[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?
Moderator: Mariusz
Witam, Zgadzam się z kolegą Maciek, jak się nie wiec co wlane to najbezpieczniej zmienić na syntetyk. Próbowałem się dowiedzieć w serwisach Opla, kto dla nich robi ten olej, ale nikt nie umiał odpowiedzieć. Osobiście leje 5W30 GM, auto bierze olej wg instrukcji tj. 0,6l na 1000-1500km. Nie jest to rewelacja. A dla mnie niespodzianka bo żadne z moich poprzednich aut nie wymagało dolewek z Vectra C włącznie. Jeśli chodzi o inne oleje to z moich wywiadów z mechanikami, najlepiej chwalony jest Mobil 1, reszta a szczególnie powszechnie reklamowany Castrol nie jest uważany za rewelację.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
http://www.elf.com.pl/produkty/fiszki/s ... com_10.htm
Czy dobry produkt trzeba tak bardzo reklamowac ?
http://www.elf.com.pl/produkty/fiszki/s ... com_10.htm
Czy dobry produkt trzeba tak bardzo reklamowac ?
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Ja jak wymieniałem olej weszło mi 5l i było troszkę poza połowę stanu na szabelce, nigdy nie leję na ful.Maciak pisze:Ja jak wymieniam olej to kupuje bańkę 5l i jeszcze 1l bo tak jak kolega mówi do zafiry wchodzi 5.5
Olej!Olej! Panowie moja zocha ma przejechane ponad 190tyś. W kazdym pojeździe jaki posiadałem przy tym przebiegu nie szukałem żadnych naklejek z zachodu. Zalewam minerałem 15 w 40 Quaker State (naprawdę sprawdzony olej) z beki 18zł/litr. Nawet nie tani jak na minerał ,ale jakość b.dobra.Wymieniam co 10tyś i nie bierze ani grama. Wiem,że powinien być półsyntetyk ale zawsze tak praktykowałem i nie zawiodłem się. Uwierzcie czasami lepiej zalać dobry minerał do diesli niż byle syntetyk, który ma tylko do 30% chemi i to krakowanej. Jest to opinia również firm motoryzacyjnych ale,że ten biznes jest powiązany, to nikt oficjalnie się do tego nie przyzna.Ja leje dokładnie Quaker State Super Blend 15w40 API CI-4/SL : ACEA A3/B3.B3/B4 E7 MB 229.1 .Parametry oleju więc piękne i chociaż to minerał (mam jeszcze wyniki wnikliwych badań tego oleju) to nie ustępuje podłej jakości semisynt- choćby shell helix 10w40 czy elf. Po dwóch wymianach silnik jest czyściutki o czym świadczy olej na bagnecie i klawiatura.A jak kupiłem zochę od niby perfekcynych niemców i nie wiem co było w silniku (niby właśnie shell) a czarny i brudny jak smolista maź. Opinia jest inna ale ja uwazam ,że o swoje wózki najlepiej dbamy właśnie my-Polacy.