[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
darekimi

#46 Post autor: darekimi »

Dzisiaj zrobilem wymiane oleju i zalali mi takim mobil delvac xhp 10W40 czy to dobry olej i czy pasuje do zafiry 2.0 DTI

HappySales77

#47 Post autor: HappySales77 »

Witam, Zgadzam się z kolegą Maciek, jak się nie wiec co wlane to najbezpieczniej zmienić na syntetyk. Próbowałem się dowiedzieć w serwisach Opla, kto dla nich robi ten olej, ale nikt nie umiał odpowiedzieć. Osobiście leje 5W30 GM, auto bierze olej wg instrukcji tj. 0,6l na 1000-1500km. Nie jest to rewelacja. A dla mnie niespodzianka bo żadne z moich poprzednich aut nie wymagało dolewek z Vectra C włącznie. Jeśli chodzi o inne oleje to z moich wywiadów z mechanikami, najlepiej chwalony jest Mobil 1, reszta a szczególnie powszechnie reklamowany Castrol nie jest uważany za rewelację.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#48 Post autor: timi68 »

Jeżdże na tym oleju

http://www.elf.com.pl/produkty/fiszki/s ... com_10.htm

Czy dobry produkt trzeba tak bardzo reklamowac ?

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Model:

#49 Post autor: Ramirez »

A czy olej Shell jest dobrym olejem do zafiry :?:

lisek

#50 Post autor: lisek »

witam ja do swojej zafirki 1,8 16v 125KM przebig 131tys km. leje od poczatku olej mobil 1 0w-40 i jestem zadowolony bierze 0,6-0,8l na 10000km.

PAWL

#51 Post autor: PAWL »

cze
moja Zośka ma przejechane 197 tyś w/g licznika a ile w rzeczywistości któż to wie w każdym razie zbliza mi się wymiana, robię to co 15 tyś jak ją kupiłem był wlany Mobil 1 5 w 50 , teraz raczej też wleje ten sam , jak narazie nic się nie dzieje

pzdr

darkp1

#52 Post autor: darkp1 »

Ja mam Castrol Magnatec 10W40, zmieniam co 15tyś, wg licznika mam 170 tys km

KOPERNIK

#53 Post autor: KOPERNIK »

Witam.ja tez mam Castrol Magnatec 10W40,Diesel zmieniam co 10tyś, wg licznika mam 190tyś km...za 5l płacę 93zł :mrgreen: pozdrawiam

darkp1

#54 Post autor: darkp1 »

Starcza Ci bańka 5l? Z tego co wiem do Zafiry wchodzi 5.5 L ;)

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Model:

#55 Post autor: Ramirez »

Ja jak wymieniam olej to kupuje bańkę 5l i jeszcze 1l bo tak jak kolega mówi do zafiry wchodzi 5.5 ;)

KOPERNIK

#56 Post autor: KOPERNIK »

Maciak pisze:Ja jak wymieniam olej to kupuje bańkę 5l i jeszcze 1l bo tak jak kolega mówi do zafiry wchodzi 5.5 ;)

Tak jak mówicie wchodzi 5,5l tylko ja powiedziałem że za 5l daje 93zł a u nas ten sam olej w sklepie kosztuje około 140zł za 4litry bo w polsce nie ma baniek 5l tylko są 4l..pozdrawiam

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#57 Post autor: timi68 »

Maciak pisze:Ja jak wymieniam olej to kupuje bańkę 5l i jeszcze 1l bo tak jak kolega mówi do zafiry wchodzi 5.5 ;)
Ja jak wymieniałem olej weszło mi 5l i było troszkę poza połowę stanu na szabelce, nigdy nie leję na ful.

gwizdenson

#58 Post autor: gwizdenson »

Olej!Olej! Panowie moja zocha ma przejechane ponad 190tyś. W kazdym pojeździe jaki posiadałem przy tym przebiegu nie szukałem żadnych naklejek z zachodu. Zalewam minerałem 15 w 40 Quaker State (naprawdę sprawdzony olej) z beki 18zł/litr. Nawet nie tani jak na minerał ,ale jakość b.dobra.Wymieniam co 10tyś i nie bierze ani grama. Wiem,że powinien być półsyntetyk ale zawsze tak praktykowałem i nie zawiodłem się. Uwierzcie czasami lepiej zalać dobry minerał do diesli niż byle syntetyk, który ma tylko do 30% chemi i to krakowanej. Jest to opinia również firm motoryzacyjnych ale,że ten biznes jest powiązany, to nikt oficjalnie się do tego nie przyzna.Ja leje dokładnie Quaker State Super Blend 15w40 API CI-4/SL : ACEA A3/B3.B3/B4 E7 MB 229.1 .Parametry oleju więc piękne i chociaż to minerał (mam jeszcze wyniki wnikliwych badań tego oleju) to nie ustępuje podłej jakości semisynt- choćby shell helix 10w40 czy elf. Po dwóch wymianach silnik jest czyściutki o czym świadczy olej na bagnecie i klawiatura.A jak kupiłem zochę od niby perfekcynych niemców i nie wiem co było w silniku (niby właśnie shell) a czarny i brudny jak smolista maź. Opinia jest inna ale ja uwazam ,że o swoje wózki najlepiej dbamy właśnie my-Polacy.

darkp1

#59 Post autor: darkp1 »

timi68 pisze: Ja jak wymieniałem olej weszło mi 5l i było troszkę poza połowę stanu na szabelce, nigdy nie leję na ful.
A no bo między min a max jest litr różnicy.

dejna

#60 Post autor: dejna »

w seduszku mojej zafirki na początku płynął Mobil1 5w50 i dopiero w marcu na przeglądzie wlali Castrol Longtec SLX (jakoś tak) 0w30.... wymiana co 30kkm przebieg pojazdu 91kkm... generalnie następny przegląd mam za 17kkm i później przejde na zmiane co 15kkm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”