komunikaty komputera pokładowego

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
gonzo1422

#31 Post autor: gonzo1422 »

witam , mam pytanie czy jest ktoś w stanie przesłać mi obrazkową wersję komunikatów dla komputera pokładowego w ZA , mam kolorowy wyświetlacz i radio siemens'a ncdr 1100

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#32 Post autor: Bodek »

Poczytaj TTTTOOOO - może coś się przyda.

Jak nie to instrukcji w sieci, może na "gryzoniu"
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#33 Post autor: Mattai »

Są bo dzisiaj dociągnąłem bo moja wersja to była makabra :-)
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

rad25

#34 Post autor: rad25 »

Witam. Uruchomiłem mój BC przy pomocy OP-COM i pokazuje mi wszystkie komunikaty po naciskaniu przycisku na kierownicy ale nie wiem w jaki sposób wyjść z opcji spalania bądź kilometrów by na wyświetlaczu pokazywała się w ostatniej linijce data, tak jak było przed programowaniem. Nadmienię, że mam wyświetlacz BID. Bardzo prosze o pomoc.

cieniassss

#35 Post autor: cieniassss »

rad25, zgaś silnik

rad25

#36 Post autor: rad25 »

Ha, ha. Bardzo śmieszne. Tak to ja wiem, że można zrobić ale jak zmienić ten parametr w czasie jazdy?

cieniassss

#37 Post autor: cieniassss »

rad25 pisze:Tak to ja wiem, że można zrobić ale jak zmienić ten parametr w czasie jazdy?
nie da się

rad25

#38 Post autor: rad25 »

Ok. Bardzo dziękuje za pomoc. Bo myślałem, że coś pochrzaniłem przy programowaniu Op-comem. Dzięki za info. Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon Kwi 16, 2012 17:16 ]
Witam. Zagazowałem swoja Zafirę i na wyświetlaczu komputera pokazuje jakieś dziwne spalanie. Wartości skaczą i nie jest jednoznaczne wskazanie tak jak na benzynie. Czy można jakoś temu zaradzić?

Mateo

#39 Post autor: Mateo »

Witam serdecznie.Mój teściu zakupił ostatnio Opla Zafire 2.0 Wczoraj zmieniał uszczelniacz na pół ośce i od tego momentu ukazuje sie komunikat BRAKE PAD według oględzin okładziny są dobre.Jest jakiś sposób na usuniecie tego komunikatu??
Z góry dziekuje za wszelką pomoc

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#40 Post autor: Tunio999 »

Mateo pisze:Witam serdecznie.Mój teściu zakupił ostatnio Opla Zafire 2.0 Wczoraj zmieniał uszczelniacz na pół ośce i od tego momentu ukazuje sie komunikat BRAKE PAD według oględzin okładziny są dobre.Jest jakiś sposób na usuniecie tego komunikatu??
Z góry dziekuje za wszelką pomoc
Podłączyć pod komputer i skasować błąd...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

cieniassss

#41 Post autor: cieniassss »

Mateo pisze:Wczoraj zmieniał uszczelniacz na pół ośce i od tego momentu ukazuje sie komunikat BRAKE PAD według oględzin okładziny są dobre.Jest jakiś sposób na usuniecie tego komunikatu??
sprawdź czujnik zużycia klocków, zapewne kabelek oberwany

Mateo

#42 Post autor: Mateo »

cieniassss pisze:
Mateo pisze:Wczoraj zmieniał uszczelniacz na pół ośce i od tego momentu ukazuje sie komunikat BRAKE PAD według oględzin okładziny są dobre.Jest jakiś sposób na usuniecie tego komunikatu??
sprawdź czujnik zużycia klocków, zapewne kabelek oberwany

Bardzo możliwe bo jak ostatnio nim jechałem to takiego komunikatu nie było dopiero po tej wymianie uszczelniacza taki komunikat sie pojawił.
Dziekuje za pomoc.

podbiel

#43 Post autor: podbiel »

Tunio999 pisze:Podłączyć pod komputer i skasować błąd...
nic to nie da.
Jeśli urwał się kabel to albo wymiana czujnika albo zrobić mostek z tego co zostało.

markov

#44 Post autor: markov »

Harry200 pisze:Jeżeli poziom oleju masz w porządku to nie ma sie czym przejmować,zdarza sie że pływak który pracuje wewnątrz tulei ulega zabrudzeniu i nie pracuje tak jak potrzeba,trzeba byłoby zdemontować miskę i oczyścić mechanizm pomiaru poziomu ewentualnie wymienić na nowy..Jest jeszcze teoretycznie możliwość że olej za wolno spływa do miski w czasie pracy silnika.Jak zapali Ci się ten komunikat to wyłącz silnik i zaraz sprawdź poziom..
A wiesz może jaki czujnik odpowiada za ten kominukat?
Notorycznie mi się pojawia a dodatkowo CHECK świeci się na stałe. Podpinałem pod kompa i nic nie da się z tym zrobić z poziomu aplikacji. Pozostaje albo pokochać albo wymienić czujnik... tylko trzeba wiedzieć który;)

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#45 Post autor: Harry200 »

Czujnik jest zamocowany w misce i jest widoczny z przodu silnika,niestety jego demontaż jest możliwy dopiero po zdjęciu miski..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”