[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
darkp1

#61 Post autor: darkp1 »

Niezła cena tego oleju, 50zł za litr.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#62 Post autor: Lorry »

hmmm, u mnie w Zafi jest w ksiązce napisane że przegląd olejowy co 15kkm, i OK. Wg moich obliczeń rocznie robimy ca 14kkm wiec idealnie ;) Filtry niby co 30kkm ale nie chce mi sie w to wierzyć i powietrze idzie zawsze do tego.

Poprzednio była wg ksiązki zalewana 0w40, ostatnio ja zalałem ją jakimś tam mega longlife'owym Valvoline 5w40 doradzone w punkcie gdzie to robiłem. Nie wiem czy taki olej dobry jest i czy nie przerzucić się na 0w40 jednak :/ I do mnie weszło coś koło 4l, olej tani nie jest ale mam tam spore rabaty. Na czym jak na czym ale na filtrach i oleju nie warto oszczędzać :)

:?: :?: :?: Moze mi ktoś powiedzieć czy to dobry olej jest ten 5w40 :?:

vorny

#63 Post autor: vorny »

Na filtrach i oleju nie powinno się oszczędzać, zwłaszcza gdy mamy młode samochody. Ale oczywiście bez przesady, że zacznie się lać drogi olej motul kosztujący ponad 200zł za bańkę 4 litry do silnika 1.6 100KM czy 2.0dtl 100KM. Lanie takiego oleju będzie miało sens w przypadku wysilonych motorowni np. 19CDTI 150KM czy innych jednostek "zczipowanych" gdzie z litra pojemności mamy np 80KM i jeździmy dosyć agresywnie. Osobiście polecam Mobila z pewnego źródła :P

rysiaczek!vippp

#64 Post autor: rysiaczek!vippp »

A w mojej Zośce płynie shell http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html ekspresowa dostawa.

wojto1974
Przeglądacz
Model:

#65 Post autor: wojto1974 »

witam wszystkich , jestem tu nowy. kupiłem zafire 1.8 benzyna z przebiegiem 183000km.2000r, chcę zmienić olej i mam pytanie jaki byłby najlepszy ???
FUTBOL TO NIE SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI.... ....TO WIECEJ NIŻ TO

Woytas

#66 Post autor: Woytas »

wojto1974 pisze:witam wszystkich , jestem tu nowy. kupiłem zafire 1.8 benzyna z przebiegiem 183000km.2000r, chcę zmienić olej i mam pytanie jaki byłby najlepszy ???
Jeżeli nie ma ubytków to ja bym zalał 5w30 lub 5w40 A JAK SĄ TO PRÓBUJ PÓŁ-SYNTETYK 10W40
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2010, 14:04 przez Woytas, łącznie zmieniany 2 razy.

Woytas

#67 Post autor: Woytas »

Ja leje GM 5w30 LONGLIFE, wymieniam co 15000, olej oryginał tani, zalecany - wystarczy

Anony Mous

#68 Post autor: Anony Mous »

Jak kupiłem zośkę to jeździła na Elfie 5w30, tydzień temu zalałem Mobil 1 ESP 5w30 co 1.9CDTi mieści się 4,3-4,5l. Czekam teraz na wypalanie.

majkel20061

#69 Post autor: majkel20061 »

Panowie a co sądzicie o tym oleju?
http://www.allegro.pl/item1022673186_ol ... owosc.html :?:

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#70 Post autor: otko »

ja mam wlany GM 10w-40, bo przy zakupie w bagażniku była taka bańka, dwa razy już zmieniałem i zawsze taki, ale teraz czeka mnie przed wakacjami następna wymiana i tak chciałbym może 5w-40, ale? No właśnie - czy mogę? czy lepiej zostać przy 10w-40?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#71 Post autor: Lorry »

otko, a masz DPFa

Jak tak to lej tego co majkel dał w linku

Ile masz przelotu :?: I Ile zrobiłeś na półsyntetyku

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#72 Post autor: otko »

Lorry pisze:otko, a masz DPFa

Ile masz przelotu :?: I Ile zrobiłeś na półsyntetyku
nie mam DPF, a przebieg mam ponad 80 tys, w tym 40tys ja jeżdziłem na półsyntetyku, ale tak jak mówie jak kupiłem to prawdopodobnie też był połsentyk

majkel20061

#73 Post autor: majkel20061 »

Ile masz przelotu :?: I Ile zrobiłeś na półsyntetyku[/quote]
nie mam DPF, a przebieg mam ponad 80 tys, w tym 40tys ja jeżdziłem na półsyntetyku, ale tak jak mówie jak kupiłem to prawdopodobnie też był połsentyk[/quote]

Dziwie się, że ktoś wlał półsyntetyk do niemal nowego silnika, a może coś z licznikiem kręcone :/

lapm

#74 Post autor: lapm »

majkel20061 pisze:Panowie a co sądzicie o tym oleju?
http://www.allegro.pl/item1022673186_ol ... owosc.html :?:
Nie widzialem go wczesniej, a szkoda, ale juz kupilem shell ultra extra 5w30. Widze, ze sporo tanszy to bym juz go uzywal, a mechanik mowil, zeby jak najrzadziej zmieniac marke oleju. Teraz w aso pewnie dla dpf to tylko ten beda polecac.

Elektronik

#75 Post autor: Elektronik »

Witam, mam ZA 1.6 leję do niej olej GM..myśle,że jest dobry, to moja druga zmiana oleju..Ma jeszcze jedną ważną ceche..jest tani.Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”