Kody błędów
Moderator: Mariusz
witam czy morzecie rozkodowac mi blad w zafirce ecn 070458 z gory dzieki
Ostatnio zmieniony 29 paź 2011, 19:49 przez mario1910, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawdź czujnik przy pedale sprzęgłamario1910 pisze:witam czy morzecie rozkodowac mi blad w zafirce ecn 070458 z gory dzieki
PS.
zerknij jeszcze tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5722 - paragraf 2, punkt 2
Witam, koledzy wyskoczył mi taki błąd, jak go mam rozumieć:
P1574 Throttle Position Sensor Disagreement btwn Sensors
Przetłumaczyłem sobie jako błąd położenia czujnika przepustnicy, może to ktoś potwierdzić lub wskazać prawidłowe odkodowanie błędu??
P1574 Throttle Position Sensor Disagreement btwn Sensors
Przetłumaczyłem sobie jako błąd położenia czujnika przepustnicy, może to ktoś potwierdzić lub wskazać prawidłowe odkodowanie błędu??
Witam
Zgrałem dziś błędy z auta (z tym że te które nie występują mogą być od dość dawna) i prosiłbym o poradę (z autem jest wszystko ok i nie pali się kluczyk ale wolę uprzedzić ewentualne kłopoty).
moduł CIM:
B0655 - <Nieznany kod błędu> (71) - Obecny
Na forum znalazłem to jako " Nieprawidłowy sygnał obwodu włącznika świateł hamulcowych" - coś nie tak z włącznikiem przy pedale? Ale stop działa..
U2100 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość) (00) - Nie występuje
Hmm zakładam że to jakieś chwilowe zakłócenie które kiedyś wystąpiło.
moduł ABS:
U2143 - Mag. CAN - brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy (SAS) (00) - Obecny
hmm - z poszukiwań wynika że ma to związek z ESP ale bardziej przewija się tam kalibracja a nie brak łączności
moduł PAS:
U2117 - Nieprawidłowe dane z wyświetlacza (DIS) (08) - Nie występuje
moduł UEC:
U2139 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) (00) - Nie występuje
jakieś chwilowe zakłócenie z przyciskami sterownia w kierownicy?
moduł ECC:
B3843 - Czujnik jakości powietrza, przerwany obwód lub napięcie za wysokie (05) - Obecny
tak właśnie mam wrażenie że ten czujnik nie działa (ostatnio stanąłem za autobusem i nic) - ale podejrzewać zużycie się czujnika czy może jakieś banalne wypięcie się/niekontaktowanie wtyczki
dzięki wielkie z góry za wszelkie porady
PS. Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z Zoski
Zgrałem dziś błędy z auta (z tym że te które nie występują mogą być od dość dawna) i prosiłbym o poradę (z autem jest wszystko ok i nie pali się kluczyk ale wolę uprzedzić ewentualne kłopoty).
moduł CIM:
B0655 - <Nieznany kod błędu> (71) - Obecny
Na forum znalazłem to jako " Nieprawidłowy sygnał obwodu włącznika świateł hamulcowych" - coś nie tak z włącznikiem przy pedale? Ale stop działa..
U2100 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość) (00) - Nie występuje
Hmm zakładam że to jakieś chwilowe zakłócenie które kiedyś wystąpiło.
moduł ABS:
U2143 - Mag. CAN - brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy (SAS) (00) - Obecny
hmm - z poszukiwań wynika że ma to związek z ESP ale bardziej przewija się tam kalibracja a nie brak łączności
moduł PAS:
U2117 - Nieprawidłowe dane z wyświetlacza (DIS) (08) - Nie występuje
moduł UEC:
U2139 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) (00) - Nie występuje
jakieś chwilowe zakłócenie z przyciskami sterownia w kierownicy?
moduł ECC:
B3843 - Czujnik jakości powietrza, przerwany obwód lub napięcie za wysokie (05) - Obecny
tak właśnie mam wrażenie że ten czujnik nie działa (ostatnio stanąłem za autobusem i nic) - ale podejrzewać zużycie się czujnika czy może jakieś banalne wypięcie się/niekontaktowanie wtyczki
dzięki wielkie z góry za wszelkie porady
PS. Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z Zoski
Koledzy mam problem z Zafirą z 2004 roku z silnikiem 2.0 Diesel. Problem polega na tym że silnik kręci się maksymalnie do 3 tys obrotów. Zczytałem błędy i oto co otrzymałem:
P0070 - czujnik temperatury powietrza zasysanego
P0400 - nieprawidłowy sygnał z EGR
P0380 - usterka w układzie świec zarowych
Może ktoś z Was miał taki sam problem i wie co od czego zacząć żeby do naprawić? Dodam tylko że po wykasowaniu błędów na chwilke auto normalnie wkręca się na obroty, a po chwili błędy znowu sie pojawiają i obroty narastają max do 3 tys
P0070 - czujnik temperatury powietrza zasysanego
P0400 - nieprawidłowy sygnał z EGR
P0380 - usterka w układzie świec zarowych
Może ktoś z Was miał taki sam problem i wie co od czego zacząć żeby do naprawić? Dodam tylko że po wykasowaniu błędów na chwilke auto normalnie wkręca się na obroty, a po chwili błędy znowu sie pojawiają i obroty narastają max do 3 tys
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
EGR jest z przodu w kolektorze ssącym,Ty w aucie z 2004 roku masz już chyba elektroniczny, link do aukcji to zobaczysz jak wygląda.. http://www.kolmot.com.pl/index.php?prod ... rod_id=188