Kompendium wiedzy o felgach i oponach

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
ReeK56

#361 Post autor: ReeK56 »

grego pisze:ale czy 14-tki się sprawdzą w Zafirze?
masz za duże tarcze nie kombinuj kolego :) nie wejdą ci 14"

ReeK56

#362 Post autor: ReeK56 »

kecajx26 pisze:chce zmienić opony 205 65 r15
będą 13mm wyższe od oryginału

grego
Przeglądacz
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A18XER
#363 Post autor: grego »

jacek2308 pisze:
ReeK56 pisze:masz za duże tarcze nie kombinuj kolego nie wejdą ci 14"
to raz a dwa że musisz kupić fele 14tki na 5śrób a to już pewnie bedzie trudniej do opla . Trzy to że będzie już napewno niższa Zośka a na zimę to już tym bardziej kłopot a jak bedzie taka zima jak poprzednio to już całkiem lipa. proponuję lepiej opchąć na alledrogo i kupić jakieś "latane" to też nie będzie tak bolało po kieszeni ale lepiej kupić teraz jak jeszcze niema ciśnienia to i ceny jeszcze nie zawysokie.
Dzięki za rady. A mam jeszcze pytanko: czy felgi stalowe o parametrze ET39 będą pasować do Zafiry?
Pozdrawiam,
Grzegorz

---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125

Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5

kubik_CDTi

#364 Post autor: kubik_CDTi »

kecajx26 pisze:ta do busa opel gt ma 18 r 45 na 245 i co to może też rozmiar busa :evil: :czerwona:
W Transporterze mam takie opony(205/65/15),a to może nie jest bus?
I porównaj sobie wysokość takiej opony,a nie rzucasz bez sensownymi liczbami.

grego
Przeglądacz
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
Oznaczenie silnika: A18XER
#365 Post autor: grego »

jacek2308 pisze:co prawda alu ale ja mam letnie et 37 czy 31 (już nie pamiętam..choć widzę że powinienem :lol: ) i jest ok więc spoksik 39 powinno śmigać
Takie widziałem na aukcji, podobno od opla omegi. Nie była podana średnica otworu centrującego. Będą pasować, ktoś wie?
Pozdrawiam,
Grzegorz

---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125

Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5

wiroś

#366 Post autor: wiroś »

Woytas pisze:możesz to zrobić, wszystko się zmieści. a czy warto, są + i -.
+ to lepsza trakcja i "siedzenie" na drodze Zosi
- minimalnie większe spalanie (minimalnie!).
trakcja może lepsza, ale na idealnie gładkim i suchym asfalcie, w polskich koleinach to rzucanie na boki i ślizganie się na deszczu + większe spalanie

osobiście na lato zawsze mam takie opony jak z książki, a na zimę 10mm węższe, daje to nieporównywalnie lepszą trakcję na śniegu i prawie bez różnicy na suchym (ale ile tego suchego w zimę)

to takia moja osobista praktyka ;)

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#367 Post autor: guma75 »

Czy ta felga bedzie do mojej zosi -A pasowala? czy do Z-A i Z-B pasuje ta sama felga? o to jest za oznaczenie et35 :roll:

http://allegro.onet.pl/4x-felgi-15-opel ... 74847.html
GUMA75

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#368 Post autor: guma75 »

guma75 pisze:Czy ta felga bedzie do mojej zosi -A pasowala? czy do Z-A i Z-B pasuje ta sama felga? o to jest za oznaczenie et35 :roll:

http://allegro.onet.pl/4x-felgi-15-opel ... 74847.html

Dzięki za informacje :piwo:
GUMA75

jacek171177

#369 Post autor: jacek171177 »

Panowie oponka letnia
przód 225/50/17
tył 225/55/17
spalanie po mieśćie 8,8 latem zima 9,5 prowadzenie nie za rewelacyjne po koleinech .na pewno bedzie zmiana na standardowe 16

el_guapo

#370 Post autor: el_guapo »

Czarny1010 pisze:Panowie, pamiętajcie też o pompie wspomagania ja założyłem 225/45/17 i w tydzień zaczeła mi piszczeć,
Nie demonizujmy: pompa piszczała przy 205/50 i piszczy przy 225/45, ale tylko przy skrajnych położeniach i tylko przy kręceniu "na sucho".
Wzrostu spalania nie odnotowałem: średnia z 13000km zamyka się wynikiem 7.0, max.8,5; min. 5,6

mario175

#371 Post autor: mario175 »

A ile tys km powinno sie robic srednio na nowych oponach , bo ja mam 225/45/17 i srednio robie po 30 tys km na przednich kolach. W nowym aucie orginalne mialem continental ,wytrzymaly 30 tys.Nastepnie kupilem silverstone,wytrzymaly 28 tys km.Obecnie mam pirelli i powoli szukam nowych bo na tych mam juz 25 tys km.Zawsze przy wymianie nowych opon ustawiana byla zbieznosc i wszystkie parametry jezdne. Ja nie naleze do piratow drogowych,jestem spokojnym kierowca i wydaje mi sie ze to troche malo.

M@rio

#372 Post autor: M@rio »

mario175 pisze:A ile tys km powinno się robić średnio na nowych oponach
oprócz tego czy się jeździ spokojnie na długość użytkowania opon wpływ ma wiele czynników - stan zawieszenia,obciążenie auta,teren w którym się poruszał(miasto,trasy),jakość opon,jakość dróg no i temperament kierowcy itp.
dla przykładu - w poprzednim citroenie na 1 komplecie opon zrobiłem 85 tys (nie pamiętam już marki) oponki użytkowane zima/lato

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#373 Post autor: Lorry »

W Astrze ori Dębice letnie wytrzymały ok 9 lat... bieżnika jeszcze było mnóstwo, ale osnowy popękały i się nie dało jeździć...

Opony na Zośce mają w tej chwili minimum 50tyś km i na przodzie mam jeszcze chyba z 6mm, na tyle 7

Jak dla mnie to może kwestia ciśnienia jak i jakości dróg (rodzaj nawierzchni) Np beton bardziej dziarga opony niz asfalt

Anony Mous

#374 Post autor: Anony Mous »

Pirelli 6 i 7 to wspaniałe gumy. Ja mam je we Fabii, teść w citoroenie C5 a brat w Focusie C-maxie. Po prostu rewlacja, bardzo wysokie opinie w róznych testach i ja to potwierdzam. Sam chciałem od razu takie kupic dla ZB ale moja zafira miała już dwie nowe Michellin Energy Saver i dokupiłem kolejne dwie nowe miszelinki. Pirellki zwyciężają przede wszystkim na mokrej nawierzchni, czyli to co najważniejsze w naszym bezpieczeństwie. Hamują rewelacynie, abs się mało włącza. Teść miał wcześniej michelin energy (bez saver) i cytryna ledwie hamowała. Jak tylko było mokro, zawsze się aktywował abs przed mocniejszym hamowaniem i naprawde nie raz sie najadłem strachu jadąc cytryną teścia. Odkąd jeździ na P7 jest o niebo lepiej.

Dokładnie tak samo miałem we Fabii. Fabrycznie wyjechała na Kleberach i po prostu dramat. Na mokrej nawierzchni nie raz sunąłem jak na łyżwach....a odkad mam P6 rewelacja. Natomiast bratu zmienili P6 w służbowym c-maxie na Sava i mówi, że teraz wie jak dobre były P6

Ja następym razem na pewno biore Pirelii p6 lub p7.

mario175

#375 Post autor: mario175 »

Koledzy o jakich wymiarach mowa o 16 cali cz 17 cali . Bo ja na 225/45/17 pirelli nie jestem w stanie przejechac 30 tys . Moja zafire kupilem nowa i nie ma mowy o wybitym zawieszeniu czy o dziurawych drogach. Na trasie hiszpania - polska sa same dosyc dobre autostrady , gdzie najczesciej sie poruszam. Obecnie chce zmienic na 205/55/16 ponoc wytrzymaja wiecej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”