LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B
Moderator: Mariusz
co do łodzi nie wiem ja mieszkam 80km od łodzi gaz 2400 robiony tak aby niemieckie pały nie miały powodu sie doczepić butla 53 legal obok mnie 30km .O.Jd strony łodzi też ok 85km za 2200 pewny i dobry
Jeszcze jedna rada jak będziesz zakładał gaz to niech ci podepną odcięcie pompy paliwa; sterownik kosztuje 50zl a pompa ci nie padnie szybko, bez tego ludzie mają problemy
Jeszcze jedna rada jak będziesz zakładał gaz to niech ci podepną odcięcie pompy paliwa; sterownik kosztuje 50zl a pompa ci nie padnie szybko, bez tego ludzie mają problemy
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Arek1309, autko na dobrej instalacji jezdzi identycznie jak na gazie.
Silnik o który pytasz jak najbardziej podchodzi pod LPG-instalacja oczywiście sekwencja-najlepiej markowa: Lovato, BRC, Landi Renzo, moze tez być STAG ale trzeba troszke sie znać bo STAG to sam sterownik a reszta to składanka więc trzeba wiedzieć co zakład proponuje
Silnik o który pytasz jak najbardziej podchodzi pod LPG-instalacja oczywiście sekwencja-najlepiej markowa: Lovato, BRC, Landi Renzo, moze tez być STAG ale trzeba troszke sie znać bo STAG to sam sterownik a reszta to składanka więc trzeba wiedzieć co zakład proponuje
Witam
Jaką polecacie mi instalację do Zafiry 1.6 100KM? W jednym warsztacie życzą sobie 2600zł za Stag-4 (nie wiem jakie podzespoły). Zastanawiam się nad BRC Sequent 24. Która z nich lepsza? Jaki reduktor i wtryski? Wydaje mi się, że ten Stag-4 za 2600zł to trochę drogo.
Gdzie najlepiej założyć gaz w okolicach Cieszyna, woj. śląskie?
pozdro
Jaką polecacie mi instalację do Zafiry 1.6 100KM? W jednym warsztacie życzą sobie 2600zł za Stag-4 (nie wiem jakie podzespoły). Zastanawiam się nad BRC Sequent 24. Która z nich lepsza? Jaki reduktor i wtryski? Wydaje mi się, że ten Stag-4 za 2600zł to trochę drogo.
pozdro
Gość u którego dorabiam , zajmuje sie montażem lpg już 12 lat. Twierdzi , że najmniej problematyczną z różnych powodów instalacją jest Stag i takie montujemy. Tak jak do Twojej zafiry , czerwone valteki i parownik tomasetto , plus butla podwieszana zamiast kola zapasowego. Za całość liczy sobie 2100 z czego za 50 zł tankujemy. Więc to co Ci zaproponowani to jest drogo.Wac pisze:Witam
pozdro
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
jacek28 - dobrze rozumiem, że zakładałeś do silnika 6-cylindrowego? Czyli 2600zł do zafiry 4-cylindrowej to jednak za drogo. Chyba się zdecyduję jednak na Staga+zavoli+wtryski. Nie wiem jakie wtryski bo naczytałem się tu, że MagicJety po 30tys. km są do wymiany i zastanawiam się czy nie dołożyć do lepszych. Podobno instalacja BRC z wtryskami BRC jest nie do zdarcia.
Jakie polecacie wtryski do Stag-4??
Wyczytałem też na forum-lpg, że silnik 1.6 100KM nie nadaje się do instalacji gazowej bo pękają głowice i wypalają się gniazda zaworowe. Czy to prawda? nie chce mi się wierzyć. wiele tych silników jeździ na gazie.
Jakie polecacie wtryski do Stag-4??
Wyczytałem też na forum-lpg, że silnik 1.6 100KM nie nadaje się do instalacji gazowej bo pękają głowice i wypalają się gniazda zaworowe. Czy to prawda? nie chce mi się wierzyć. wiele tych silników jeździ na gazie.
Właśnie znalazłem taką ofertę do Zafiry A 1.6 100KM.
sterownik - stag 4 plus
reduktor - ac (polski - ten sam producent co sterownik stag)
wtryski - rec (wloskie) wytrzymują ok 60tys.km (wymiana - cała listwa za 300zł +2 lata gwarancji)
butla podwieszana zamiast za koło zapasowe 53litry (42litry gazu)
zestaw za 2400zł i 2 lata gwarancji bez limitu km
Co Wy na to? Facet zakłada instalacje od 13 lat i sam jeździ Zafirą A 1.8 125KM z 2003r. i jeździ właśnie na tym zestawie. Zrobił na nim na razie 20tys.km i jest zadowolony.
Mówi, że może założyć zavoli i matrixy, ale że nie warto bo ten zestaw na ac i reg jest wystarczająco dobry i sprawdzony a dużo tańszy. Na zavoli i matrixach 2800-2900zł.
Chyba się skuszę na jego opcję.
Brać??
sterownik - stag 4 plus
reduktor - ac (polski - ten sam producent co sterownik stag)
wtryski - rec (wloskie) wytrzymują ok 60tys.km (wymiana - cała listwa za 300zł +2 lata gwarancji)
butla podwieszana zamiast za koło zapasowe 53litry (42litry gazu)
zestaw za 2400zł i 2 lata gwarancji bez limitu km
Co Wy na to? Facet zakłada instalacje od 13 lat i sam jeździ Zafirą A 1.8 125KM z 2003r. i jeździ właśnie na tym zestawie. Zrobił na nim na razie 20tys.km i jest zadowolony.
Mówi, że może założyć zavoli i matrixy, ale że nie warto bo ten zestaw na ac i reg jest wystarczająco dobry i sprawdzony a dużo tańszy. Na zavoli i matrixach 2800-2900zł.
Chyba się skuszę na jego opcję.
Brać??
cieniassss pisze:jacek76, chcesz koledze najgorsze g.... wcisnąć??,
według mnie ten zestaw jest ok za stosunkowo małe pieniążki i tani po gwarancji jak cos nawali
cieniassss,
Ty koledze doradzasz Hany ??? do silnika 100km chcesz ładnie na koszty go naciągnąc faktycznie wtryski super ale do wiekszej pojemnosci i mocy
piszesz o valtekach,jak wszyscy przejechałem na nich swego czasu ok 50tys bmw 328 200koni i było super
podstawa: to dobry gazownik a podzespoły na drugim miejscu
kazdy to powie
a partacz załozy zestaw za 4 tyś zeby klient miał psyche spokojną
jacek28, nie ważne ile przejechałeś na tych valtekach, nie zmienia to faktu że jest to najniższa półka i warto dołożyć kilka zł na coś lepszego.
tutaj zestaw - http://www.drypa.pl/produkt2133_WTRYSKI ... inder.html
stag 300plus, wtryski hana 2000, reduktor AC i powinien latać aż miłojacek28 pisze:Ty koledze doradzasz Hany ??? do silnika 100km chcesz ładnie na koszty go naciągnąc faktycznie wtryski super ale do wiekszej pojemnosci i mocy
tutaj zestaw - http://www.drypa.pl/produkt2133_WTRYSKI ... inder.html
cieniassss, ja rozumiem, ale według mnie do silnika 1.6 nie trzeba walic nie wiadomo jakiej kasy na sprzet bo jak jest dobrze zalozone to bedzie latac bardzo dobrze nawet na "słabym " sprzecie
a dołozyc "pare"złotych tzn z tego co ja sie orientowałem do R6 miedzy magic jet a hana różnica jakies 600-800 zł,przynajmniej u mnie,teraz mam w r6 magic-i reduktor zavoli i staga i jest oki 2 lata gwarancji dla mnie jakies 60tys km., wiec wystarczy
a dołozyc "pare"złotych tzn z tego co ja sie orientowałem do R6 miedzy magic jet a hana różnica jakies 600-800 zł,przynajmniej u mnie,teraz mam w r6 magic-i reduktor zavoli i staga i jest oki 2 lata gwarancji dla mnie jakies 60tys km., wiec wystarczy
Coś duza roznica do dopłaty ale kazdy ceni swoje niemniej ja tez wolał bym dopłacic przynajmniej do lepszych wtryskiwaczy minimum reg fast.Valteki potrafia sie szybko rozkalibrowac co wiaze sie ze spalaniem,mialem je w swojej zafirze zalozone od poczatku razem z alaską jechac toto jechało ale według mnie to nie to.pzdr.