet nie będziesz wiedział i możesz zarżnąć silnik.
P.S.
Sprawdź poziom oleju w silniku!!!Jak za niski to też będziesz miał takie cyrki i to tylko na gazie. Miałem wyciek spod obudowy filtra oleju swego czasu i działo się podobnie.

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#262 Post autor: darek_s »

Check podczas jazdy na gazie nie ma prawa sie swiecic swiadczy to o zlym wyregulowaniu instalacji lpg i pewnie zle dobranych podzespolow.CI ktorzy zwalaja wine na sonde pomijajac wyjatki ze swiecil sie na benzynie przed zalozeniem gazu to druciarze.Druciarze to rowniez ci co gazuja auto nie sprawne na benzynie,co z tego ze jedzie dobrze check o czyms swiadczy auto jedzie na ustawieniach awaryjnych co nie jest ani dobre ani zdrowe dla niego.Zle wyregulowana instalacja gazowa obojetnie jaka spowoduje rozstrojenie ustawien sterownika PB i auto przestanie jezdzic nawet w skrajnych przypadkach na benzynie,ciezkie odpalanie i szarpanie czy przerywanie na zimnym silniku to wlasnie pierwsze objawy.Gazownik zawsze zwali na sonde swiece cewke itp bo on wyregulowal instalacje ok.a jego regulacja zwykle konczy sie na autokalibracji i braku ustawien podczas jazdy.Sonda przy instalacji gazowej MUSI byc sprawna gdyz to sterownik PB odpowiada za prace sterownika LPG.Auto nie wie na jakim paliwie jedzie,strownik PB koryguje sklad mieszanki po wskazanizch sondy starownik LPG podglada te ustawienia przelicza to przez linie mnoznika,ktora wlasnie ustawia sie na trasie i jesli jest dobrze ustawiona to sklad spalin bedzie zawsze taki sam check nie zapali sie nigdy i nie wystapi rozstrojenie sterownika czyli ECU PB.pzdr.

icedamian

#263 Post autor: icedamian »

Witam
Ostatnio kupilem Zafire z instalacja gazowa AUTRONIK MISTRAL, problem polega na tym ,ze po szybkim dodaniu gazu auto dlawi sie. Lecz pozniej wchodzi na obroty i jest wszystko wporzadku.Dodam ze na benzynie jest wszystko wporzadku. Czytalem duzo na forum o tej instalacji wtryski mylem, filtry wymienione moze ktos mial podobna sytuacje.
Pozdrawiam

Surf

#264 Post autor: Surf »

Regeneracja listwy wtrysku gazu ub zwykla regulacja jedz do gazownika niech zerknie

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#265 Post autor: marwisn »

Witam kolegów.

Mam instalacje BRC SQ24. Co jakiś czas zapala się check. Błąd 1103. Czasami kilka razy w tygodniu, czasami raz na miesiąc.

Sondy są sprawne - na podglądzie op-comem pracują normalnie. Instalacja wyregulowana poprawnie - widziałem jak wygląda mapa gazu i benzyny, pokrywają się bardzo dobrze.

Auto chodzi idealnie, żadnego szarpania, braku mocy itp.

Miałem swego czasu problemy z poszarpywaniem w zakresie 1000 - 1300 rpm. Gazownik doradził mi inne świece, i problem praktycznie zniknął. Nie pamiętam kiedy ostatnio szarpnęło.

Strasznie mi to działa na nerwy, macie może jakiś pomysł :? .

dariusz.siuchta

#266 Post autor: dariusz.siuchta »

marwisn pisze:Błąd 1103
P1103 - MAF Sensor In Range But Higher Than Expected

ale nie wiem co to może być - jest za wysoka wartość na sensorze MAF niz jej oczekiwano o ile dobrze to przetłumaczyłem. A z tego co znalazłem to MAF - Czujnik przepływu masy powietrza

LINK

Szymon78

#267 Post autor: Szymon78 »

no to witamy w grnonie zagazownaych (ja co prawda mam francuza w Zenicie) ale zawsze to jakieś grono..

narazie borykam sie zubytkiem gazu (auto pali ładnie ale gazu 30l starcza na 170km) - jutro rano mam wizytę u speców co gaz mopntowali i bea szukac nieszczelnosci

Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec
Imię: Marcin
Auto: Zafira B Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#268 Post autor: arebuk »

Ja też już mam francuza z LPG :)

[ Dodano: Sro Sty 05, 2011 13:45 ]
Butla w miejsce koła zapasowego - więc pojawia się problem co z zapasem zrobić :) . Zdecydowałem się na dojazdówkę - czy kupując dojazdówkę wystarczy żeby rozstaw śrub był odpowiedni tj. 5x110 w rozmiarze 15 lub 16 cali, czy jakiś inny parametr też jest ważny ??

[ Dodano: Sro Sty 05, 2011 13:52 ]
http://moto.allegro.pl/kolo-dojazdowe-n ... 25017.html

takie coś podejdzie?

pejko
Przeglądacz
Imię: Przemek
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#269 Post autor: pejko »

ważny jest tez otwór centrujący 65mm i jeśli to nie jest felga od opla to sugeruje ją przymierzyć czy wejdzie i nie będzie ocierała.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#270 Post autor: firek »

arebuk, co do koła to będzie pasiło bo to od SAABA a to jednak rodzina z OPELKIEM. Tylko te dwie marki maja rozstaw srub 5x110.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”